MUNTANYES EMBLEMÀTIQUES I CIMS

SEGUEIX LES

PREVISIONS

Descoberta de l’avetosa de Riu de Cerdanya!

Avui ens arribem fins a la comarca de la Cerdanya, per descobrir una preciosa ruta per una de les avetoses més úniques de l’indret, l’avetosa de Riu. Situada a Baga de Riu, al vessant nord de la Serra de Moixeró, és un terreny molt ombrívol on a través d’un breu itinerari podrem descobrir un bosc dens, fosc i imponent, amb dos avets monumentals d’uns 30 metres d’altitud. A continuació descobrim més sobre aquest indret tan especial del PN del Cadí-Moixeró:

Respecte aquesta especial avetosa, té diversos factors que la fan extraordinària, un dels quals és el seu mosaic forestal tan divers. Així doncs, al llarg de la nostra ruta, podrem observar ambients molt diferents amb un ventall immens d’espècies de flora. Començarem amb uns boscos de coníferes -pins i avets-, alternades amb arbres caducifolis com els trèmols, cireres o freixes. En relació a les coníferes, aquesta avetosa és caracteritza per poder trobar-hi tres espècies diferents de l’alta muntanya: el pi roig (Pinus sylvestris), l’avet (Abis alba) i el pi negre (Pinus uncinata) -segons l’altitud que ens podem trobar, de menys a més-.

L’avetosa de Riu representa un dels millors boscos madurs de la Cerdanya i tot el Pirineu, amb una varietat d’arbres segons les seves edats i estructures, donant lloc a un ecosistema molt ric i estable. Això provoca que els èssers i espècies que hi habiten o hi tenen relació, utilitzin tota la varietat que hi trobem; des de grans troncs alts i forts, com alguns tombats o morts, en descomposició, essent un amagatall o recurs alimentari per alguns d’ells -insectes xilòfags i fongs sapròfits-.

Finalment, parlar d’aquest indret com un lloc on anar a descobrir l’experiència dels “Banys de bosc”, molt coneguts a Japó per les grans propietats que tenen els boscos de coníferes. Però realment, en que consisteix? Doncs en passejar tranquil·lament, gaudir del paisatge i inhalar l’ambient fresc que se suposa que porta substàncies volàtils que desprenen els pins o avets. Aquestes ajuden a reforçar el sistema immunitari del nostre organisme, al mateix temps, que pausem el nostre ritme de vida. Si volem més informació, podem clicar al següent enllaç per tal de visualitzar el fulletó del Parc Natural del Cadí – Moixeró!

FITXA TÈCNICA  DE LA RUTA:

  • Pics a realitzar: Cap, discorrem per l’avetosa de Riu
  • Duració de la ruta: Un matí
  • Distància total: 9’5 km
  • Desnivell acumulat (en total): 386 m (Altitud mínima: 1.295 m / Altitud màxima: 1.753 m)
  • Temps total (sense parades): 2:45 h
  • Punt d’inici i final: Serrat de les Esposes
  • Dificultat: Fàcil-Moderada
  • Època recomanada: És pot realitzar durant tot l’any. Tot i això, a l’hivern, tenir en compte que cal anar ben equipats per les condicions meteorològiques adverses o del propi terreny. 
  • Material necessari: Aigua i roba de recanvi, segons l’època de l’any. Mapes (Cerdanya. Escala 1:25.000. Editorial Alpina)
Powered by Wikiloc

EL CLIMA DE LA ZONA:

Els vessants nord de la serra del Moixeró és un dels indrets més plujosos del Parc Natural del Cadí – Moixeró i també un dels indrets més humits del Pirineu. El fet que explica la major presència de precipitacions, són les abundants tronades d’estiu, que en aquesta zona, una de les més tempestuoses en àmbit europeu, solen donar uns registres de pluja molt destacable, en l’època més càlida de l’any.

Per contra, els hiverns solen ser eixuts i caracteritzats per la inversió tèrmica, amb registres de temperatura més freds en cotes baixes de la vall, que a mitja muntanya.

Per últim, les abundants precipitacions d’aquest entorn i la inclinació cap a l’obaga dels seus vessants que provoquen poques hores d’insolació en aquest sector del Moixeró, propicien l’ambient òptim per aquesta frondosa avetosa.

RECORREGUT I PUNTS RELLEVANTS:

Iniciem el nostre recorregut d’aproximadament 9’2 km en total al refugi del Serrat de les Esposes, un dels refugis ceretans de la coneguda travessa Cavalls del Vent. Enfilarem a peu per corriols i pistes forestals fins a trobar els dos avets monumentals de Riu, al cor d’aquesta extraordinària avetosa. Per tal d’arribar en aquest indret, anirem seguint uns pals amb pintura que ens guiaran tota la sortida. Comencem travessarem una zona de prats i una zona de coníferes d’alta muntanya, de gran bellesa. Finalment ens endinsarem al bosc d’avets i passarem per la carena, on podrem observar un vessant ple de pi roig -solell- i l’altre de pi negre i l’avet -baga-. La tornada fins al refugi la realitzarem desfent el camí ja fet.

.

.

.Organitza:

Amb el suport de: 

Tradueix »