Jordi Dalmau és tècnic forestal i ornitòleg. És i viu a la Seu. La natura és la seva passió i professió, i després dels ocells el que més li agrada és el temps.

 

Hola Jordi! Explica’ns una mica, des de quan la teva passió per la meteorologia. No recordo des de quan m’agrada mirar els núvols, mesurar la temperatura i saber quant plou, però vaig començar a prendre nota de la meteorologia de la Seu l’any 1993. De petit m’agradava molt la neu i suposo que d’aquí em ve.

Penses que les teves altres aficions tenen una vinculació directa amb la meteorologia? Totalment. L’ornitologia, com la resta de disciplines de ciències de la Terra, tenen un lligam molt estret amb el temps ja que, en bona mesura, la distribució i abundància de les espècies s’explica per raons climàtiques. Directament o indirecta, el temps condiciona el poblament faunístic.

En el teu record, quin és el/s fenomen/s que mai oblidaràs viscut a la Seu d’Urgell?

N’hi ha tres, i tots tres són hivernals:

  • la nevada de quan vaig començar a l’institut (gener 1986): després de la pluja, va caure vora dos pams de neu, però amb molt de vent i es van formar congestes d’1 metre segons a on de la ciutat. No vam fer classe perquè la Seu es va quedar sense llum ni telèfon durant unes hores. Vam esquiar pels carrers.
  • la nevada del pont de la Puríssima de 1990: el dia va començar ras i fred, però a partir de migdia un front actiu va deixar 25 cm de neu. Molta gent que anava a passar el pont a Andorra es va quedar atrapada a la carretera, i l’Ajuntament de la Seu va habilitar llocs perquè hi passessin la nit. Amb els amics vam anar esquiant per tota la ciutat.
  • l’onada de fred del desembre de 2001: després d’una nevada de 7 cm el dia 14, va entrar una massa d’aire siberià molt freda i perllongada: les mínimes del 16 al 29 van ser iguals o inferiors als -9ºC, amb una punta freda de -17 el dia de Nadal.

Quin és el fenomen del temps què més t’agrada i quin menys de la teva zona? El que més m’agrada és la neu i el que menys el vent.

Quin fenomen que encara no has vist del temps a la zona, voldries viure? Crec que els he vist tots, però m’agradaria viure una nevada de mig metre o més.

Per què t’agrada tant el temps? Perquè és una oportunitat diària, constant de fet, d’estar connectat a la natura, siguis on siguis i vagis on vagis. I també pel seu dinamisme. Vivim en un lloc amb una gran diversitat de situacions meteorològiques, i totes són interessantíssimes i fascinants.

Ara farem una petita i ràpida enquesta similar a la resta d’enquesta dels nostres amics, sobre temps del Pirineu:

Hivern o estiu? Per què? Hivern, perquè sempre tinc l’esperança que nevi, i amb la neu veure ocells del nord d’Europa que arribin fins aquí.

Fred o calor? Per què? Fred, perquè fent exercici o abrigant-te bé te’l fas passar, i a més em fa estar actiu.

Nevada o tempesta? Per què? Nevada! La neu m’hipnotitza, em trastoca. Penso en com es forma i en com modela el paisatge quan cau i s’agafa, en com s’hi adapten els animals i les persones. Em relaxa i alhora m’excita. Tot això és així perquè no l’he hagut de patir i perquè des de petit l’he vista com una diversió.

Fenomen més detestat: En el fons tots m’agraden poc o molt perquè tots són una mostra de la força i del dinamisme de la natura. Però el vent de vegades em produeix mal de cap.

El teu lloc favorit per observar el temps: El menjador de casa meva i qualsevol carrer o plaça de la Seu, especialment el parc del Valira.

Alguna recomanació o proposta sobre el temps als amics que estan llegint aquesta entrevista?

Que comparteixin les seves aficions. A Catalunya som molts els aficionats a la meteorologia, i el Pirineu és una regió on podem esbargir-nos mirant el cel tot l’any. A més, internet ens facilita molt la compartició de pronòstics i dades: aquesta fantàstica web de MeteoPirineus Catalans per estar al cas del què passa i pot passar a la nostra serralada. Si el que volem són dades al moment de diversos llocs pirinencs, www.meteopirineu.com és un lloc a visitar. I si volem saber el temps que fa a la Seu d’Urgell, a l’apartat MeteoSeu de www.auberria.cat hi trobarem els principals paràmetres locals actualitzats cada 5’.

Moltes gràcies per la teva dedicació, per participar en la nostra enquesta i esperem poder fer coses plegats en un futur!

 

Tradueix »