MUNTANYA

SEGUEIX LES

PREVISIONS

Esquí de muntanya – Desprès de la “Glòria” blanca, atenció amb les allaus!

EL MAPA ANTERIOR MOSTRA EL PERILL GENERAL D’ALLAUS DE TOT EL PIRINEU. DINS DE CADA ÀREA, HI PODEN HAVER GRAUS DE PERILL SUPERIOR DE FORMA MÉS LOCAL. PER TANT ÉS IMPRESCINDIBLE CONSULTAR EL BUTLLETÍ OFICIAL ESPECÍFIC DE LA ZONA QUE TRIEM PER FER L’ACTIVITAT. 

RECORDA, EL PERILL D’ALLAUS SEMPRE EXISTEIX (ENCARA QUE EL GRAU DE PERILL SIGUI 1) I ÉS LA TEVA RESPONSABILITAT LA DECISIÓ DE SORTIR FINALMENT A LA MUNTANYA.

BUTLLETINS ESPECÍFICS: ICGC, Lauegi, MeteoAndorra, AEMET, MeteoFrance.

ESTAT DEL MANTELL NIVAL:

El mantell és abundant a cotes altes i mitges. Les cotes baixes (1000 m) també presenten neu, però insuficient per esquiar-les, ja que a més de nevar hi va ploure.

El fred es mantindrà, i la neu s’anirà aposentant, tendint a estabilitzar-se de cara al cap de setmana

Les obagues i solanes situades per sobre dels 1500 metres presenten neu en abundància a quasi tot el Pirineu i per tan són esquiables amb precaució a les zones més rugoses.

Amb tot, el Pirineu és esquiable a tots els sectors d’acord amb les darreres indicacions que s’han donat.

De cara al cap de setmana, el perill d’allaus es mantindrà  en el segon nivell més fort (4) al Pirineu oriental i prepirineu . El Perill d’allaus serà un grau inferior  (marcat) a la resta del Pirineu (3).

ATENCIÓ:

  • El mantell de neu és molt inestable degut al gruix de neu nova sumat al vent que l’ha transportat. Es recomana no exposar-se en aquests sectors més innivats.
  • El gel i neus dures han desaparegut per complet, pel que ara, convé tenir unes bones pells de foca per poder ascendir
  • Prioritzem la mitja i baixa muntanya, en zones amb terreny simple per evitar exposar-nos en zones on hi puguin haver caigudes d’allaus.

Situació crítica pel que fa al perill d’allaus a quasi tot el Pirineu. Ha caigut un pastis de neu que ha propiciat aquesta situació que ens alegra i ens fa patir al mateix temps. La neu ha estat present arreu, però de forma més destacada al Pirineu oriental i Prepirineu. Els gruixos de neu nova son extraordinaris, arribant a assolir els 2 metres en aquelles raconades més orientals del Pirineu.

La cota de neu ha estat com una muntanya russa, però per damunt de 1700 metres sempre ha estat neu, fet que ens permet trobar neu a cotes baixes, mitges i altes. Després de tot l’episodi, trobem neu de tipus pols/humida en totes les orientacions de totes les cotes. De cara al cap de setmana i, si les nits s’aclareixen, la neu pot beneficiar-se per la pèrdua d’humitat.

Com ja heu pogut comprovar, les nevades han anat acompanyades de vent. El qual encara haurà pogut propiciar la sobreacumulació de neu.

La gran quantitat de neu caiguda, dificulta les progressions fent-les molt lentes al pujar però més amenes al baixar. Donades les condicions exposades en aquest apartat, recomanem realitzar sortides en zones que presentin un terreny simple, poc exposat  i aprofitar per esquiar en cotes més baixes i menys pendents. Caldrà esperar uns dies per que el mantell s’aposenti i puguem tornar a traçar pendents i pales exposades  

En el conjunt del Pirineu el perill d’allaus és elevat trobant zones amb perill fort (Pirineu oriental i Prepirineu) i perill marcat a la resta del Pirineu.

A la cara sud del Pirineu i Pirineu oriental el mantell és esquiable per damunt de 1500 m en orientacions N i 1500 m en orientacions S amb gruixos que varien dels 40 als 200 cm (punts amb gruix superior a causa del vent). Al Prepirineu, el mantell és esquiable per damunt de 1500 m en orientacions N i 1500 m en orientacions S. Els gruixos d’aquesta banda van dels 30 als 180 cm). El vessant nord del Pirineu i les zones d’influència són esquiables per damunt dels 1600 en orientacions N i 1700 en orientacions S amb gruixos de 40 a 160 cm.

Tendència

Tot ens fa pensar la tendència de cara a divendres i el cap de setmana s’estabilitzi la situació amb un aposentament del nou mantell de neu.

LA NOSTRA RECOMANACIÓ:

Prioritzar zones del Pirineu amb perills inferiors d’allaus. Una de les zones on podríem realitzar una ruta senzilla i amb força neu a la zona de l’estació de Port Ainé, al Pic de l’Orri. Tot i això, recomanem intentar no ascendir a grans cims. 

No us perdeu la Previsió del temps de MeteoPirineus!

Amb la col·laboració d’Òscar Jorba

IMPORTANT:

Butlletí elaborat a partir de la informació de diverses webs oficials: Butlletins ICGC, MeteoAndorra, AEMET, MeteoFrance.

MeteoPirineus Catalans amb els amics AlPirineu unifiquem i redactem les diverses informacions oficials disponibles per elaborar informació adreçada als nostres visitants una informació clara i directa sobre les condicions de neu, amb l’objectiu d’ajudar a triar la millor opció disponible per la pràctica d’activitats de neu fora dels espais controlats (pistes d’esquí, carreteres, etc).

Tradueix »