MUNTANYA

SEGUEIX LES

PREVISIONS

Esquí de muntanya – Cap de setmana amb forces canvis!

EL MAPA ANTERIOR MOSTRA EL PERILL GENERAL D’ALLAUS DE TOT EL PIRINEU. DINS DE CADA ÀREA, HI PODEN HAVER GRAUS DE PERILL SUPERIOR DE FORMA MÉS LOCAL. PER TANT ÉS IMPRESCINDIBLE CONSULTAR EL BUTLLETÍ OFICIAL ESPECÍFIC DE LA ZONA QUE TRIEM PER FER L’ACTIVITAT. 

RECORDA, EL PERILL D’ALLAUS SEMPRE EXISTEIX (ENCARA QUE EL GRAU DE PERILL SIGUI 1) I ÉS LA TEVA RESPONSABILITAT LA DECISIÓ DE SORTIR FINALMENT A LA MUNTANYA.

BUTLLETINS ESPECÍFICS: ICGC, Lauegi, MeteoAndorra, AEMET, MeteoFrance.

ESTAT DEL MANTELL NIVAL:

El mantell és moderat a cotes altes i feble a cotes mitges. Les cotes baixes ja no presenten neu. Les cotes inferiors a 1800 metres ja no son esquiables enlloc i això ens obliga a iniciar les sortides per damunt d’aquestes alçades

El vessant sud del Pirineu, el Pirineu oriental i el prepirineu segueixen amb una crosta dura de gel que pot estovar-se de cara al migdia, sobretot dissabte. El vessant nord del Pirineu presentarà una capa de neu nova que la farà molt més esquiable (pols) en cares nord.

Amb tot, el Pirineu és esquiable a tots els sectors d’acord amb les darreres indicacions que s’han donat.

De cara al cap de setmana, el perill d’allaus es manté en feble (1) a tot el Pirineu i moderat (2) al vessant nord sobretot en zones on prèviament hi havia neu i s’hagi sobreacumulat gràcies al vent de mestral.

ATENCIÓ:

  • Recomanem utilitzar material especial adequat per la presència de gel, com els grampons i piolet als sectors que no hagin patit nevades.
  • Estar alerta en llocs on aparentment ha nevat poc i el vent pot haver sobreacumulat neu nova que propiciï la caiguda d’allaus.

Iniciem el cap de setmana després d’un subtil canvi de temps que ha enfarinat el vessant nord del Pirineu sense gruixos destacables. De cara al cap de setmana tendirà a estabilitzar-se donant lloc a unes condicions òptimes per a la pràctica de l’esquí en totes aquelles zones on hagi caigut precipitació en forma de neu. El mantell seguirà dèbil al vessant nord del Pirineu i més destacable al vessant sud i Pirineu oriental. Les zones que no els arribin les nevades seguiran presentant un mantell dur i regelat que obligaran a utilitzar grampons i piolet; en canvi, aquells que se situïn al vessant nord passaran a incorporar una fina capa de neu nova que amb la presència de vent pot generar sobreacumulacions i conseqüentment un sensible augment del Perill d’allaus. No obstant això, el perill d’allaus es manté a la banda baixa, en general amb aquest augment a les zones on hagi nevat i ventat.

La qualitat de la neu ha millorat en general, tot gràcies a la entrada d’aire fred i a les febles nevades pròpies dels mesos d’hivern. La neu pols segueix reduint-se a cotes elevades i la resta presenta neu primavera o gel.

La quantitat de neu permet realitzar sortides a cotes mitges i altes de les obagues de tot el Pirineu. Els gruixos són destacables al Pirineu oriental i febles a l’occidental. Les solanes són impracticables en general i cal ascendir a cotes altes per trobar-hi neu.

Els propers dies no farà net pel que fa a la inestabilitat però no hi haurà noves aportacions de neu fins diumenge al tard. Això farà que sigui un cap de setmana òptim per realitzar sortides en esquí de muntanya.

A la cara sud del Pirineu i Pirineu oriental el mantell és esquiable per damunt de 1800 m en orientacions N i 2300 m en orientacions S amb gruixos que varien dels 40 als 150 cm (punts amb gruix superior a causa del vent). Al Prepirineu, el mantell és esquiable per damunt de 1800 m en orientacions N i 2300 m en orientacions S. Els gruixos d’aquesta banda van dels 30 als 120 cm). El vessant nord del Pirineu i les zones d’influència són esquiables per damunt dels 1700 m en orientacions N i 2100 m en orientacions S amb gruixos de 40 a 120 cm.

Tendència

Tot ens fa pensar la tendència de cara a divendres i el cap de setmana es mantingui la situació amb neus dures al vessant sud i Prepirineu i neu pols alternada amb neu dura al vessant nord.

LA NOSTRA RECOMANACIÓ:

Prioritzar zones del Pirineu amb perills inferiors d’allaus, tot i que aquest cap de setmana, tot el Pirineu estarà en perill 1, zones del vessant N perill 2. Una de les zones on podríem realitzar una ruta senzilla i amb força neu a la zona de la Gallina Pelada, a la Serra d’Ensija. A gaudir de la ruta!

No us perdeu la Previsió del temps de MeteoPirineus!

Amb la col·laboració d’Òscar Jorba

IMPORTANT:

Butlletí elaborat a partir de la informació de diverses webs oficials: Butlletins ICGC, MeteoAndorra, AEMET, MeteoFrance.

MeteoPirineus Catalans amb els amics AlPirineu unifiquem i redactem les diverses informacions oficials disponibles per elaborar informació adreçada als nostres visitants una informació clara i directa sobre les condicions de neu, amb l’objectiu d’ajudar a triar la millor opció disponible per la pràctica d’activitats de neu fora dels espais controlats (pistes d’esquí, carreteres, etc).

Tradueix »