MUNTANYA

SEGUEIX LES

PREVISIONS

Esquí de muntanya – previsió 17 abril. Skimo Setmana Santa 2019!

EL MAPA ANTERIOR MOSTRA EL PERILL GENERAL D’ALLAUS DE TOT EL PIRINEU. DINS DE CADA ÀREA, HI PODEN HAVER GRAUS DE PERILL SUPERIOR DE FORMA MÉS LOCAL. PER TANT ÉS IMPRESCINDIBLE CONSULTAR EL BUTLLETÍ OFICIAL ESPECÍFIC DE LA ZONA QUE TRIEM PER FER L’ACTIVITAT. 

RECORDA, EL PERILL D’ALLAUS SEMPRE EXISTEIX (ENCARA QUE EL GRAU DE PERILL SIGUI 1) I ÉS LA TEVA RESPONSABILITAT LA DECISIÓ DE SORTIR FINALMENT A LA MUNTANYA.

BUTLLETINS ESPECÍFICS: ICGC, Lauegi, MeteoAndorra, AEMET, MeteoFrance.

ESTAT DEL MANTELL NIVAL:

En el conjunt de la serralada Pirinenca, el gruix del mantell de neu es presenta per sota la mitjana malgrat les abundants nevades del principi del mes d’abril, que han estat insuficients per acostar-se a la mitjana. Aquest mantell, està regelat a les nits i humit durant les hores de sol. Actualment ja no trobem espais amb neu pols més seca.
D’aquesta manera, el perill d’allaus es manté moderat (2) a tot el Pirineu, tant al vessant sud com el nord. No obstant, trobem una petita excepció a les zones amb més abundància de neu dels Pirineus: la Vall d’Aran i les zones d’influència, presenten perill 3 (marcat). En tots els casos parlem de perill per allaus de neu humida, típicament primaverals i molt habituals en les hores centrals del dia.

ATENCIÓ:

  • Esquieu preferentment en orientacions obagues, ja que a aquestes alçades de la temporada d’hivern hi trobarem neu assegurada.
  • Recomanem esquiar a primera hora del dia i acabar abans del migdia per evitar les hores de màxima insolació.
  • Recomanem utilitzar material d’alpinisme (grampons, piolet…) per progressar, ja que la neu de primera hora del matí es presenta molt regelada.

Encarem el final de la Setmana Santa amb unes condicions de neu bastant bones comparant-ho amb el conjunt de la temporada d’hivern. La calor i la neu humida predominen al conjunt del Pirineu, però és possible esquiar a tots els sectors pirinencs gràcies a les nevades tardanes d’hivern. En general és preferible prioritzar les obagues, ja que mantenen la neu i presenten millors condicions. També és aconsellable esquiar les primeres hores del dia per trobar la millor neu (més dura i seca) i prevenir-nos de les allaus de neu humida típicament primaverals.

Distribució del Mantell Nival 

Al Pirineu oriental el mantell és esquiable per damunt de 2000 m en orientacions N i 2400 m en orientacions Sud. Els gruixos d’aquesta banda van dels 30 als 100 cm
Al Prepirineu, el mantell és esquiable per damunt de 2100 m en orientacions N i 2500 m en orientacions sud. Els gruixos van dels 20 als 70cm
El vessant nord del Pirineu i àrees d’influència són esquiables per damunt dels 1600 metres en orientacions nord i 2000 m en orientacions sud amb gruixos de 50 a 160 cm.
A la resta de la cara sud del Pirineu el mantell és esquiable per damunt dels 1800 m en orientacions nord i 2300 m en orientacions sud amb gruixos de 20 a 110 cm.

(Els gruixos poden ser superiors o inexistents, a causa de zones ventades).

Tendència

Segons les nostres previsions, tot ens fa pensar que la tendència de cara a divendres i al cap de setmana disminueixi el perill d’allaus arreu del Pirineu per una suau davallada de les temperatures. Atents a com afecten finalment les precipitacions de diumenge i dilluns!

LA NOSTRA RECOMANACIÓ:

Us recomanem una sortida en una zona amb neu. Pic de xemeneies (2827 m ) des del pàrking del Gerber, (Pallars Sobirà)

No us perdeu la Previsió del temps de MeteoPirineus!
Amb la col·laboració d’AlPirineu

IMPORTANT:

Butlletí elaborat a partir de la informació de diverses webs oficials: Butlletins ICGC, MeteoAndorra, AEMET, MeteoFrance.

MeteoPirineus Catalans amb els amics AlPirineu unifiquem i redactem les diverses informacions oficials disponibles per elaborar informació adreçada als nostres visitants una informació clara i directa sobre les condicions de neu, amb l’objectiu d’ajudar a triar la millor opció disponible per la pràctica d’activitats de neu fora dels espais controlats (pistes d’esquí, carreteres, etc).

Tradueix »