CASCADES I SALTS D'AIGUA

SEGUEIX LES

PREVISIONS

Estany de Montcortès (Pallars Sobirà)

Pròxim a la població de Montcortès de Pallars, a la zona de ponent, hi trobem l’estany de Montcortès. Situat a 1.030 msnm, dintre el terme municipal del Baix Pallars, a la comarca del Sobirà, hi localitzem aquest petit estany d’origen càrstic. Voleu saber-ne més? Som-hi!

L’estany de Montcortès, és un dels més rellevants del Baix Pallars. A més de ser un dels pocs estanys càrstics de la zona, també és un llac oligotròfic, és a dir, les seves aigües són molt pobres amb nutrients. Així doncs, la seva hidrologia és regula a través d’aportacions subterrànies arran del seu caràcter càrstic, ja que té fores pèrdues per evaporació.

Tal i com hem mencionat, conjuntament amb els estanys de Basturs, són les únics d’origen no glacial dels Pirineus. Té una mica circular amb un perímetre de 1’3 km, amb una profunditat de 30 metres aproximadament. Arran de totes les característiques que hem comentat, aquest estany és troba dintre el PEIN (Pla d’Espais d’Interès Natural), concretament el PEIN Estany de Montcortès. També forma part de la Xarxa Natura 2000, degut a la seva flora i fauna.

SABIES QUE…

És diu que on ara hi ha l’estany de Montcortès, fa molt anys, s’hi ubicava una gran ciutat. La llegenda explica que un dia, un captaire, va passar casa per casa mendicant qualsevol cosa per treure el ventre de penes; no va aconseguir ni una engruna de pa: tal era la gasiveria dels habitants d’aquella ciutat. Quan ja se n’anava, va veure una dona que arribava amb una pastera al cap. Li demanà almoina i la dona li respongué que no tenia res més que el pa que duia a la pastera, calent, acabat de fer, i li n’oferí un tros, tot i dir-li que a casa seva eren molt pobres i carregats de canalla, i d’aquell pa n’havien de menjar tots. El captaire li agraí la caritat i, després de menjar un mos d’aquell pa, va dir a la dona que ella era l’única persona caritativa que havia trobat en tota la ciutat, i l’advertí que al vespre hi hauria una tempesta formidable que faria que la ciutat quedés submergida. Li digué que, passés el que passés, ni ella ni els seus sortissin de casa, que no els passaria res.

Actualment, encara es diu que la nit de Sant Joan, la nit màgica per excel·lència, es veu aparèixer la dona amb la pastera al cap i se senten venir del fons de l’estany els crits embogits dels habitants de la ciutat maleïda.

Powered by Wikiloc

PROPOSTA RESTAURANT: Restaurant Era del Marxant

L’Era del Marxant, és una antiga era situada a la Pobleta, en plena Vall Fosca. Restaurada i reconvertida en restaurant-braseria i amb petits apartaments. Un indret ideal per assaborir la cuina pallaresa de tota la vida, sobretot amb les carns a la brasa de llenya. Permet a més, descobrir elements tradicionals d’antics costums agrícoles, a través dels objectes a l’interior del restaurant.

COM S’HI ARRIBA?

Recomanem la ruta circular a l’estany de Montcortès. S’inicia des de Senterada fins a l’estany, a través de l’antic camí de Montcortès, a través de corriols i trams de pista. Part d’aquest recorregut, coincideix amb un tram de la travessa del Cinquè Llac, molt popular per aquesta zona del Pallars Sobirà.

Donem la volta a l’estany per Mentui, cap al barranc de Ruixou fins la Pobleta de Bellveí. En aquest punt, tornem cap al nostre punt d’inici per la borda de Barruet, a través de pistes i corriols, poc indicats. LA ruta aproximadament, té una longitud de 15 km.

PROPOSTA ALLOTJAMENT: Casa Sisquet 

Casa Sisquet és un allotjament rural independent que té més de 150 anys d’història. Està 100% reformada i preparada per atendre al turisme rural. La casa rural està situada a Montcortès, en un entorn privilegiat al Pallars Sobirà, a prop de l’estany de Montcortès. Dalt d’un mirador on podreu gaudir dels últims racons verges dels Pirineus.

.

.

.Organitza:

Amb el suport de: 

Tradueix »