MUNTANYA

SEGUEIX LES

PREVISIONS

Esquí de muntanya – previsió 21 de març. Primaveral!

EL MAPA ANTERIOR MOSTRA EL PERILL GENERAL D’ALLAUS DE TOT EL PIRINEU. DINS DE CADA ÀREA, HI PODEN HAVER GRAUS DE PERILL SUPERIOR DE FORMA MÉS LOCAL. PER TANT ÉS IMPRESCINDIBLE CONSULTAR EL BUTLLETÍ OFICIAL ESPECÍFIC DE LA ZONA QUE TRIEM PER FER L’ACTIVITAT. 

RECORDA, EL PERILL D’ALLAUS SEMPRE EXISTEIX (ENCARA QUE EL GRAU DE PERILL SIGUI 1) I ÉS LA TEVA RESPONSABILITAT LA DECISIÓ DE SORTIR FINALMENT A LA MUNTANYA.

BUTLLETINS ESPECÍFICS: ICGC, Lauegi, MeteoAndorra, AEMET, MeteoFrance.

ESTAT DEL MANTELL NIVAL:

En el conjunt de la serralada Pirinenca, el gruix del mantell de neu es presenta clarament per sota la mitjana. Aquest, està regelat a les nits i humit durant les hores de sol. Les cotes altres més ombrívoles (<2500m), poden mantenir una neu més seca o encrostada durant el dia. El
perill d’allaus es manté força estable tret d’algunes excepcions a causa de les noves i discretes aportacions de neu que ha patit el vessant nord pirinenc i a causa de la pujada de les temperatures que es prolongarà el cap de setmana.

D’aquesta manera, el perill d’allaus es manté moderat (2) a tot la vessant nord del Pirineu i les zones d’influència, ja que les nevades juntament amb el vent poden haver format plaques de vent. A més el sol primaveral pot afavorir el desencadenament d’allaus de neu humida.

La resta del vessant sud del Pirineu, Pirineu oriental i Prepirineu presenta perill 1 (feble) d’allaus, ja que la neu que hi va caure va ser anecdòtica.

La continuïtat del temps agradable i temperatures positives en hores diürnes podrà afavorir de nou, el perill per allaus de neu humida.

ATENCIÓ:

  • El temps anticiclònic i agradable fa que trobem neus regelades durant els matins. És recomanable portar material d’alpinisme (grampons, piolet, ganivetes…) i cantells afilats per progressar per aquests espais.
  • Les orientacions sud i zones exposades al vent del Prepirineu i vessant sud del Pirineu, no són esquiables per la presència irregular de neu i la rugositat del terreny.
  • Les zones que han tingut noves i febles aportacions de neu poden mantenir-se inestables.

Es torna a imposar la situació d’estabilitat que tant ha caracteritzat aquest hivern. Entrats a la primavera, encarem el final de la setmana amb unes condicions de neu similars arreu del Pirineu. No obstant hem tingut febles nevades al vessant nord del Pirineu que han fet variar
sensiblement les característiques del mantell de neu. El fred que hem tingut els darrers dies va de baixa i tornarem a tenir neu molt humida durant el dia a causa de l’activitat solar típicament primaveral i regel durant la nit que donarà lloc a una crosta dura i difícil de trencar
amb uns esquís.

Distribució del Mantell Nival 

En general tot el vessant sud està moooolt pelat de neu, especialment el Prepirineu i Pirineu oriental, amb poques opcions d’skimo!

Al Pirineu oriental el mantell és esquiable per damunt de 1900 m en orientacions N i 2400 m en orientacions Sud. Els gruixos d’aquesta banda van dels 30 als 100 cm
Al Prepirineu, el mantell és esquiable per damunt de 2100 m en orientacions N i 2400 m en orientacions sud. Els gruixos van dels 30 als 70 cm
El vessant nord del Pirineu i àrees d’influència són esquiables per damunt dels 1400 metres en orientacions nord i 1900 m en orientacions sud amb gruixos de 50 a 1900 cm.
A la resta de la cara sud del Pirineu el mantell és esquiable per damunt dels 1600 m en orientacions nord i 2200 m en orientacions sud amb gruixos de 40 a 120 cm.

(Els gruixos poden ser superiors o inexistents a causa de zones ventades).

Tendència

Segons les nostres previsions, tot ens fa pensar que la tendència de cara a divendres i el cap de setmana es mantinguin el perill d’allaus.

LA NOSTRA RECOMANACIÓ:

Us recomanem una sortida en una zona amb neu. Pic de la coma del forn, des de Tavascan (Pallars Sobirà)

No us perdeu la Previsió del temps de MeteoPirineus!
Amb la col·laboració d’AlPirineu

IMPORTANT:

Butlletí elaborat a partir de la informació de diverses webs oficials: Butlletins ICGC, MeteoAndorra, AEMET, MeteoFrance.

MeteoPirineus Catalans amb els amics AlPirineu unifiquem i redactem les diverses informacions oficials disponibles per elaborar informació adreçada als nostres visitants una informació clara i directa sobre les condicions de neu, amb l’objectiu d’ajudar a triar la millor opció disponible per la pràctica d’activitats de neu fora dels espais controlats (pistes d’esquí, carreteres, etc).

Tradueix »