PREVISIONS

SEGUEIX LES

PREVISIONS

Festivals de senderisme: Vall Fosca – Pirineus. Del 30 de juliol al 2 d’agost del 2020

Seguim amb els articles sobre els Festivals de Senderisme del Pirineu, una iniciativa molt especial que un any més ens ajuda a descobrir els indrets més amagats o més autèntics de la nostre serralada pirinenca. El segon d’aquest any és el de la Vall Fosca-Pirineus, dut a terme a una de les valls més emblemàtiques del Pallars Jussà. Aquest indret, té una biodiversitat excepcional, però a nivell geogràfic s’hi ubiquen una trentena d’estanys i cims de gairebé 3.000 metres, sent una de les portes d’entrada al Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici. A continuació, us presentarem els programa de les experiències dels dies 30-31 de juliol i 1-2 d’agost:

 

Seguim amb els festivals de senderisme d’aquest any amb la cinquena edició de la “Vall Fosca-Pirineus” -amb col·laboració amb IDAPA-, un territori que compta amb una xarxa de camins històrics de gairebé 100 km i amb un telefèric d’entrada al Parc Nacional que arriba fins els 2.200 m. Aquests dos elements són només alguns dels factors d’atracció per venir a visitar la vall. Respecte l’indret la seva orientació nord-sud i la seva verticalitat dels vessants, ajuden a l’arribada de poques hores de sol al fons de la vall -d’aquí el seu nom, Vall Fosca!-. D’altre banda, el seu clima plujós i l’altimetria de la seva capçalera, li donen unes condicions d’alta muntanya i de frondosa vegetació, que podrem observar a través dels seus paisatges. Seguidament, trobareu les experiències proposades d’aquest festival o podeu clicar al següent enllaç -totes les caminades acaben amb un tastet dels productes de proximitat (km 0)-. Tot i això, abans us deixem el video promocional del festival de l’any passat, perquè agafeu una idea de la gran experiència!

DIJOUS 30 de juliol:

 • Espectacular sopar sota les estrelles i caminada nocturna pel Parc Nacional d’Aigüestortes (18:30h). Des de l’estany de Sallente, on es pujarà amb telefèric fins a dalt a l’entrada del PN on trobem l’estany Gento. Des de 2.200 m es gaudirà de la posta de sol, amb un sopar-pícnic amb productes de proximitat a càrrec de l’Associació APAT. Posteriorment és baixarà pel camí de Pigolo, on podrem contemplar les estrelles. Una entretinguda ruta de 4 km (de baixada) de dificultat moderada.

DIVENDRES 31 de juliol:

 • Aprenem a orientar-nos! (7:45-14h) Una preciosa activitat descobrint indrets del Parc Nacional des del vessant de l’estany Gento. Direcció el refugi de la Colomina, aprendrem a orientar-nos amb mapa i brúixola, per tal de descobrir els estanys de l’alta Vall Fosca. Una ruta circular (6 km dificultat moderada) que passarà per l’estany Gento, Colomina, Xic de Colomina, Vidal i Tort, per tornar arribar al nostre punt d’inici. Entre tots portarem la brena, l‘esmorzar compartit que tota la vida s’ha fet a lamuntanya, a base de productes de proximitat que el guia ens repartirà abans de començar la sortida.
 • Pla de Toveria, descoberta d’un paisatge glacial! (18-20h) Una experiència per tota la família, on descobrirem l’entorn del Pla de Toveria, d’origen glacial, on encara queden restes del seu passat geològic. Podrem observar també la flora i fauna que hi habita. Una divertida ruta de poc més d’un km, de dificultat fàcil.

DISSABTE 1 d’agost:

 • Descobreix la flora i fauna de la muntanya d’Aguiró! (8h) Ens endinsarem en una zona poc coneguda de la Vall Fosca per descobrir la
  natura entre prats de muntanya. Amb aquest guiatge de mig dia al llarg del recorregut (10 km amb dificultat moderada) anirem descobrint la flora més representativa dels prats de muntanya, intentarem observar la fauna que hi viu, com els isards, els grans rapinyaires i ocells d’ambients alpins.
 • La Vall de Riqüerna, una vall glacial! (9h) Des del mirador de Capdella, ens enfilarem pel camí fins al pontet de Rus, per descobrir un dels trams de la xarxa de Camins Vius del Parc Nacional, el qual enllaça amb el GR-11-20. Aprendrem a llegir el paisatge per comprendre com la Vall fou excavada per una antiga glacera. Aquesta bonica sortida té una durada d’aproximadament 8 km de dificultat moderada.
 • Com fer la motxilla per anar de travessa? (18h) Cesc Capdevila, guia de muntanya ens ensenyarà com podem preparar la motxilla per tal de fer una travessa amb tot el material necessari amb el menor pes possible. És durà a terme a la Pobleta de Bellveí (casa de la vila).
 • Bons hàbits per moure’ns a la muntanya amb seguretat! (19h) Una entretinguda i profitosa xerrada a càrrec del Grup d’Actuacions Especials (GRAE) de muntanya del cos de Bombers de la Generalitat de Catalunya, on ens explicaran en què consisteix la seva feina i ens faran recomanacions de què podem fer quan ens movem per la muntanya per minimitzar el risc d’accidents. És durà a terme a la Pobleta de Bellveí (casa de la vila).

DIUMENGE 2 d’agost:

 • Fem de pastors! (9h) Una bonica sortida des de Capdella cap a la cabana del pastor a Filià. Durant el recorregut ens anirem trobant els ramats de vaques que estan a la muntanya, on podrem observar com els ramaders els hi donen sal i parlarem amb ells perquè ens expliquin les activitats del seu dia a dia. Una experiència d’uns 9’5 km de dificultat moderada.
 • Història de la Central i del Parc a la Vall Fosca (10h – pujada amb el telefèric a les 9h) Des de l’estany Gento descobrirem el funcionament de la central hidroelèctrica i les seves connexions amb els estanys i l’entorn on s’ubica. La baixada es farà a peu per la canal de Pigolo, una ruta d’aproximadament 10 km de dificultat moderada.

Un cap de setmana súper intens i especial! Te’l perdràs? Així que us recomanem visitar la web del festival https://festivalssenderismepirineus.cat/vallfosca2020 on podreu informar-vos de totes les propostes i dubtes que tingueu! Estigueu atents als següents festivals!

             Col·labora:

Tradueix »