MUNTANYA

SEGUEIX LES

PREVISIONS

Esquí de muntanya – Cap de setmana primaveral i amb poc risc!

EL MAPA ANTERIOR MOSTRA EL PERILL GENERAL D’ALLAUS DE TOT EL PIRINEU. DINS DE CADA ÀREA, HI PODEN HAVER GRAUS DE PERILL SUPERIOR DE FORMA MÉS LOCAL. PER TANT ÉS IMPRESCINDIBLE CONSULTAR EL BUTLLETÍ OFICIAL ESPECÍFIC DE LA ZONA QUE TRIEM PER FER L’ACTIVITAT. 

RECORDA, EL PERILL D’ALLAUS SEMPRE EXISTEIX (ENCARA QUE EL GRAU DE PERILL SIGUI 1) I ÉS LA TEVA RESPONSABILITAT LA DECISIÓ DE SORTIR FINALMENT A LA MUNTANYA.

BUTLLETINS ESPECÍFICS: ICGC, Lauegi, MeteoAndorra, AEMET, MeteoFrance.

ESTAT DEL MANTELL NIVAL:

El mantell és abundant a cotes altes i mitges. Les cotes baixes i moltes solanes ja no presenten neu. Les cotes inferiors a 1600 metres ja no son esquiables enlloc i això ens obliga a iniciar les sortides per damunt d’aquestes alçades

El fred de nit permet que es regelin les neus  però de dia les temperatures són molt agradables i això fa variar la duresa de la neu.  

Les obagues més elevades poden presentar una crosta més fina que dificulti els girs a l’hora d’esquiar quan trenquem la crosta amb els esquís.  

Amb tot, el Pirineu és esquiable a tots els sectors d’acord amb les darreres indicacions que s’han donat.

De cara al cap de setmana, el perill d’allaus es manté a la banda baixa sent feble (1) a tot el Pirineu.  

ATENCIÓ:

  • Recomanem utilitzar material especial per la presència de gel, com els grampons i piolet.
  • Les neus dures han tornat a instaurar-se arreu però les solanes i les obagues de cotes mitges poden estovar-se als migdies i presentar caigudes de neu derivades de la insolació i les altes temperatures.
  • Recomanem realitzar sortides matinals per evitar les hores de màxima insolació.

Es manté la situació primaveral de cara al cap de setmana amb un increment de la temperatura que donarà lloc a una situació similar a la del cap de setmana passat: un mantell estable en general i possibilitat d’allaus de fusió en les hores centrals del dia. El gel seguirà present a totes les orientacions i això obligarà a utilitzar material com el piolet i els grampons.

La neu que trobem ara segueix sent de mala qualitat, ja que en la majoria de les orientacions esdevé dura i a moltes orientacions nord hi ha una crosta que es trenca i dificulta el control dels esquís. Així, la neu primavera regelada predomina arreu i en el millor dels casos, s’estova cap al migdia, donant una major estabilitat al fer les traçades.

La quantitat de neu permet realitzar sortides les cotes mitges i altres de tot el Pirineu. No obstant això, moltes solanes han quedat tocades per les altes temperatures primaverals, anormals per l’època. Els gruixos màxims son notables, sobretot al Pirineu oriental.

Els propers dies tindrem la mateixa situació, amb matins que regelaran la neu i migdies que la estovaran augmentant les probabilitats que caiguin allaus de fusió.

A la cara sud del Pirineu i Pirineu oriental el mantell és esquiable per damunt de 1700 m en orientacions N i 2200 m en orientacions S amb gruixos que varien dels 40 als 160 cm (punts amb gruix superior a causa del vent). Al Prepirineu, el mantell és esquiable per damunt de 1700 m en orientacions N i 2200 m en orientacions S. Els gruixos d’aquesta banda van dels 30 als 130 cm). El vessant nord del Pirineu i les zones d’influència són esquiables per damunt dels 1600 m en orientacions N i 2000 m en orientacions S amb gruixos de 40 a 150 cm.

Tendència

Tot ens fa pensar la tendència de cara a divendres i el cap de setmana es mantingui la situació amb nits serenes que afavoriran el regel del mantell.

LA NOSTRA RECOMANACIÓ:

Prioritzar zones del Pirineu amb perills inferiors d’allaus, tot i que aquest cap de setmana, tot el Pirineu estarà en perill 1. Una de les zones on podríem realitzar una ruta senzilla i amb força neu a la zona del Pla de Beret, cap al Cap dels Clòsos. A gaudir de la ruta!

No us perdeu la Previsió del temps de MeteoPirineus!

Amb la col·laboració d’Òscar Jorba

IMPORTANT:

Butlletí elaborat a partir de la informació de diverses webs oficials: Butlletins ICGC, MeteoAndorra, AEMET, MeteoFrance.

MeteoPirineus Catalans amb els amics AlPirineu unifiquem i redactem les diverses informacions oficials disponibles per elaborar informació adreçada als nostres visitants una informació clara i directa sobre les condicions de neu, amb l’objectiu d’ajudar a triar la millor opció disponible per la pràctica d’activitats de neu fora dels espais controlats (pistes d’esquí, carreteres, etc).

Tradueix »