MUNTANYA

SEGUEIX LES

PREVISIONS

Esquí de muntanya – Cap de setmana primaveral sense canvis!

EL MAPA ANTERIOR MOSTRA EL PERILL GENERAL D’ALLAUS DE TOT EL PIRINEU. DINS DE CADA ÀREA, HI PODEN HAVER GRAUS DE PERILL SUPERIOR DE FORMA MÉS LOCAL. PER TANT ÉS IMPRESCINDIBLE CONSULTAR EL BUTLLETÍ OFICIAL ESPECÍFIC DE LA ZONA QUE TRIEM PER FER L’ACTIVITAT. 

RECORDA, EL PERILL D’ALLAUS SEMPRE EXISTEIX (ENCARA QUE EL GRAU DE PERILL SIGUI 1) I ÉS LA TEVA RESPONSABILITAT LA DECISIÓ DE SORTIR FINALMENT A LA MUNTANYA.

BUTLLETINS ESPECÍFICS: ICGC, Lauegi, MeteoAndorra, AEMET, MeteoFrance.

ESTAT DEL MANTELL NIVAL:

El mantell és moderat a cotes altes i feble a cotes mitges. Les cotes baixes ja no presenten neu. Les cotes inferiors a 1800 metres ja no son esquiables enlloc i això ens obliga a iniciar les sortides per damunt d’aquestes alçades

El fred de nit permet que es regelin les neus  però de dia les temperatures són molt agradables i això fa variar estovar aquesta neu a les hores centrals del dia.

Les obagues elevades poden presentar una crosta més fina que dificulti els girs a l’hora d’esquiar ja que aquesta es pot trencar amb els esquís.  Algunes canals i obagues aïllades poden presentar neu pols reciclada.

Amb tot, el Pirineu és esquiable a tots els sectors d’acord amb les darreres indicacions que s’han donat.

De cara al cap de setmana, el perill d’allaus baixa fins a perill feble (1) a tot el Pirineu.

ATENCIÓ:

  • Recomanem utilitzar material especial adequat per la presència de gel, com els grampons i piolet.
  • Les neus dures han tornat a instaurar-se arreu però les solanes poden estovar-se als migdies.

Continuem sense canvis i de cara al cap de setmana tornarà a incrementar-se la temperatura accentuant de nou l’ambient primaveral tant anormal per l’època.  El mantell continua força regelat i és força dèbil per culpa de les altes temperatures (sobretot les zones més assolellades). El perill d’allaus es manté a la banda baixa i totes aquelles neus susceptibles de desprendre’s en situacions de calor (allaus de fusió) ja han desaparegut o han caigut en les darreres setmanes. El gel  segueix com a principal protagonista i això obliga a utilitzar material com el piolet i els grampons.

La qualitat de la neu no és la millor per gaudir de bones esquiades ja que aquesta esta regelada en general o presenta una crosta fina a cotes més altes (al migdia es pot estovar). La neu pols es redueix a alguna raconada orientada a nord i cotes superiors a 2500 m. 

La quantitat de neu permet realitzar sortides a cotes mitges i altes de les obagues de tot el Pirineu. Els gruixos són destacables al Pirineu oriental i febles a l’occidental. Les solanes han quedat afectades per la primavera avançada i no presenten neu fins ascendir a cotes molt altes.

Els propers dies tindrem la mateixa situació, amb matins que regelaran la neu i migdies que la estovaran propiciant aquesta probabilitat de baixada d’allaus de fusió. Les obagues altes mantindran el gel o la crosta fina de gel en superfície.

A la cara sud del Pirineu i Pirineu oriental el mantell és esquiable per damunt de 1800 m en orientacions N i 2300 m en orientacions S amb gruixos que varien dels 40 als 150 cm (punts amb gruix superior a causa del vent). Al Prepirineu, el mantell és esquiable per damunt de 1800 m en orientacions N i 2300 m en orientacions S. Els gruixos d’aquesta banda van dels 30 als 120 cm). El vessant nord del Pirineu i les zones d’influència són esquiables per damunt dels 1700 m en orientacions N i 2100 m en orientacions S amb gruixos de 40 a 120 cm.

Tendència

Tot ens fa pensar la tendència de cara a divendres i el cap de setmana es mantingui la situació amb neus dures de matinada i més humides  a mesura que avança el dia.

LA NOSTRA RECOMANACIÓ:

Prioritzar zones del Pirineu amb perills inferiors d’allaus, tot i que aquest cap de setmana, tot el Pirineu estarà en perill 1. Una de les zones on podríem realitzar una ruta senzilla i amb força neu a la zona del Pla de Beret, cap al Cap dels Clòsos. A gaudir de la ruta!

No us perdeu la Previsió del temps de MeteoPirineus!

Amb la col·laboració d’Òscar Jorba

IMPORTANT:

Butlletí elaborat a partir de la informació de diverses webs oficials: Butlletins ICGC, MeteoAndorra, AEMET, MeteoFrance.

MeteoPirineus Catalans amb els amics AlPirineu unifiquem i redactem les diverses informacions oficials disponibles per elaborar informació adreçada als nostres visitants una informació clara i directa sobre les condicions de neu, amb l’objectiu d’ajudar a triar la millor opció disponible per la pràctica d’activitats de neu fora dels espais controlats (pistes d’esquí, carreteres, etc).

Tradueix »