PREVISIONS

SEGUEIX LES

PREVISIONS

Planificar la nostra activitat a muntanya – Vall de Núria

La vall de Núria és una de les destinacions més emblemàtiques del Pirineu i atreu al llarg de l’any milers de visitants atrets pel seu paisatge, el cremallera i les diverses opcions esportives que ofereix la vall relacionades amb la muntanya, com el senderisme, l’esquí alpí, Skimo, raquetes de neu, etc.

És a l’hivern quan hem d’estar més atents a les condicions de la meteorologia i les condicions de la neu, factor clau a tenir present a l’hora de planificar la nostra activitat a muntanya i en David Codony, tècnic d’alta muntanya i responsable del Parc lúdic i esdeveniments de la Vall de Núria i l’Oriol Mestre, guia d’alta muntanya i responsable de l’empresa d’activitats Oxineu.

En David ens explica que des de Vall de Núria van veure la necessitat d’oferir informació actualitzada de les condicions de la muntanya, ja que fins fa poc la gent únicament podien accedir a les imatges que oferia la webcam per saber si podrien fer o no l’activitat prevista a la zona. És per això que va néixer

 el blog de les condicions de la muntanya, que dóna informació precisa per poder planificar adequadament la nostra activitat per l’entorn de Vall de Núria.

La informació consisteix en una imatge visual que dóna idea de l’aspecte general de la vall, altres fotografies d’altres usuaris i un text escrit amb tota la informació en detall, com la méteo passada, la futura, l’estat de la neu, perill d’allaus i l’estat nivològic a les valls, als cims i a les carenes, tan important per activitats com l’esquí de muntanya.

Per la gent que escull fer una bona passejada amb raquetes de neu a la Vall de Núria, trobem tres circuits indiciats que fan un bonic recorregut circular per la zona, moltes vegades sota l’abric del bosc de pi negre, que protegeix la neu de les ventades.

 

El clima de l’hivern a Vall de Núria te un caràcter completament mediterrani, que es tradueix en una gran variabilitat.. Anys amb fortes nevades de llevant com a inicis del 2018 i en canvi altres molt més anticiclònics i secs com de moment està sent aquest 2019 en aquesta àrea.

.

.

És per això que sempre hem de tenir presents 4 consells bàsics per anar a la muntanya i que ens ho explica en Oriol Mestre.

Consultar butlletí meteorològic: Hem de mirar el butlletí a les nostres xarxes favorites per saber bé quin temps farà a la zona que hem triat. En cas de males condicions haurem de replantejar l’activitat o anar ben equipat i en cas de molt males condicions, desestimar de fer-la.

Consultat butlletí de perill d’allaus: Si el butlletí de perill d’allaus dona a la zona triada graus de perill 1 o 2 haurem d’anar amb molta precaució i a 3 és més desaconsellable sortir a muntanya i haurem de planificar molt bé la sortida. 4 i 5 no es recomana sortir. 

Portar bona material: És indispensable sempre que sortim en terreny nevat, independentment del que portem als peus, porta Arva, Sonda i Pala i saber-lo utilitzar correctament.

Formar-se: Sempre és important estar format en la nostra disciplina per saber esquivar possibles problemes i si els trobem, saber-hi actuar. En cas de no disposar d’aquests coneixements, sempre es recomana anar acompanyat d’un guia de muntanya!

Així doncs, com sempre us insistim, abans de gaudir de les nostres muntanyes seny! La méteo, la neu i la muntanya han de oferir-nos una estona agradable i l’hem de saber gestionar nostres correctament!

 

Tradueix »