MUNTANYA

SEGUEIX LES

PREVISIONS

Esquí de muntanya – Una mica de neu nova!

EL MAPA ANTERIOR MOSTRA EL PERILL GENERAL D’ALLAUS DE TOT EL PIRINEU. DINS DE CADA ÀREA, HI PODEN HAVER GRAUS DE PERILL SUPERIOR DE FORMA MÉS LOCAL. PER TANT ÉS IMPRESCINDIBLE CONSULTAR EL BUTLLETÍ OFICIAL ESPECÍFIC DE LA ZONA QUE TRIEM PER FER L’ACTIVITAT. 

RECORDA, EL PERILL D’ALLAUS SEMPRE EXISTEIX (ENCARA QUE EL GRAU DE PERILL SIGUI 1) I ÉS LA TEVA RESPONSABILITAT LA DECISIÓ DE SORTIR FINALMENT A LA MUNTANYA.

BUTLLETINS ESPECÍFICS: ICGC, Lauegi, MeteoAndorra, AEMET, MeteoFrance.

ESTAT DEL MANTELL NIVAL:

El mantell és abundant a cotes altes i insuficient a cotes mitges i baixes.

El fred d’hivern donarà continuïtat a aquest mantell de neu el qual mantindrà les propietats dures que portem arrossegant setmanes.  

Les obagues mantindran la neu però també caldrà ascendir per trobar-hi el gruix suficient per a esquiar-lo, sobretot en aquells terrenys més rocosos.

Amb tot, el Pirineu és esquiable a tots els sectors d’acord amb les darreres indicacions que s’han donat.

El perill d’allaus es mantindrà  en el nivell més baix arreu del Pirineu de cara al cap de setmana amb un predomini del sol però mantell canviant i tècnic segons orientació i alçada.

De cara al cap de setmana, trobarem perill d’allaus feble (1) a tot el Pirineu sense excepcions. No obstant, trobem molts altres perills que es mencionen al següent apartat.

ATENCIÓ:

  • Les neus dures i regelades són persistents obliguen la utilització de grampons i piolet en moltes zones. Algunes superfícies estan completament gelades i els darrers dies hi ha hagut MOLTS accidents.
  • Si volem evitar trobar gel pur, haurem d’ascendir per damunt de 2500 m. Per sota aquestes alçades, recomanem transcórrer per terrenys amb poc pendent
  • Seguim prioritzant els terrenys elevats (<2000) de les orientacions obagues de les del Pirineu per assegurar disposar d’un mantell de neu suficient neu.
  • La darrera enfarinada ens dona una imatge aparent de neu que no es tradueix en zones esquiables.

Es manté la situació que portem arrossegant setmanes: estabilitat, sol i inversió tèrmica. No obstant això, s’esperen febles nevades que variaran feblement l’estat del mantell ja que les noves aportacions han de ser mediocres. Tot això ens portarà de nou a una situació sense moltes complicacions i força estable pel que fa al perill d’allaus, tret de l’increment del perill d’allaus en aquells punts on el vent hagi pogut generar alguna petita placa de vent. La situació amb absència de nevades, continua sense data de caducitat. És de destacar que la neu que trobem es presenta MOLT dura, encrostada i només alguna raconada orientada al nord té trams de neu pols reciclada. El sol d’aquesta època no farà canviar gaire les quantitats de neu que tenim a dia d’avui, i això ens permetrà disposar de neu per efectuar les esquiades desitjades. Els gruixos de neu són notables a les cotes superiors als 2400 metres però justos a les cotes mitges.

Les nits segueixen sent fredes i garantitzen una neu regelada arreu del Pirineu que al migdia es pot estovar si hi incideix el sol. A més la major presència de neu en les obagues ens obligarà a realitzar i iniciar les sortides en aquestes orientacions.   

En el conjunt del Pirineu el perill d’allaus és feble gràcies a la estabilitat que hem tingut i que tindrem els propers dies, però el tipus de neu (crosta i dura) pot dificultar els passos en zones inclinades i tècniques.

La qualitat de la neu serà crosta amb trams de pols a cotes altes (<2500m), i més irregular per sota aquestes alçades, amb neus que aniran des de gelades / dures fins a humides i toves.

Distribució del Mantell Nival 

A la cara sud del Pirineu i Pirineu oriental el mantell és esquiable per damunt de 1700 m en orientacions N i 2400 m en orientacions S amb gruixos que varien dels 30 als 100 cm. (punts amb gruix superior a causa del vent). Al Prepirineu, el mantell és esquiable per damunt de 1900 m en orientacions N i 2400 m en orientacions S. Els gruixos d’aquesta banda van dels 20 als 70 cm). El vessant nord del Pirineu i les zones d’influència són esquiables per damunt dels 1700 en orientacions N i 2100 en orientacions S amb gruixos de 40 a 130 cm.

Tendència

Tot ens fa pensar la tendència de cara a divendres i el cap de setmana es mantingui la situació de estabilitat del mantell de neu.  

LA NOSTRA RECOMANACIÓ:

Prioritzar zones del Pirineu amb perills inferiors d’allaus. Una de les zones on podríem realitzar una ruta senzilla i amb força neu al principat d’Andorra, concretament al Pic dels Pedrons. Una bonica ruta, per tal de gaudir de la recent nevada dels pròxims dies!

No us perdeu la Previsió del temps de MeteoPirineus!

Amb la col·laboració d’Òscar Jorba

IMPORTANT:

Butlletí elaborat a partir de la informació de diverses webs oficials: Butlletins ICGC, MeteoAndorra, AEMET, MeteoFrance.

MeteoPirineus Catalans amb els amics AlPirineu unifiquem i redactem les diverses informacions oficials disponibles per elaborar informació adreçada als nostres visitants una informació clara i directa sobre les condicions de neu, amb l’objectiu d’ajudar a triar la millor opció disponible per la pràctica d’activitats de neu fora dels espais controlats (pistes d’esquí, carreteres, etc).

Tradueix »