PREVISIONS

SEGUEIX LES

PREVISIONS

L’olla del massís de l’Orri – Port Ainé

Port Ainé és una estació ubicada estratègicament en una de les zones on la neu és més abundant del vessant sud del Pirineu! Per una banda, l’obertura a la majoria de situacions de nevades sigui quina sigui la seva procedència i segon, la morfologia de la orografia en forma d’olla de la part mitjana i baixa de l’estació, ofereixen un microclima que ajuda a la conservació de la neu!

Ens acompanya en Bernat Baylina, responsable de comunicació de SkiPallars i un gran coneixedor del clima del Pallars Sobirà!

El primer que ens sobta de l’estació aquests últims dies d’anticicló, és el paisatge completament innivat de Port Ainé amb gruixos de neu molt destacable a la zona del bosc, on escara perduren zones amb espessors superiors als 120cm!

La raó, tot i l’anticicló, les baixes humitats fan que les altes temperatures no incideixin especialment en la fosa de la neu i per altra banda, l’orografia del terreny, completament orientat al nord que ofereix fredor tot l’hivern i la forma d’olla, que l’aïlla de les ventades i facilita en dies encalmats que l’aire fred quedi enclotat a la zona intermitja i baixa de l’estació, oferint temperatures ben fredes en aquestes contrades, que facilita que la neu es mantingui fresca molts més dies, que zones pròximes. 

Si mirem en el paisatge de l’entorn de Port Ainé, ens trobem ara a finals de febrer de 2019 i inicis de març, les muntanyes força pelades per la neu! Observem terrenys molt més oberts, on el vent ha transportat la neu i orientacions molt exposades al sud, amb gran incidència del sol i per tant, amb més facilitat de fosa de neu!

A Port Ainé hi ha dos mons de neu! La zona més alta i carenera, exposada als vents (podríem dir que de qualsevol orientació) i a l’alta insolació i la resta de l’estació en la zona enclotada i protegida! Anem a veure les seves característiques:

  • Zona alta: Al llarg de la carena no trobem canons de neu i juga un paper molt important pel manteniment de la neu els canons de producció de neu (no et perdis com funcionen aquí!). En ser una zona molt ventada i on el sol incideix amb força, la neu sol transformar-se força i solem tenir en dies freds, neu dura i en dies més càlids, neus més humida. Aquí la neu ha de ser més treballada per les màquines de l’estació, per oferir una bona esquiada!
  • Zona intermitja i baixa: La protecció del bosc, l’orientació nord i el refredament nocturn a causa de la inversió tèrmica causada per l’orografia del terreny, provoca que la neu es mantingui “pols” durant molts dies.
    Si la comparem amb zones properes, veurem que el gruix sol ser molt més important i la qualitat de la neu completament diferent! Segons estudis del mantell nival realitzat a la zona, es conclou que al vessant nord del massís de l’orri la conservació de la neu és similar a la de cotes molt més altes del Pirineu i fins i tot a la que trobem a Utah! És sorprenent com en dies de primavera que la neu s’ha tornat humida, podem tornar a trobar la neu novament en “estat pols” al matí següent.

Com a curiositat, deguda la morfologia del terreny, en temporades com l’actual, amb anticicló com a protagonista, el fenomen de la inversió tèrmica és tot un clàssic, fent que l’aire fred, més dens, es concentri a les zones més enclotades i trobem temperatures més altes en zones més enlairades. Aquest fenomen provoca que hi hagi dies on tinguem temperatures negatives només a la zona enclotada de l’estació i només es pugui fabricar neu en aquella zona, per contra la zona més alta amb més calor, no es pot produir neu.

Doncs ja sabeu! Tot i que ens sembli que en temporades com l’actual, haguem de tenir manca de neu generalitzada, hem de saber triar la nostra destinació per la pràctica d’activitats de neu en funció del terreny, fet que molt probablement ens sorprèn gratament amb un bon gruix de neu de bona qualitat!

Recordeu!! No deixeu de visitar l’anterior article sobre les grans curiositats climàtiques de Port AIné i Espot i recordeu que si voleu saber més de neu, us esperem aquest dissabte 9 de març al CAÇANT LA NEVADA de PORT AINÉ!

 

Tradueix »