MUNTANYA

SEGUEIX LES

PREVISIONS

Esquí de muntanya – previsió 17 de gener. Per fi arriben nevades!!

En el conjunt del Pirineu, el mantell continua presentant-se força feble i és inferior a la mitjana en general. La nevada dels darrers dies caiguda al vessant nord del Pirineu i zones d’influència ja s’ha aposentat, però es veurà lleugerament incrementada els pròxims dies continuant amb una tònica de nevades febles i intermitents. El vessant sud i Prepirineu no presenta canvis: les orientacions sud que tenen neu, es presenten molt dures i les orientacions nord presenten crostes més primes. Tanmateix, les nevades dels pròxims dies poden saltar a aquest vessant incrementant molt lleugerament el gruix de neu d’aquesta banda i tornant a tenyir de blanc molts d’aquests espais. Al mateix temps aquesta feble nevada pot facilitar les esquiades aportant major seguretat en la progressió del mantell. Les zones esquiables segueixen subjectes a la rugositat del terreny i a l’orientació de la muntanya tant a el vessant sud com nord del Pirineu.

ATENCIÓ:

  • No abaixar la guàrdia, ja que el risc pot ser moderat en sectors del vessant nord a causa de la neu caiguda recentment i prevista els propers dies.
  • Les nevades dels darrers dies i previstes per als propers dies incrementaran lleugerament el risc d’allaus al vessant nord, que presentarà risc 2.
  • Recomanem esquiar per terrenys llisos i obacs en general malgrat que el vessant nord presenta unes millors condicions.

La suma de les darreres nevades han estat febles en el conjunt del Pirineu donant lloc a zones amb les mateixes condicions que les darreres setmanes i altres amb nous gruixos modestos (20-30 cm a molt estirar). D’aquesta manera, el vessant sud del Pirineu i el Prepirineu mantenen la mateixa tònica que les darreres setmanes: Neu regelada i escassa tret d’algunes zones influents que ja han assimilat la feble nevada de nord dels darrers dies. El fred és hivernal, el que fa que la poca neu que tenim, no cedeixi. El trencament amb la dinàmica anticiclònica augura ja noves nevades que començaran aquest mateix cap de setmana i es prolongaran durant les properes setmanes.

Distribució del Mantell Nivel 
Al Pirineu oriental, cara sud del Pirineu i Prepirineu, el mantell és esquiable per damunt de 2200 m en orientacions N i 2600 m en orientacions Sud. Els gruixos d’aquesta banda van dels 10 als 60 cm (punts amb gruix superior a causa del vent). El vessant nord del Pirineu és esquiable per damunt dels 1700 metres en orientacions nord i 2000 m en orientacions sud amb gruixos de 20 a 70cm. Aquest gruix es pot incrementar els pròxims dies en aquesta orientació.

Tendència

Tot ens fa pensar que la tendència de cara a divendres i el cap de setmana es mantingui el perill baix d’allaus al vessant sud del Pirineu. Al vessant nord es mantindrà el risc moderat d’allaus, a causa de la presència de capes inestables i a la incorporació de neu nova procedent d’un front de nord que en pot incrementar sensiblement el risc.

Esperarem a les nevades que arribaran la setmana vinent, de ben segur faran canviar l’aspecte de molts indrets del Pirineu!

LA NOSTRA RECOMANACIÓ:

Al tantu diumenge amb el torb i vent a alta muntanya!

Iniciar sortides en cotes altes i mantenir les majors alçades possibles transcorregudes per les obagues per assegurar no ratllar els esquis, ja que la capa de neu és feble o inexistent en molts casos. Us recomanem una sortida fàcil en una zona ubicada al vessant nord (o zona influent) per gaudir d’una sortida amb neu pols. Pujada al pic de Font Blanca des d’Arcalís (Andorra).

No us perdeu la Previsió del temps de MeteoPirineus!
Amb la col·laboració d’AlPirineu

IMPORTANT:

Butlletí elaborat a partir de la informació de diverses webs oficials: Butlletins ICGC, MeteoAndorra, AEMET, MeteoFrance.

MeteoPirineus Catalans amb els amics AlPirineu unifiquem i redactem les diverses informacions oficials disponibles per elaborar informació adreçada als nostres visitants una informació clara i directa sobre les condicions de neu, amb l’objectiu d’ajudar a triar la millor opció disponible per la pràctica d’activitats de neu fora dels espais controlats (pistes d’esquí, carreteres, etc).

Tradueix »