MÓN PIRINENC

SEGUEIX LES

PREVISIONS

Colors de tardor: Burg

Els arbres de fulla caduca a entre l’octubre i principis de novembre, mostren els canvis de color creant paisatges d’excepcional bellesa al nostre Pirineu. A continuació parlarem dels símptomes i mecanismes que produeixen aquest canvi de tonalitat de les fulles, seguit d’un exemple d’indret el qual recomanem visitar en aquest estació tan espectacular!

En aturar-se aquesta producció, comença a perdre clorofil·la i permet que altres pigments apareguin en el color de les fulles, essent responsables de les tonalitats que podem observar durant la tardor. Els carotens són els responsables dels colors ataronjats, antocians dels vermells i xantofil·lia dels grocs.

Però com cauen les fulles? Aquest procés de caiguda finalitza quan les cèl·lules que subjecten la fulla amb el pecíol a la branca de la planta, pateix un seguit de canvis facilitant que quan perdi la fulla, no pugui entrar cap bacteri o fong per l’indret en concret. Això només ho produeixen els arbres caducifolis, ja que els ajuda a ser més resistents a les glaçades i temperatures extremes de l’hivern.

BURG

Situada al nord del municipi de Farrera a una altitud de 1.294 msnm, aquesta població del Pallars Sobirà, es troba situada al vessant meridional de la Serra del Ferri, regada pel Torrent de Burg. No és una població compacte, ja que té les cases disperses per aquest vessant. Destacar que és un dels petits nuclis que es troben dintre el municipi de Farrera, una entrada natural a la Vall de Santa Magdalena. 

Posar en rellevància la gran peculiaritat de les seva etimologia, que prové del topònim “burgo”, de l’arrel iberobasca “burkhi”. Aquest terme vol dir bedoll, fen menció a una de les espècies vegetals més abundoses de les valls d’aquesta zona.  D’aquesta forma, s’ha acabat determinant Burg com a terme principal per denominar aquesta petita població del Pallars Sobirà. 

Respecte la seva història, se’n destaca un antic castell, documentat per Pere Tragó el 1519, possiblement enderrocat pel dur de Cardona poques dècades més endavant. Ja en aquell segle (XVI), “Burch” tenia un total de població de 60 habitants; en comparació actualment, amb un total de 37 persones. 

Més endavant, el 1845, aquesta població és mencionada en un diccionari geogràfic, on s’explica que tal població  és troba situada en un vessant costaner d’una muntanya relativament alta, amb forta presència dels vents del nord, i amb un clima força fred. Aquest territori força muntanyós i poc pla, a la zona sud-est del poble s’hi localitzaven boscos realment importants, alternats amb cultius de sègol, patates llegums i algunes pastures -ovelles, mules i vacum-. 

Parlar també de la Coma de Burg, una de les principals unitats geogràfiques que configuren la comarca del Pallars Sobirà. Correspon gairebé del tot al terme municipal de Farrera. Juntament amb la Vall Ferrera i la Vall de Cardós configuren les Valls de Tírvia. Es troba situada al sud de la Vall Ferrera, al sud-est de la Vall de Cardós i al nord i oest de la Ribalera

Finalment, destacar que la població de Burg, es troba dintre el Parc Natural de l’Alt Pirineu. Així doncs, la seva flora i fauna té una enorme biodiversitat. A continuació, trobarem diferents propostes d’indrets a visitar o rutes a realitzar!

MeteoPirinencs/ques, esperem que trobeu interessant la proposta d’aquesta setmana! No us perdeu la de la setmana vinent, marxarem fins a Pedraforca i el Cadí, un indret de la comarca del Berguedà. I si no n’has tingut prou, recordar que ens podeu seguir-nos a les XXSS com Facebook, Instagram o Twitter, i també rebre la nostra newsletter setmanal!

SABIES QUE…

Tot i no ser tan conegut com en altres valls pirinenques, el romànic a la Vall de Cardós és força rellevant. Hi podem trobar diferents esglésies romàniques, de les quals destaquem les tres principals del terme de Tírvia:  la Mare de Déu del Roser de Forques, Mare de Déu de la Pietat de Tírvia i la de Sant Feliu de Tírvia. 

RUTA PROPOSADA

Proposem la realització d’una ruta circular d’aproximadament 9 km de longitud, amb un desnivell de 382 metres, essent doncs una ruta força factible per a tots els públics. Amb un total de moviment de gairebé 2 hores i quart, el punt d’inici és la població de Llavorsí, passant per Coma de Burg i voltants pel territori natural de Montesclado. De camí, trobem construccions o restes d’antigues bordes i murs de pedra, al mateix temps, que antics campaments de soldats, en indrets estratègics per vigilar el camí i el pas de la població. Així doncs, una ruta molt recomanable, al mateix temps, que és pot gaudir del paisatge i observar com discórrer l’aigua per la vall!

NO ET PERDIS…

Recomanem la visita al Centre d’Art i Natura de Farrera. Aquest indret, es caracteritza per ser una residència de treball pels artistes o investigadors de qualsevol indret del món, que volen desconnectar o trobar l’inspiració en un dels indrets més bonics del Pirineu català. Situat al poble de Farrera, a 1.360 msnm, gaudeix d’un entorn més que privilegiat, essent una associació sense ànim de lucre. 

D’altre banda, també recomanem la visita a l’església romànica de Sant Bartomeu de Burg, també coneguda com a Sant Cristòfol. És l’església de la població de Burg, situada al centra d’aquesta, sota el penyal de l’antic castell. Documentada des del segle XI, de la qual es conserva una part del mur del temple romànic. Una visita indispensable!

COMPLEMENTA LA VISITA!

D’altre banda, proposem un establiment per tal de poder desconnectar un parell de dies en aquest lloc idíl·lic situat al Pallars Sobirà, a Cal Domènec. Un indret molt recomanable per qui busquen desconnectar i relaxar-se en una zona apartada de les grans aglomeracions i envoltat de natura. Ideal per famílies, amb una proximitat per part del propietaris, que és molt d’agrair!

Powered by Wikiloc

.

.

.Reportatge de :

Amb el suport de: 

Tradueix »