Albert de Gràcia - MeteoPirineus Catalans

Albert de Gràcia, 30 anys, La Seu d’Urgell. Geòleg, treballador del Parc Natural de l’Alt Pirineu i fundador de MeteoPirineus Catalans. Amant del Pirineu, la meteorologia i la fotografia.

 

Bones Albert. Ja sabem que t’apassiona la meteorologia, d’on et ve aquesta afició?

Bon dia! Que jo recordi ja des de ben petit. Diria que tot va començar mirant el temps a TV3.. era un ritual a casa cada vespre! 15 anys enrere sense internet únicament teníem accés a la tele dels mapes del temps, al radar i altres eines que avui són molt accessibles! Com la majoria de meteofrikis era i sóc un gran seguidor del Picó i del Dani Ramírez.

I pel Pirineu?

Des de sempre. Penso que va estretament relacionat amb la meteorologia.. Comparat amb els altres climes de Catalunya, el Pirineu és un paradís pels

tardor Pirineu, Ars - MeteoPirineus Catalans

tardor Pirineu, Ars – MeteoPirineus Catalans

amants de la mèteo! Nevades freqüents a l’hivern, un dels llocs més tempestuosos d’Europa a l’estiu… El Pirineu sense els seus climes, seria una serralada completament diferent.

Parlem una mica de meteorologia! Quin fenomen del temps t’apassiona més?

Diria que les nevades m’encanten, aquell silenci, el fred i el paisatge blanc no té preu, però crec que em quedo amb les tempestes, observar-les és dels millors espectacles que ens pot oferir la natura.

Quin fenomen del temps t’ha impactat més?

Tot i no ser al Pirineu, els aiguats de Montserrat del juny del 2000. Els efectes que va provocar a la zona de la muntanya i el Penedès eren d’una pel·lícula de ciència-ficció..

Al Pirineu algunes tempestes severes, el torb o les ventades del febrer del 2015 quedaran a la memòria per força temps.

Cadí - MeteoPirineus CatalansCanviem una mica de tema i parlem de MeteoPirineus Catalans. Com va néixer MeteoPirineus Catalans?

Fa uns 6 anys un amic em va aconsellar obrir un compte al Facebook i anar fent previsions pel Pirineu. Em va fer reflexionar un comentari seu; “perquè gairebé sempre, a la tele quan parlen del temps pel Pirineu, ho expliquen com a un lloc llunyà i diferent de la resta del país? Pronostiquen que el temps serà estable i càlid excepte al Pirineu, on (allà) plourà i farà fresca, i per mi que sóc pirinenc, el temps no és estable! Hauries de fer previsions pel Pirineu, explicant a la gent el temps que farà a casa nostra!”.

Amb dedicació constància i força hores invertides, quatre anys més tard érem més de 7000 seguidors, i vaig pensar a fer el salt, formalitzar la marca i crear la web i els comptes d’Instagram i Twitter. Avui dia entre totes les xarxes som més de 18000 seguidors i la web rep moltes visites diàriament.

Com és el dia a dia de MeteoPirineus Catalans?

Per mi com la meteorologia la visc en directe i és una passió, no em comporta una gran feinada.. Faig tres cops per setmana la previsió ben d’hora, responc missatges i gestiono les xarxes socials segons les necessitats de cada dia.

Després en el meu dia a dia com tinc la sort de treballar moltes vegades en contacte directe amb la natura, puc fer seguiment de fenòmens del temps, que comparteixo amb els seguidors de MeteoPirineus Catalans.

Què és el millor i el pitjor de MeteoPirineus Catalans?

El pitjor, la predicció de les nevades.. Són molt difícils de predir els seus límits i intensitat, o més ben dit, difícil d’afinar per cadascú que llegeix la 11751844_1016395698404861_8338497699639504606_nprevisió, ja que hi ha les dues versions, el que dir que nevarà molt li comporta un problema i al que li comporta un avantatge.. La meva filosofia però, és intentar explicar la previsió tal com ho diuen els models del temps, donar la visió més realista del que pot succeir sense que intervinguin altres factors.

Un altre gran problema és afinar en el pronòstic per una àrea tan gran com és el Pirineu. Un mateix dia podem tenir molts tipus de temps diferents d’una vall a una altra. Necessitaria moltes hores i llarguíssimes explicacions per intentar fer previsions exactes, i no és viable! Intento resumir el màxim possible la previsió i que sigui el màxim de precisa.

El millor! Com no, el dia a dia de fer una feina que m’apassiona i especialment, les mostres de suport continues de gent que aprecia la dedicació que fas.

Quines previsions té MeteoPirineus Catalans pel futur?

Són molts els col·laboradors, institucions i empreses que proposen activitats, cursos i intercanvi d’experiències per fer durant els pròxims mesos… També actualment ja està disponible el calendari del temps Pirinenc 2017, ja que el del 2016 va agradar molt!

Realment estic molt content de l’èxit del projecte i desitjo que per molts anys més pugui continuar informant sobre la meteorologia del Pirineu als milers de persones que em segueixen, i als que agraeixo les seves mostres de suport i la fidelitat en el seguiment de les previsions, gràcies!

Tradueix »