MÓN PIRINENC

SEGUEIX LES

PREVISIONS

Un estiu “sense tempestes”

Just a les portes d’un període tempestuós, on durant les pròximes tardes tindrem força tronades a tot el Pirineu, volem parlar de la manca de tempestes durant aquest estiu 2019, un fet que en algunes comarques, ha ocasionat una important sequera que s’ha deixat notar en boscos i cursos fluvials, us expliquem el perquè!

La majoria de racons del Pirineu té com a estació més plujosa de l’any l’estiu! La raó, les abundants tempestes que es formen durant les tardes més càlides de l’any, que aporten una mitjana d’uns 250mm, amb màxims situats al sector del Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici d’uns 300mm i al Ripollès fins a 400mm.

És tan important aquesta activitat tempestuosa, que fins i tot alguns autors han classificat com el triangle comprés entre el Pedraforca, Canigó i Puigsacalm, com unes de les zones més tempestuoses d’Europa.

Els ingredients principals per a la formació d’aquestes tempestes són tres; 

  • Situació atmosfèrica tranquil·la (pantà baromètric)
  • Humitat abundant (aportada al Pirineu Oriental per les marinades provinents del mediterrani)
  • Calor (i fresca en alçada)

Aquest estiu 2019, i podríem dir que en algunes zones també els dos anteriors, hem tingut moltes menys tronades de les habituals, comportant una important sequera que s’ha deixat notar i molt, especialment aquest 2019 en zones del Pallars, la Ribagorça, Vall d’Aran, Andorra i també a gran part del Pirineu Aragonès oriental, com la Ribagorza i el Sobrarbe.

Sequera en boscos del Pallars. Els arbres perdent la fulla a l’agost, a causa de la manca d’aigua. Foto Marc Garriga.

Explicacions? Doncs molt probablement la manca de dos dels ingredients explicats anteriorment.

De calor n’hem patit i en excés, en part per l’arribada de contundents onades de calor i en part, per la no presència de tempestes! Les tronades aporten aigua, però també importants de caigudes de temperatura, que en definitiva ajuden a mantenir més fresc el terreny. Enguany però, les nits també han estat càlides, donat que no hem tingut les refrescades de després de la pluja. Aquest fet doncs, incrementa també l’estrès hídric i moltes plantes ho han notat..

Bedoll amb aspecte de tardor a l’agost. L’estrès hídric d’aquest estiu, avança la caiguda de la fulla de la vegetació per resistir la sequera. Foto Marc Garriga.

 

La raó principal de la sequera, molt probablement i per molt estrany que sembli, ha estat d’excés de moviment atmosfèric.. Per contradictori que sembli, el pas de fronts, onades de calor, entrades de vents forts etc, provoquen que el Pirineu no es beneficiï tant de les pluges i en canvi en situacions de calma absoluta, es poden generar les tempestes amb més facilitat.
Aquesta calma absoluta s’anomena pantà baromètric en els mapes del temps, caracteritzat per tenir una gran àrea sense línies isobàriques.

Font: lexic mariner

Les borrasques i anticiclons són lluny de nosaltres i en teoria res es mou allà a dalt! És una situació clàssica dels estius a casa nostra i ajuda que la mateixa calor de l’època, creï importants corrents tèrmics que pugen pels vessants de les muntanyes del Pirineu, “condensin” la seva humitat en ascendir per la baixada de temperatura en alçada i acabin generant grans cumulonimbus, que aportaran a la tarda, amb el màxim de temperatura, les tempestes! En descarregar, l’ambient es tornarà més fred, el corrent tèrmic deixarà de funcionar i en fer-se fosc, la nit tornarà a ser clara.. L’endemà, aquesta seqüència es tornarà a repetir. 

Font: https://www.hawkmountain.org

I per últim el tercer ingredient que ha fallat, la manca d’humitat, és un feedback negatiu, si no plou, hi ha menys humitat i si no tenim prou humitat, encara que tinguem tèrmiques, no tenim formacions de nuvolades que generin tempestes.. Amb el pas dels dies hi haurà menys humitat i menys cultiu per generar nuvolades!

Enguany però, hem tingut algunes tempestes, però la gran majoria d’elles (per no dir totes), formades no pas per la situació de calma (pantà baromètric), sinó pel pas de fronts! Aquest fet poc comú a l’estiu, ha comportat que zones de Catalunya on no plou en aquesta època, hagi rebut precipitacions abundants i en canvi al Pirineu, els registres han estat molt més escassos de l’habitual.

 

Mirant mapes, podríem pensar que encara ha plogut força, però les dades són una mica “mentideres” donat que hem estat dies i setmanes sense veure caure una gota i amb una tempesta de pocs minuts, veure caure la majoria d’aquesta pluja! El cas més recent, la forta ploguda de més de 100mm en algunes zones de la Ribagorça i del Pallars del passat dia 20!
Més de vint dies sense pluja en aquesta zona, han comportat rius i boscos secs. Amb la forta ploguda d’un dia , tindrem com a resultat, un recompte final del mes d’agost molt plujós! Coses de la méteo!

Així doncs, aquests dies amb l’arribada de més aire fresc en alçada i una relativa calma atmosfèrica, tindrem les tronades clàssiques de tarda d’estiu que no hem tingut enguany! Beneficioses pels nostres boscos, la collita de bolets i la pròpia personalitat pirinenca, tardes d’estiu sorolloses!

 

.

.

Un article de:

Amb el suport de: 

Tradueix »