MÓN PIRINENC

SEGUEIX LES

PREVISIONS

Colors de tardor: Os de Civís

Els arbres de fulla caduca a entre l’octubre i principis de novembre, mostren els canvis de color creant paisatges d’excepcional bellesa al nostre Pirineu. A continuació parlarem dels símptomes i mecanismes que produeixen aquest canvi de tonalitat de les fulles, seguit d’un exemple d’indret el qual recomanem visitar en aquest estació tan espectacular!

Destacar inicialment, que els principals factors d’aquest fenomen, són el fred i la disminució d’hores de sol. Així doncs, el fred causa que el canvi de colors s’iniciï primer a les zones més fredes, i posteriorment als fons de vall. És per això, que aquests factors generen uns senyals que generen uns canvis hormonals a les plantes, que donen lloc a que s’aturi la producció de clorofil·la -l’encarregat de proporcionar el color verd als arbres-.

En aturar-se aquesta producció, comença a perdre clorofil·la i permet que altres pigments apareguin en el color de les fulles, essent responsables de les tonalitats que podem observar durant la tardor. Els carotens són els responsables dels colors ataronjats, antocians dels vermells i xantofil·lia dels grocs.

Però com cauen les fulles? Aquest procés de caiguda finalitza quan les cèl·lules que subjecten la fulla amb el pecíol a la branca de la planta, pateix un seguit de canvis facilitant que quan perdi la fulla, no pugui entrar cap bacteri o fong per l’indret en concret. Això només ho produeixen els arbres caducifolis, ja que els ajuda a ser més resistents a les glaçades i temperatures extremes de l’hivern.

OS DE CIVÍS

La població d’Os de Civís (1.492 msnm), es troba situada a la Val d’Aós, a la conca del riu que l’hi dóna nom a la vall. Geogràficament aquest vessant, pertany al territori andorrà, però administrativament sempre ha estat part de Catalunya, concretament a les Valls del Valira. Tot i això, per tal de poder-hi accedir, s’ha d’anar fins a Sant Julià de Lòria i posteriorment, entrar en territori espanyol; essent l’única carretera que arriba el poble.

Tot i això, surten diferents pistes de terra que duen a la resta de l’Alt Urgell i al Pallars Sobirà per la collada de Conflent i els ports de Laquell i de Cabús, per sobre els 2.000 m. Cal doncs, tenir un bon cotxe 4×4 o bones cames, sobretot durant l’estiu; a l’hivern durant setmanes la neu impedeix el pas.

Os de Civís sempre ha viscut en un gran aïllament. La carretera no es va construir fins al 1949 i, de fet, va contribuir encara més al despoblament. Viure en aquest indret en aquella època era massa dur, hi nevada durant setmanes i no hi havia casi serveis bàsics. La gran riuada del 1982, va emportar-se riu avall els horts, molins, ponts i gran part de la carretera, deixant altre cop el poble incomunicat durant mesos.

Finalment, el 1992 es va arreglar la carretera, és va portar la xarxa elèctrica -fins el moment depenien de generadors i turbines- i es va arribar a un acord amb Andorra, per tal de garantir alguns serveis essencials i així poder reactivar l’activitat turística, iniciada els anys setanta.

D’altre banda, destacar que la població de Os de Civís, es troba dintre el Parc Natural de l’Alt Pirineu. Així doncs, la seva flora i fauna té una enorme biodiversitat. A continuació, trobarem diferents propostes d’indrets a visitar o rutes a realitzar!

MeteoPirinencs/ques, esperem que trobeu interessant la proposta d’aquesta setmana! No us perdeu la de la setmana vinent, marxarem fins al Burg, un indret de la comarca de Pallars Sobirà. I si no n’has tingut prou, recordar que ens podeu seguir-nos a les XXSS com Facebook, Instagram o Twitter, i també rebre la nostra newsletter setmanal!

SABIES QUE…

A la Collada de Conflent, trobem una de les línies d’antics búnquers al Pirineu, en els quals, s’hi pot accedir a l’interior? Visita molt recomanable, amb unes espectaculars vistes panoràmiques d’ambdós vessants!

RUTA PROPOSADA

Proposem la realització d’una ruta circular d’aproximadament 10 km de longitud, que dóna la volta a les proximitats de la població d’Os de Civís. L’itinerari l’iniciem a la pista de l’Obaga d’Os de Civís, que agafa altura, resseguint les aigües del riu Salòria, fins arribar finalment al nostre objectiu, la Collada de conflent. En aquest pas natural, es permet la comunicació de la vall d’Os de Civís amb la vall de Santa Magdalena. A partir d’aquí, per arribar al nostre punt d’inici, voregem el Bony de Trescui i el Bony de la Costa, fins arribar a Servellà, des d’on anem perdent altitud fins a l’Obaga, i arribar a Os de Civís. 

NO ET PERDIS…

Recomanem la visita al Centre d’Interpretació de les Terres de Frontera, localitzada a l’antiga escola del poble. Un indret per descobrir històries sobre les rutes dels contrabandistes que passaven per Os de Civís durant la II Guerra Mundial i també aprofitaven milers de fugitius del les mans dels nazis.

D’altre banda, també recomanem la visita a l’església romànica de Sant Pere i Santa Margarida, amb la curiositat que és creia que abans potser era un castell. Tot i tenir restes d’origens romànics, l’església no apareix documentada fins l’any 1312, un edifici medieval en el qual s’hi observa diverses modificacions posteriors. 

COMPLEMENTA LA VISITA!

D’altre banda, proposem un establiment per tal de poder desconnectar un parell de dies en aquest lloc idíl·lic fronterer entre Catalunya i Andorra. Cases Artigues, són un parell d’habitatges de pedra equipades que es lloguen sencers o per habitacions, amb un màxim de 10 persones per casa. Un indret molt recomanable per gaudir del poble amb calma i amb amics, amb una molt bona atenció i acollida per part dels propietaris!

Powered by Wikiloc

.

.

.Reportatge de :

Amb el suport de: 

Tradueix »