MUNTANYA

SEGUEIX LES

PREVISIONS

Esquí de muntanya – A gaudir del pont amb seny!

EL MAPA ANTERIOR MOSTRA EL PERILL GENERAL D’ALLAUS DE TOT EL PIRINEU. DINS DE CADA ÀREA, HI PODEN HAVER GRAUS DE PERILL SUPERIOR DE FORMA MÉS LOCAL. PER TANT ÉS IMPRESCINDIBLE CONSULTAR EL BUTLLETÍ OFICIAL ESPECÍFIC DE LA ZONA QUE TRIEM PER FER L’ACTIVITAT. 

RECORDA, EL PERILL D’ALLAUS SEMPRE EXISTEIX (ENCARA QUE EL GRAU DE PERILL SIGUI 1) I ÉS LA TEVA RESPONSABILITAT LA DECISIÓ DE SORTIR FINALMENT A LA MUNTANYA.

BUTLLETINS ESPECÍFICS: ICGC, Lauegi, MeteoAndorra, AEMET, MeteoFrance.

ESTAT DEL MANTELL NIVAL:

En el conjunt del Pirineu, el mantell segueix sent abundant per l’època, però convé planificar bé les sortides, ja que alguns punts presenten mancances de neu. Com s’ha dit, les zones més rugoses no s’han arribat a cobrir de neu, pel que podem trobar-hi “taurons” constantment. Les temperatures ja s’han estabilitzat, i això ha liquidat la neu primavera gairebé arreu del Pirineu.  El mantell s’ha vist incrementat sobretot al Pirineu oriental i això juntament amb el vent, s’ha traduït amb un augment del risc d’allaus en aquest sector.

La resta del Pirineu també presenta zones susceptibles per allaus, sobretot gràcies a la nevada del darrer cap de setmana que malgrat ser feble, va anar acompanyada de vent, i això va generar plaques de vent. De cara al cap de setmana predominarà el temps estable i manteniment de la temperatura  que permetrà que la neu no presenti gaires canvis. Això ens permetrà planificar bé les sortides sense riscos per canvis bruscos de neu. Les variacions esmentades en el mantell de neu han donat lloc a un perill d’allaus marcat (3) al Pirineu oriental i perill moderat (2) a la resta dels Pirineus.

ATENCIÓ:

  • Seguim recomanant esquiar per terrenys elevats (<2000) i llisos de les obagues de les muntanyes tant del vessant sud com del vessant nord del Pirineu, ja que les nevades només han estat a cotes mitjanes i altes.
  • Les temperatures fresques permetran gaudir d’un mantell amb neu molt esquiable per a tots els nivells.

Després d’una setmana de pocs canvis encarem el cap de setmana amb gruixos lleugerament superiors en alguns punts del Pirineu excepte al Pirineu oriental, on l’increment ha estat més notable. La lleugera nevada de dissabte passat i la de dimecres han donat lloc a un mantell molt més esquiable, regular i fàcil de traçar amb uns esquís. Les obagues segueixen sent favorables per realitzar sortides, ja que sovint les solanes segueixen tenint dèficit de neu malgrat l’aspecte nevat que presenten. Les zones rugoses (per exemple, el Parc Nacional d’Aigüestortes) segueixen inesquiables, ja que les nevades no han arribat a cobrir les zones més pedregoses. La qualitat de la neu, en general és pols, però el risc d’allaus es manté o fins i tot puja en aquells sectors que dimecres van rebre nevades més generoses.

Distribució del Mantell Nival 

Al Pirineu oriental, el mantell és esquiable per damunt de 1900 m en orientacions N i 2300 m en orientacions Sud amb gruixos que varien dels 20 als 70 cm. A la cara sud del Pirineu i al Prepirineu, el mantell és esquiable per damunt de 2000 m en orientacions N i 2400 m en orientacions Sud. Els gruixos d’aquesta banda van dels 20 als 60 cm (punts amb gruix superior a causa del vent). El vessant nord del Pirineu i les zones d’influència són esquiables per damunt dels 1600 en orientacions nord i 2200 en orientacions sud amb gruixos de 30 a 80 cm.

Tendència

Tot ens fa pensar la tendència de cara a divendres i el cap de setmana es mantingui la situació amb una estabilització del mantell en aquells punts on hagi nevat, gràcies a l’aposentament de la neu.

LA NOSTRA RECOMANACIÓ:

Iniciar sortides en cotes altes i mantenir les majors alçades possibles transcorregudes per les obagues i terrenys llisos. Us recomanem una sortida per la zona de la Vall de Núria, al Pirineu oriental, aprofitant la neu caiguda aquests darrers dies. Així doncs, proposem la ruta d’skimo fins al cim del Noucreus des del Santuari de Núria! Aprofiteu el gruix de neu caigut i gaudiu al màxim!

No us perdeu la Previsió del temps de MeteoPirineus!

Amb la col·laboració d’Òscar Jorba

IMPORTANT:

Butlletí elaborat a partir de la informació de diverses webs oficials: Butlletins ICGC, MeteoAndorra, AEMET, MeteoFrance.

MeteoPirineus Catalans amb els amics AlPirineu unifiquem i redactem les diverses informacions oficials disponibles per elaborar informació adreçada als nostres visitants una informació clara i directa sobre les condicions de neu, amb l’objectiu d’ajudar a triar la millor opció disponible per la pràctica d’activitats de neu fora dels espais controlats (pistes d’esquí, carreteres, etc).

Tradueix »