manel-cascanteManel Cascante Torrella de Bagà, és biòleg i meteoròleg, i treballa fent el temps a BTV i BTV ràdio, i els caps de setmana al diari ARA.

 

1- Bon dia Manel! Comencem pel principi! Des de quan recordes la teva passió per la meteorologia?

Bon dia Albert! Doncs que jo recordi des de sempre… És una d’aquelles coses que m’han acompanyat des de ben petit, de fet tinc ja anècdotes de quan anava a la guarderia, segons m’ha explicat ma mare. Crec que el fet de créixer i viure a Bagà, un lloc molt xulo a nivell meteorològic, em va potenciar aquesta afició des de menut.

2- En el teu record, quin són els fenòmens que mai oblidaràs viscut a Bagà?

N’hi ha diversos, però sempre explico lo de la nevada del gener de 1986 i la ‘no nevada’ del dia de Reis de 1985. Tot i que era petit, i fa 30 anys d’això, les recordo perfectament!

La ‘no nevada’ de Reis pel fet que Bagà va quedar justament al marge de la precipitació. Aquella tarda de Reis de 1985 les imatges de TV3 mostraven que nevava a bona part de Catalunya, fins i tot a tocar del mar, però no ho feia a Bagà. Durant la cavalcada, al vespre, a Bagà queien flocs minúsculs i tothom parlava que nevava tant cap avall: Berga, Casserres, Manresa… L’endemà, vam anar a Barcelona amb els meus pares i tinc la imatge de trobar-nos cada cop més neu, com més avall baixàvem. Fins i tot n’hi havia a la Diagonal de Barcelona! De fet a Guardiola ja havia agafat una mica, però a Bagà o el Cadí, en canvi, no va arribar-hi pràcticament res! Un bon desengany meteorològic, diria que és per això que la recordo tan bé. Fou una situació més aviat de gregal que va deixar-ne al marge bona part del Pirineu.

I la del 30 i 31 de gener del 1986 la recordo pel fet de ser una enorme de tempesta de neu, acompanyada de ratxes intenses de vent, que va deixar-nos sense llum i que va acumular congestes de més d’un metre al bell mig de la vila!. Recordo que semblava talment com si fóssim a l’alta muntanya, a més de 2000 m. Les congestes van trigar setmanes en marxar!

3- Brutal! Esperem viure una similar aviat! Ja veiem que la neu t’agrada, però quin és el fenomen del temps què més t’agrada i quin menys de la teva zona?

M’agraden molt les tempestes d’estiu, habituals a Bagà, i també la rufa que arriba del Cadí-Moixeró i que en algunes ocasions pot arribar a enfarinar una mica la vall del Bastareny, fins una mica més avall de Guardiola. Les situacions de llevant i de xaloc també són de les coses que més m’agrada de viure, perquè són les que més fan ploure a la vila.

El que menys m’agrada és potser el vent. Sobretot el vent del nord, que a Bagà ens arriba de component oest a causa de l’orientació de la vall. A vegades bufa molts dies seguits i s’acaba fent pesat! Sovint arriba en forma de ‘fogony’, molt eixut i reescalfat al sud del Moixeró.

4- Ets meteoròleg i treballes diàriament en la previsió del temps. Quina o quines creus, que són les prediccions més difícils de fer pel Pirineu?

Pel Pirineu crec que la predicció de tempestes d’estiu és quelcom difícil. Intentar precisar si afectaran un massís en concret, o no, i en quina mesura ho faran, és realment molt difícil encara avui en dia.

També crec que és força difícil preveure bé la cota de neu. Cada vall és un món, i en funció de la situació pot fluctuar força depenent del vessant o el sector del Pirineu on ens trobem. En algunes ocasions, per exemple, en situacions de xaloc o de llevant, he arribat a veure desplomaments destacables de la cota de neu a la vall del Bastareny i Lillet -al sud del Moixeró i el massís del Puigllançada-, molt per sota del que marcaven els models, i ha acabat nevant al fons de la vall -encara no a 800 m-, mentre plovia a la plana ceratana. Els desplomaments ‘no previstos’ de la cota de neu són de les coses que més m’agrada poder viure al Pirineu!

5- Quin fenomen que encara no has vist del temps al Pirineu, voldries viure?

Un tornado, però em temo que és quelcom que potser no podré viure mai…

6- Algun lloc on t’agradaria viatjar per tal de gaudir de la meteorologia?

M’agradaria passar una temporada a l’hivern al Canadà o a Islàndia. També a Escòcia, als Highlands. A l’altre extrem, m’agradaria conèixer el Sàhara i l’Atlas.

7- Com és el temps de Bagà?

Doncs força divers, més plujós que la Cerdanya o el fons de l’Alt Urgell, però menys que localitats pròximes com la Pobla o Berga. Tenim també una petita ombra pluviomètrica. Anualment hi cauen uns 740 litres i la temperatura mitjana no arriba als 12ºC. Les tempestes hi són freqüents a l’estiu, i les situacions que deixen més litres són les de llevant i xaloc; també les del sud-oest. La humitat procedent del mar que s’escola per les valls obertes al sud i l’est permet que hi hagi fagedes i que els núvols baixos hi sovintegin.

Ara farem una petita i ràpida enquesta similar a la resta d’enquesta dels nostres amics, sobre temps del Pirineu:

Hivern o estiu? Per què? Hivern. M’agrada la neu i el fred, tot i que l’estiu també té el seu què amb les tempestes!

Fred o calor? Per què? Fred, el suporto molt millor i em fa sentir millor

Nevada o tempesta? Per què? Nevada. És quelcom menys freqüent si més no a baix a Bagà que les tempestes, i des que visc fora de Bagà encara tinc més ‘fam de neu’ que abans 😉

Fenomen més detestat: El vent eixut i reescalfat

El teu lloc favorit per observar el temps? M’agrada, quan puc i soc a Bagà, pujar fins a Coll de Pal. Mentre puges pots controlar el temps des de Collserola fins a la Garrotxa, passant per Montserrat o la Catalunya Central. Al coll també el de la Cerdanya i part del Pirineu Oriental.

Alguna recomanació o proposta sobre el temps als amics que estan llegint aquesta entrevista? Doncs que quan vulguin conèixer el temps del Pirineu que us segueixin també a vosaltres: feu méteo des del territori i això té un valor afegit. A banda, les fotografies que publiqueu són espectaculars!

Moltes gràcies per la teva dedicació, per la teva feina, per participar en la nostra enquesta i esperem poder fer coses plegats en un futur!

Tradueix »