MUNTANYA

SEGUEIX LES

PREVISIONS

Esquí de muntanya – previsió 1 de març. Condicions primaverals, esperant les noves nevades!

EL MAPA ANTERIOR MOSTRA EL PERILL GENERAL D’ALLAUS DE TOT EL PIRINEU. DINS DE CADA ÀREA, HI PODEN HAVER GRAUS DE PERILL SUPERIOR DE FORMA MÉS LOCAL. PER TANT ÉS IMPRESCINDIBLE CONSULTAR EL BUTLLETÍ OFICIAL ESPECÍFIC DE LA ZONA QUE TRIEM PER FER L’ACTIVITAT. 

RECORDA, EL PERILL D’ALLAUS SEMPRE EXISTEIX (ENCARA QUE EL GRAU DE PERILL SIGUI 1) I ÉS LA TEVA RESPONSABILITAT LA DECISIÓ DE SORTIR FINALMENT A LA MUNTANYA.

BUTLLETINS ESPECÍFICS: ICGC, Lauegi, MeteoAndorra, AEMET, MeteoFrance.

ESTAT DEL MANTELL NIVAL:

En el conjunt de la serralada Pirinenca, el gruix del mantell de neu es presenta dins la mitjana o lleugerament per sota. El mantell es presenta regelat o humit (segons el moment del dia en qüestió) a causa de l’estabilitat atmosfèrica, que ha afavorit un contrast tèrmic molt marcat entre el dia i la nit.
Fa tres setmanes que tenim absència de nevades destacables, fet que no eximeixen el mantell de presentar allaus. Doncs, aquest mantell
encara pot ser inestable i s’hi poden generar allaus de neu humida a les bandes més assolellades que tinguin neu de tot el Pirineu. D’altra banda les bandes més obagues i elevades del vessant nord del Pirineu (<2300m) també poden ser inestables al pas d’un esquiador
durant el cap de setmana.
D’aquesta manera, el risc d’allaus es manté moderat (2) a tota la vessant nord del Pirineu i les zones d’influència. En canvi el vessant sud del Pirineu, Prepirineu i Pirineu oriental, presenta risc 1 (feble) d’allaus.
La continuïtat del temps agradable i temperatures positives en hores diürnes donarà continuïtat a aquesta situació fins diumenge.

ATENCIÓ:

  • Recomanem fer les sortides a primera hora del dia, per evitar allaus de neu humida produïdes per l’escalfament diürn.
  • El temps anticiclònic i agradable fa que trobem neus regelades durant els matins. És recomanable portar material d’alpinisme (grampons, piolet, ganivetes…) i cantells afilats per progressar per aquests espais.
  • Algunes zones exposades al vent del Prepirineu i vessant sud del Pirineu, no són esquiables per la presència irregular de neu i la rugositat del terreny.

Fa força dies que tenim estabilitat i temperatures agradables al Pirineu, que han fet que la neu fos 100% primavera tret d’algun reducte aïllat. Les obagues mantenen la neu al conjunt del Pirineu i a les solanes i al fons de les valls la neu hi és anecdòtica. No obstant això, el fred nocturn es manté viu i afavoreix el regel, donant lloc a un mantell de neu molt dura de bon matí que amb la presència del sol es va estovant progressivament. Les cotes més altes del Pirineu axial encara poden presentar raconades de neu pols combinades amb crosta. Els pròxims dies la situació es mantindrà sense grans canvis, tot esperant les nevades de la pròxima setmana i el retorn de temperatures més normalitzades per l’època de l’any.

Distribució del Mantell Nival 

Al Pirineu oriental el mantell és esquiable per damunt de 1700 m en orientacions N i 2300 m en orientacions Sud. Els gruixos d’aquesta banda van dels 30 als 100 cm
Al Prepirineu, el mantell és esquiable per damunt de 1800 m en orientacions N i 2400 m en orientacions sud. Els gruixos van dels 30 als 100 cm
El vessant nord del Pirineu i àrees d’influència són esquiables per damunt dels 1400 metres en orientacions nord i 1700 m en orientacions sud amb gruixos de 50 a 200 cm.
A la resta de la cara sud del Pirineu el mantell és esquiable per damunt dels 1500 m en orientacions nord i 2000 m en orientacions sud amb gruixos de 40 a 140 cm.

(Els gruixos poden ser inferiors o superiors a causa del vent).

Tendència

Segons les nostres previsions, tot ens fa pensar que la tendència de cara a divendres i el cap de setmana sigui el manteniment dels riscos esmentats.

LA NOSTRA RECOMANACIÓ:

Us recomanem una sortida en una zona amb força neu. Pic de Monturull des d’Aransa.

No us perdeu la Previsió del temps de MeteoPirineus!
Amb la col·laboració d’AlPirineu

IMPORTANT:

Butlletí elaborat a partir de la informació de diverses webs oficials: Butlletins ICGC, MeteoAndorra, AEMET, MeteoFrance.

MeteoPirineus Catalans amb els amics AlPirineu unifiquem i redactem les diverses informacions oficials disponibles per elaborar informació adreçada als nostres visitants una informació clara i directa sobre les condicions de neu, amb l’objectiu d’ajudar a triar la millor opció disponible per la pràctica d’activitats de neu fora dels espais controlats (pistes d’esquí, carreteres, etc).

Tradueix »