MUNTANYA

SEGUEIX LES

PREVISIONS

Esquí de muntanya – previsió 7 de març. Després de les nevades, més precaució amb les allaus!

EL MAPA ANTERIOR MOSTRA EL PERILL GENERAL D’ALLAUS DE TOT EL PIRINEU. DINS DE CADA ÀREA, HI PODEN HAVER GRAUS DE PERILL SUPERIOR DE FORMA MÉS LOCAL. PER TANT ÉS IMPRESCINDIBLE CONSULTAR EL BUTLLETÍ OFICIAL ESPECÍFIC DE LA ZONA QUE TRIEM PER FER L’ACTIVITAT. 

RECORDA, EL PERILL D’ALLAUS SEMPRE EXISTEIX (ENCARA QUE EL GRAU DE PERILL SIGUI 1) I ÉS LA TEVA RESPONSABILITAT LA DECISIÓ DE SORTIR FINALMENT A LA MUNTANYA.

BUTLLETINS ESPECÍFICS: ICGC, Lauegi, MeteoAndorra, AEMET, MeteoFrance.

ESTAT DEL MANTELL NIVAL:

En el conjunt de la serralada Pirinenca, el gruix del mantell de neu es presenta per sota la mitjana. Aquest, està regelat amb una fina capa de neu pols al damunt que derivarà altre cop a un mantell humit o regelat cara al cap de setmana, sobretot a cotes mitjanes exposades al sol i a les primeres hores del dia. El Perill d’allaus s’ha vist alterat per aquestes nevades, i és que el vent de sud i oest ha pogut generar sobreacumulacions que poden esdevenir inestables. D’altra banda, al vessant nord del Pirineu s’hi afegeix la presència d’un mantell de neu que ja es presentava inestable abans de les nevades sobretot en cotes altes (<2300m).

D’aquesta manera, el risc d’allaus es manté moderat (2) a tota la vessant nord del Pirineu, les zones d’influència i el vessant sud del Pirineu. D’altra banda, el Prepirineu i Pirineu oriental, presenta risc 1 (feble) d’allaus.

La continuïtat del temps agradable i temperatures positives en hores diürnes podrà afavorir de nou, el perill per allaus de neu humida.

ATENCIÓ:

  • El temps anticiclònic i agradable fa que trobem neus regelades durant els matins. És recomanable portar material d’alpinisme (grampons, piolet, ganivetes…) i cantells afilats per progressar per aquests espais.
  • Algunes zones exposades al vent del Prepirineu i vessant sud del Pirineu, no són esquiables per la presència irregular de neu i la rugositat del terreny.
  • Les cotes més altes orientades al nord del vessant nord del Pirineu es poden mantenir inestables.

Per fi s’ha trencat la dinàmica anticiclònica i tenim novetats en el butlletí d’aquesta setmana. Les temperatures han baixat i han anat acompanyades de nevades al conjunt del Pirineu. El gruix de neu caiguda ha estat feble i només en cotes mitges i altes, però al anar acompanyat del vent, ha pogut generar plaques per sobreacumulació. Les obagues mantenen la neu al conjunt del Pirineu per damunt de 1400 m i a les solanes hi és anecdòtica tret de les cotes més altes. La fina capa de neu nova n’afavorirà una millor progressió amb esquís. El fred i neu “pols” que actualment tenim, és transitori, ja que el cap de setmana anirà acompanyat per una
pujada de temperatures que tornarà a humidificar la neu dels sectors més exposats. La cara nord del Pirineu mantindrà alguna feble nevada a cotes altes sense efectes sobre el mantell. 

Distribució del Mantell Nival 

Al Pirineu oriental el mantell és esquiable per damunt de 1700 m en orientacions N i 2300 m en orientacions Sud. Els gruixos d’aquesta banda van dels 30 als 100 cm.

Al Prepirineu, el mantell és esquiable per damunt de 1900 m en orientacions N i 2400 m en orientacions sud. Els gruixos van dels 30 als 100 cm.

El vessant nord del Pirineu i àrees d’influència són esquiables per damunt dels 1400 metres en orientacions nord i 1800 m en orientacions sud amb gruixos de 50 a 200 cm.

A la resta de la cara sud del Pirineu el mantell és esquiable per damunt dels 1500 m en orientacions nord i 2000 m en orientacions sud amb gruixos de 40 a 140 cm.

(Els gruixos poden ser superiors a causa del vent).

Tendència

Segons les nostres previsions, tot ens fa pensar que la tendència de cara a divendres i el cap de setmana es mantinguin o augmenti el risc d’allaus.

LA NOSTRA RECOMANACIÓ:

Us recomanem una sortida en una zona amb força neu. Pic de Llauset (2906) des de Huesca.

No us perdeu la Previsió del temps de MeteoPirineus!
Amb la col·laboració d’AlPirineu

IMPORTANT:

Butlletí elaborat a partir de la informació de diverses webs oficials: Butlletins ICGC, MeteoAndorra, AEMET, MeteoFrance.

MeteoPirineus Catalans amb els amics AlPirineu unifiquem i redactem les diverses informacions oficials disponibles per elaborar informació adreçada als nostres visitants una informació clara i directa sobre les condicions de neu, amb l’objectiu d’ajudar a triar la millor opció disponible per la pràctica d’activitats de neu fora dels espais controlats (pistes d’esquí, carreteres, etc).

Tradueix »