MUNTANYA

SEGUEIX LES

PREVISIONS

Esquí de muntanya – Estabilitat, però amb molta neu a cotes altes

EL MAPA ANTERIOR MOSTRA EL PERILL GENERAL D’ALLAUS DE TOT EL PIRINEU. DINS DE CADA ÀREA, HI PODEN HAVER GRAUS DE PERILL SUPERIOR DE FORMA MÉS LOCAL. PER TANT ÉS IMPRESCINDIBLE CONSULTAR EL BUTLLETÍ OFICIAL ESPECÍFIC DE LA ZONA QUE TRIEM PER FER L’ACTIVITAT. 

RECORDA, EL PERILL D’ALLAUS SEMPRE EXISTEIX (ENCARA QUE EL GRAU DE PERILL SIGUI 1) I ÉS LA TEVA RESPONSABILITAT LA DECISIÓ DE SORTIR FINALMENT A LA MUNTANYA.

BUTLLETINS ESPECÍFICS: ICGC, Lauegi, MeteoAndorra, AEMET, MeteoFrance.

ESTAT DEL MANTELL NIVAL:

El mantell de neu segueix incrementant-se setmana rere setmana a tot el Pirineu, però sempre a cotes mitges i altes, ja que sota aquestes alçades la precipitació segueix sent tot aigua líquida.
Aquesta setmana la neu afectarà de forma més notable el vessant sud i afavorirà que disposem d’un gruix clarament per sobre la mitjana en aquest sector. Amb tot, aquestes nevades milloraran les condicions per esquiar tots aquells sectors del Pirineu oriental i Prepirineu que presentaven gruixos insuficients per esquiar sense haver de destrossar els esquis. Les obagues de tot el Pirineu ja tenen suficient neu per a lliscar-hi a tot el Pirineu, amb petits punts rugosos on caldrà vigilar.
Si bé el risc d’allaus s’incrementarà de forma notable de cara a divendres, a mesura que passin les hores, el mantell s’anirà estabilitzant si predomina el temps estable de cara a dissabte i diumenge.
De cara al cap de setmana, trobarem perill d’allaus marcat (3) a tot el Pirineu sense excepcions. Caldrà seguir els butlletins oficials de cara al cap de setmana per la incertesa dels gruixos de neu que puguin caure des de la publicació d’aquest butlletí.

ATENCIÓ:

  • La neu caiguda els darrers dies a cotes altes a gran part del Pirineu ha incrementat el perill a tota la serralada i cal escollir terrenys simples i segurs.
  • Seguim prioritzant els terrenys elevats (<2000) i llisos de les obagues de les muntanyes del vessant sud del Pirineu per assegurar disposar de neu
  • El perill d’allaus pot variar, ja que les nevades de divendres i dissabte portaran gruixos no coneguts en el moment d’efectuar aquest butlletí.

Després d’uns dies de molta precipitació que malauradament ha estat en forma de pluja fins a cotes ben elevades, finament s’ha imposat l’anticicló situacions. Els gruixos de neu són molt importants a cotes superiors als 2400 metres i escassos o inexistents a les valls i cotes mitges. De cara al cap de setmana, el temps estable afavorirà unes bones jornades d’esquí amb una situació favorable pel que fa a allaus a tota la serralada.
Els vessants més assolellats, es veuran afectats pels canvis de neu segons l’hora del dia que ens trobem i també seran els vessants més susceptibles de presentar allaus de neu humida.
La presència més gran de neu en les obagues ens obligarà a realitzar o iniciar les sortides en aquestes orientacions i per tant seran les zones més favorables i a la vegada segures per realitzar la pràctica d’SKIMO.
En el conjunt del Pirineu el perill d’allaus s’anirà estabilitzant a la baixa a mesura que passin els dies amb un mantell que s’anirà fent cada dia més segur i que no presentarà complicacions gràcies al manteniment d’aquesta situació de bon temps.
La qualitat de la neu serà pols a cotes altes (<2500m), i més irregular per sota aquestes alçades, amb neus que aniran des de gelades i dures fins a humides i toves.

Distribució del Mantell Nival 

A la cara sud del Pirineu i Pirineu oriental el mantell és esquiable per damunt de 1700 m en orientacions N i 2300 m en orientacions S amb gruixos que varien dels 30 als 100 cm. (punts amb gruix superior a causa del vent). Al Prepirineu, el mantell és esquiable per damunt de
1900 m en orientacions N i 2400 m en orientacions S. Els gruixos d’aquesta banda van dels 20 als 70 cm). El vessant nord del Pirineu i les zones d’influència són esquiables per damunt dels 1600 en orientacions N i 2000 en orientacions S amb gruixos de 40 a 130cm.

Tendència

Tot ens fa pensar la tendència de cara a divendres i el cap de setmana es mantingui la situació de complexitat del terreny i perill d’allaus. Recomanem mirar els butlletins d’allaus oficials actualitzats.

LA NOSTRA RECOMANACIÓ:

Prioritzar zones del Pirineu amb perills inferiors d’allaus. Una de les zones on podríem realitzar una ruta senzilla i amb força neu al principat d’Andorra, concretament al Pic dels Pedrons. Una bonica ruta, per tal de gaudir de la recent nevada dels pròxims dies!

No us perdeu la Previsió del temps de MeteoPirineus!

Amb la col·laboració d’Òscar Jorba

IMPORTANT:

Butlletí elaborat a partir de la informació de diverses webs oficials: Butlletins ICGC, MeteoAndorra, AEMET, MeteoFrance.

MeteoPirineus Catalans amb els amics AlPirineu unifiquem i redactem les diverses informacions oficials disponibles per elaborar informació adreçada als nostres visitants una informació clara i directa sobre les condicions de neu, amb l’objectiu d’ajudar a triar la millor opció disponible per la pràctica d’activitats de neu fora dels espais controlats (pistes d’esquí, carreteres, etc).

Tradueix »