Ens anem cap al Pallars, per descobrir amb més detall com és el temps de les estacions d’esquí d’Espot i Port Ainé!

Port Ainé es troba al vessant nord del massís de l’Orri, muntanya amb unes condicions peculiars al Pirineu català, donada la seva isolació de la resta de cims pirinenc, que el deixa força desprotegit i queda obert a la majoria de vents.

Resultado de imagen de port ainé

Per contra, Espot es troba a recer dels grans cims del Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici, i tot i rebre força la influència més mediterrània, queda prou exposada cap al nord per a rebre moltes de les situacions atlàntiques.

Comparant-les, té més influència mediterrània Port Ainé donat que les pertorbacions de Sud i SO (atlàntiques) i fins i tot de llevant hi deixen més precipitació. Les nevades atlàntiques de NO amb aportació d’humitat deixen bons gruixos a Espot i no tant a Port Ainé.

En tot cas ambdues estacions, es troben en ple Pirineu, és a dir, sotmeses a les dures condicions de l’alta muntanya, amb diverses situacions de temps severs i canvis força ràpids de temps.

Avui parlarem amb Bernat Baylina, comercial i màrqueting de les estacions del Pallars.

Bon dia Bernat. Quina estació d’esquí rep durant la temporada de neu, condicions de temps més advers?

Com a temps més advers podríem parlar de temporals de vent de port (o nord en català estàndard). En aquest cas Espot n’estaria més afectada.

L’orientació completament a nord de Port Ainé castiga menys que a l’estació veïna d’Espot on l’orientació NE fa que els remuntadors ofereixin més resistència al vent i tinguem més tancaments parcials a causa dels temporals de N, NE i NO.

Què comporta aquest fenomen tan recurrent al territori?

Cal destacar que en segons quines situacions de nord, tenim el ja conegut efecte Föhn o Fogony. Vent reescalfat per l’efecte de fregament en travessar diverses muntanyes on deixa l’aire fred i la humitat i arriba a les valls calent i sec amb humitats relatives inferiors al 20%.

Entenem que Port Ainé, més oberta a la procedència de vents de diferents direccions, pot rebre més situacions de neu respecte a Espot, és així?

Normalment Port Ainé acumula més gruixos que Espot, ja que geogràficament és una illa sense cap muntanya que impedeixi l’arribada de fronts. A més, un altre fet a destacar és la conservació de la neu caiguda. Pensa que l’orientació totalment a nord i la forma d’olla provoquen un microclima que produeix fenòmens que només he vist a Port Ainé com per exemple en dies de primavera on ja és habitual que la neu transformi a neu primavera, si tornem a tenir fred, la neu es torna a transformar a pols, cosa que a Espot no es produeix. A Espot i tenim més insolació i a la primavera el mantell nival minva més ràpidament que a Port Ainé.

Es podria puntualitzar, que Espot possiblement rep més neu perquè rep més directament les situacions de nord. En concret de NO, ja que el Nord hi deixa una mica més de neu però després ens castiga més el vent.

També com a dada curiosa podríem afirmar que per la mateixa cota, hi ha gairebé sempre 2ºC menys a Port Ainé respecte a Espot

Podries recordar quines són les principals nevades de l’estació i quines situacions meteorològiques les va originar?

Recordo que hi va haver una temporada que Port Ainé va mantenir les seves instal·lacions obertes fins al 30 de maig. Va ser en concret l’any 2004 i es va tancar el darrer cap de setmana de maig amb gairebé gens de neu a la cota 2000 i encara amb un metre de neu a les cotes altes. Només s’obria el telecadira que dóna accés al Pic de l’Orri a mode turístic i que no hi havia ni pistes abalisades ni trepitjades.

També i molt destacable la temporada del 1996, amb nevades molt fortes a tot el Pirineu i que vam provocar grans allaus a la zona d’Espot. Als clots de la bassa, una gran allau nocturna es va endur un remuntador i la caseta d’obra de la cafeteria, que va aparèixer uns 300m més a baix dins la bassa.

          

Quin protocol teniu per evitar el perill d’allaus?

Espot tenim un canó per disparar i fer baixar les allaus abans d’obrir l’estació. Si el risc és molt elevat, podem arribar a tancar pistes. Port Ainé no és una zona propensa a les allaus.

La base de l’estació d’Espot, és una de les més baixes del Pirineu català d’influència mediterrània, i habitualment no manca la neu. Quina creieu què és l’explicació?

Donada la cota baixa que suposa estar a 1500m, la clau està en la previsió de producció de neu per aguantar tota la temporada. Abans de l’inici de la temporada ens esforcem a fer una bona base de neu, especialment a la cota baixa de l’estació, i sempre hem arribat a final de temporada amb neu en aquesta cota, tot i que algun any que la setmana santa cau molt tard, ja pateix una mica.

Primer canó de neu artificial a Espot

Què podríem dir de la neu produïda?

És bàsica per les estacions del Pirineu. Abans era impensable esquiar abans de Nadal, i gràcies a la neu produïda ara la temporada s’allarga des del pont de la puríssima.

A Espot la producció de neu és molt rendible. En un terreny granític i amb tanta abundància d’aigua, en 3 dies podem tenir importants gruixos de neu acumulats.

Personalment com vius la meteorologia?

He viscut la meteorologia des de molt petit de manera molt intensa, ja que el meu pare, en Ramon Baylina va crear la primera estació meteorològica a Sort gràcies a la seva passió i a través del INM

Tens un record especial d’algun episodi extraordinari?

No recordo exactament la data, era a finals dels 80. Una forta nevada va afectar el Pallars i a posteriori va arribar una forta onada de fred siberià, que va portar un registre rècord de -19ºC. La neu va quedar durant setmanes i fins i tot a l’institut de Sort, anàvem amb esquís de fons i vam fer una rampa de neu per esquiar!

Pic Orri amb metres de neu i gebrat

Per últim parlem sobre les previsions del temps. Quin són els protocols de previsió que utilitzeu per informar de la previsió del temps als vostres visitants?

Nosaltres enllacem la previsió a través de Meteocat als webs per evitar la responsabilitat de predir els temps als nostres usuaris. Els emplacem a consultar aquesta web o que s’informin a través d’altres mitjans. Nosaltres aconsellem sobre la previsió de portar cadenes, etc.

També diàriament, ens encarreguem de dir el temps que tenim a les nostres estacions, actualitzar-ho a les webs i passem informació a alguns mitjans, com Gum FM o MeteoPirineus Catalans.

Molt agraït Bernat per les teves experiències! Ens han ajudat a millorar el coneixement del temps d’aquestes estacions pallareses.

Un plaer!

Tradueix »