MUNTANYA

SEGUEIX LES

PREVISIONS

Esquí de muntanya – Abundant nevada i més risc!

EL MAPA ANTERIOR MOSTRA EL PERILL GENERAL D’ALLAUS DE TOT EL PIRINEU. DINS DE CADA ÀREA, HI PODEN HAVER GRAUS DE PERILL SUPERIOR DE FORMA MÉS LOCAL. PER TANT ÉS IMPRESCINDIBLE CONSULTAR EL BUTLLETÍ OFICIAL ESPECÍFIC DE LA ZONA QUE TRIEM PER FER L’ACTIVITAT. 

RECORDA, EL PERILL D’ALLAUS SEMPRE EXISTEIX (ENCARA QUE EL GRAU DE PERILL SIGUI 1) I ÉS LA TEVA RESPONSABILITAT LA DECISIÓ DE SORTIR FINALMENT A LA MUNTANYA.

BUTLLETINS ESPECÍFICS: ICGC, Lauegi, MeteoAndorra, AEMET, MeteoFrance.

ESTAT DEL MANTELL NIVAL:

El mantell és moderat a cotes altes i feble a cotes mitges. Les cotes baixes tornen a presentar neu, sobretot al vessant nord. Les cotes inferiors a 1400 m no són esquiables al vessant nord i les cotes inferiors a 1700 m no ho són al vessant sud, Pirineu oriental i  Prepirineu.  Aquesta situació ens obliga a iniciar les sortides per damunt d’aquestes alçades

Les solanes són poc esquiables, en general, ja que la neu nova no és suficient per generar un gruix que impedeixi tocar el terra a la hora de realitzar girs. En aquesta orientació cal ascendir a estatges alpins per trobar-hi neu suficient per esquiar. 

Amb tot, el Pirineu és esquiable a tots els sectors d’acord amb les darreres indicacions que s’han donat.

De cara al cap de setmana, el perill d’allaus augmenta a marcat (3) a TOT el Pirineu excepte al Prepirineu i Pirineu oriental, on se situarà en el nivell moderat (2). Les nevades dels darrers dies juntament amb el vent ha afavorit aquest augment generalitzat que es mantindrà de cara al cap de setmana  a totes les cotes i orientacions.

ATENCIÓ:

  • El perill d’allaus es marcat. Prioritzem sortides als sectors del Pirineu amb perill inferior (Prepirineu i oriental).
  • Escollim zones amb terreny simple menys susceptibles de presentar allaus: zones boscoses, pendents suaus, etc.
  • Mirar butlletins d’allaus oficials actualitzats.

Encarem el cap de setmana amb la tònica que portem arrossegant tot l’hivern: un puja i baixa de temperatures continuat que modifica el mantell de neu constantment. De cara a dissabte i diumenge i després de tenir un dimecres i dijous càlids, tornarem a trobar-nos en una situació hivernal. Les nevades de divendres, incrementaran el mantell de neu, sobretot al vessant nord i zones d’influència. Aquestes nevades faran desaparèixer el regel de tot el Pirineu i faran més esquiables totes les superfícies. No obstant això, el perill d’allaus se situa en la banda alta  a la majoria de sectors del Pirineu, fet que obliga a escollir sortides en terrenys simples. El mantell de neu, tot i les darreres nevades, continua per sota la mitjana al vessant nord i igual o superior a la mitjana al vessant sud, Pirineu oriental i Prepirineu.

La qualitat de la neu ha millorat en general, tot gràcies a la neu nova, que en un principi es presentava molt humida, però que arran de l’entrada de fred i neu pròpies de l’hivern s’han millorat encara més les condicions, sobretot al vessant nord, on trobem un mantell de neu pols  en el seu conjunt.

La quantitat de neu permet realitzar sortides a cotes mitges i altes de les obagues de tot el Pirineu. El vessant nord i zones d’influència tenen neu a cotes més baixes però ha caigut sobre terra sec.  

El perill d’allaus és elevat a causa de les nevades dels darrers dies que en poden propiciar la seva caiguda al pas d’un esquiador.

A la cara sud del Pirineu i Pirineu oriental el mantell és esquiable per damunt de 1600 m en orientacions N i 2200 m en orientacions S amb gruixos que varien dels 40 als 160 cm (punts amb gruix superior a causa del vent). Al Prepirineu, el mantell és esquiable per damunt de 1800 m en orientacions N i 2200 m en orientacions S. Els gruixos d’aquesta banda van dels 30 als 120 cm). El vessant nord del Pirineu i les zones d’influència són esquiables per damunt dels 1400 m (segons rugositat del terreny) en orientacions N i 1900 m en orientacions S amb gruixos de 40 a 160 cm.

Tendència

Tot ens fa pensar la tendència de cara a divendres i el cap de setmana es mantingui la situació amb neus noves i mantell de neu inestable, principalment al vessant nord i zones d’influència.

LA NOSTRA RECOMANACIÓ:

Prioritzar zones del Pirineu amb perills inferiors d’allaus, tot i que aquest cap de setmana, tot el Pirineu estarà en perill 3, zones del PrePirineu i zona ripollès perill 2. Una de les zones on podríem realitzar una ruta senzilla i amb força neu fins al Puigllançada (Alabaus, La Molina). A gaudir de la ruta!

No us perdeu la Previsió del temps de MeteoPirineus!

Amb la col·laboració d’Òscar Jorba

IMPORTANT:

Butlletí elaborat a partir de la informació de diverses webs oficials: Butlletins ICGC, MeteoAndorra, AEMET, MeteoFrance.

MeteoPirineus Catalans amb els amics AlPirineu unifiquem i redactem les diverses informacions oficials disponibles per elaborar informació adreçada als nostres visitants una informació clara i directa sobre les condicions de neu, amb l’objectiu d’ajudar a triar la millor opció disponible per la pràctica d’activitats de neu fora dels espais controlats (pistes d’esquí, carreteres, etc).

Tradueix »