MUNTANYES EMBLEMÀTIQUES I CIMS

SEGUEIX LES

PREVISIONS

Ruta circular a la Serra dels Bufadors i Bufadors de Beví (Bisaura)

La ruta circular a la Serra dels Bufadors, és una de les excursions clàssiques de l’espai natural del Bisaura al territori osonenc. Aquesta bonica serra que limita amb el Ripollès, assoleix una altitud aproximada de 1.006 m d’altitud, la qual s’accedeix a partir del petit poble de Santa Maria de Besora. Però té un patrimoni geomorfològic molt especial i força amagat, els Bufadors de Beví.

Aquests són forats o escletxes entre grans blocs de roques per on surten els corrents d’aire. Si ens acostem en aquests forats -alguns difícils de trobar- notarem que surt aire fred, si surt amb molta pressió i fem silenci podrem sentir com xiula en passar. S’ubiquen en un fons de vall força estreta i tancada, just darrere la Serra dels Bufadors, la zona més baga d’aquesta. Així doncs, té un microclima molt especial, observable amb la flora particular, com per exemple, grans cobertures de molsa. És un indret d’un aire màgic i especial que cal conservar!

El clima del Bisaura és diferent!

Aquest territori gaudeix d’un clima mediterrani de muntanya mitjana, pertanyent a la coneguda Catalunya humida. Té una mitjana de precipitació de 700 mm anuals, on augmenten els valors cap a la zona del Vidranès on superen els 1.000 mm. Se solen concentrar sobretot durant les estacions de la primavera i la tardor. Aquest factors es pot observar fàcilment a través del paisatge de pastures verdes i denses fagedes que conformen aquest espai natural. 

Tot i això, sempre es recomanable consultar bé la previsió, quan planegem fer una sortida per tal de no trobar-nos en una situació de risc a causa d’algun factor meteorològic.

Powered by Wikiloc

FITXA TÈCNICA  DE LA RUTA:

  • Pics a realitzar: Serra dels Bufadors (1.006 m)
  • Duració de la ruta: Mig dia
  • Distància total: 5’29 km
  • Desnivell acumulat (en total): 225 m (Altitud mínima: 835 m / Altitud màxima: 988 m)
  • Temps total (sense parades): 3:05 h
  • Punt d’inici i final: Coll de Beví (Carretera a Llaes)
  • Dificultat: Moderada -Cal posar atenció i vigilar quan ens trobem a la zona dels Bufadors!-. 
  • Època recomanada: Primavera i tardor. La coloració dels paisatges és espectacular!
  • Material necessari: Segons les condicions del dia. Si anem durant l’estiu, caldrà portar aigua, gorra i crema solar.

RECORREGUT I PUNTS RELLEVANTS:

Iniciem el nostre recorregut circular des del coll de Beví, on deixarem el cotxe i començarem la ruta en sentit antihorari. Agafarem un corriol estret que discórrer per la part obaga al llarg d’aproximadament uns deu minuts, on podrem gaudir d’una preciosa fageda i de l’ombra que ens brinda. Ens porta fins a un camí que passa per la carena, molt ben marcat que podrem seguir sense problema. Des d’aquest punt, tenim unes vistes excepcionals del Bisaura i d’algun tram nord de la Plana de Vic.

El corriol comença a fer baixada, i apareixem a l’inici de l’estreta vall dels Bufadors de Beví. Notem el canvi de temperatura, gràcies al microclima que s’hi estableix, al mateix temps, de la vegetació més verda i característica de zones més humides. A partir d’aquí, tenim aproximadament mig km per anar descobrint diversos bufadors, alguns s’hi pot mig entrar i escoltar o notar com flueix l’aire per ells. Sobretot vigilar i no entrar en indrets que no coneixem o no veiem clars! Si anem amb nens, tenir-los vigilats. La tornada, la fem per uns bonics corriols i pistes per l’altre vessant, on amb un moment tornarem a ser al coll de Beví!

Si voleu un mapa precís de l’emplaçament dels bufadors, ho podeu trobar a l’esplèndida web d’Espeleoindex (Pàgina 5 de la descripció d’un dels molts avencs de la zona). Si en voleu més detalls, trobem aquest escrit publicat l’any 1983 a la revista Espeleòleg números 34-35 .

.

.

.Organitza:

Amb el suport de: 

Tradueix »