MUNTANYES EMBLEMÀTIQUES I CIMS

SEGUEIX LES

PREVISIONS

Ascenció al Montsent del Pallars pel Coll del Triador

L’ascensió al Montsent de Pallars (2.883 m) és un espectacular cim situat al Pirineu axial, a l’extrem N del Pallars Jussà i a cavall del Sobirà, pertanyent als municipis de la Torre de Cabdella i Sort. Continua cap al S per la Serra de la Mainera, que a través del coll del Triador enllaça a la Serra d’Altars. Així doncs, al trobar-se entre comarques, fa de divisòria entre les valls del Flamisell (Vall Fosca) i la capçalera del riu de Berasti (Vall d’Àssua).

LA MÉTEO DEL MONTSENT:

Aquesta gran talaia de gairebé 2900m, presideix el sud de la comarca del Pallars Sobirà i la seva veïna vall Fosca, ja al Jussà. Podríem dir que el Montsent rep de totes bandes, les nortades arriben tímidament, però en canvi és un cim que “pilla” molt en situacions de sud, força de llevant i si els fronts són actius, de ponent.

Dues característiques d’aquesta muntanya, a l’estiu les tempestes són freqüents i abundants moltes tardes i els hiverns sol presentar-se despullat de neu, i és que la seva orografia i orientació, fa que les fortes ventades del nord acostumin a endur-se la seva neu.

Powered by Wikiloc

FITXA TÈCNICA  DE LA RUTA:

  • Pics a realitzar: Montsent de Pallars (2.883 m)
  • Duració de la ruta: Un dia
  • Distància total: 7’83 km
  • Desnivell acumulat (en total): 770 m (Altitud mínima:  2.216 m / Altitud màxima: 2.931 m)
  • Temps total (sense parades): 6 h
  • Punt d’inici i final: Coll del Triador
  • Dificultat: Fàcil
  • Època recomanada: És pot realitzar durant tot l’any. Tot i això, a l’hivern, tenir en compte que cal anar ben equipats per les condicions meteorològiques adverses o del propi terreny. Elevada atenció amb el perill d’allaus, consultar l’estat de la zona abans de realitzar la ruta. 
  • Material necessari: Grampons i piolet, segons l’època de l’any. Mapes (Vall Fosca – Montsent de Pallars. Escala 1:25.000. Editorial Alpina)
 
 

RECORREGUT I PUNTS RELLEVANTS:

Iniciem el recorregut cap al cim del Montsent de Pallars des del Coll del Triador. Per tal d’accedir-hi, cal agafar una pista que puja des del poble d’Espui (12 km) o des de Llessui (12 km), les quals estan en bon estat, essent la segona més ample que la primera opció. Així doncs, no ens haurem de preocupar tant del pas amb el cotxe!

Des del nostre punt d’inici comencem a caminar direcció N, seguit el filat, anant guanyant altura i seguint les fites. Seguim per aquest camí, fins arribar a una paret la qual hem de superar grimpant en alguns punts (grau I). Atenció en aquest moment, no despistar-nos! Arribem a un fals pla, el qual després d’una curta pujada però una mica intensa, la qual ens farà bufar ben fort, fem el nostre cim: el Montsent de Pallars!

Des del nostre cim, veurem més de una trentena d’estanys, com el Gento o el Parc Nacional, amb els emblemàtics cims com el Peguera i Monteroio, entre d’altres! D’altre banda, també podrem observar en un dia de sol i poca calitja, el mar Mediterrani. 

Desfem el camí, pel mateix lloc on em pujat direcció SE, fins arribar a la pista que duu a Espot i que també arriba al Coll del Triador, on hem aparcat el cotxe. Una espectacular ruta, la qual ens haurà dut en indrets de Pallars preciosos i que ens farà tornar a casa amb molt bon regust de boca!

RECOMANACIONS:

Si heu pujat al cim de Montsent de Pallars, des de Lessui; no us podeu perdre el Museu del Pastor.  Un petit museu, on podreu interpretar i aprendre sobre la vida dels pastors dècades endarrere, en aquest cas, el seu dia a dia als Pirineus. També podreu contemplar com funcionava la seva feina segons les estacions, el ramat i qui l’acompanyava, entre moltes d’altres curiositats que us sorprendran de valent!

D’altre banda, si en el vostre cas, heu pujat per Capdella, no us perdeu el Museu de la Central. És un dels museus, el qual es troba dintre el Sistema de Museus de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya. Així doncs, ens permet rebre homenatge a les més de 4.000 persones que van treballar en aquestes instal·lacions -centrals hidroelèctriques de la Vall Fosca- de forma anònima per donar llum a la resta de Catalunya. 

I finalment, per marxar amb bon regust de boca, no oblideu de visitar l’Era del Marxant, a la Pobleta de Bellvei, o la Formatgeria d’Altron, a la Vall d’Àssua. Dos indrets, per poder apreciar la cuina casolana i tradicional de la zona, amb molt bon acolliment i tracte per part dels propietaris!

 

.

.

.Organitza:

Amb el suport de: 

Tradueix »