MÓN PIRINENC

SEGUEIX LES

PREVISIONS

Colors de tardor: els boscos del Berguedà

Continuem el nostre viatge per les millors propostes de colors de tardor pel Pirineu i avui en arribem fins a uns indrets molt especials, situat a la comarca del Berguedà! Així doncs, durant les properes setmanes podeu arribar-vos fins al boscos d’aquesta zona, i gaudir de tots els indrets, rutes i cims, que us recomanarem i parlarem a continuació. 

Tal i com ja vam veure en l’últim article de colors de tardor a la població d’Os de Civís, de la fageda de Conangles o dels boscos de Burg, la barreja de tonalitats ataronjades, vermelloses i grogues, són les que donen la bellesa en aquests indrets. Però com es produeixen aquests colors? Els arbres caducifolis, perdent clorofil·la, dóna lloc a que altres pigments apareguin en el color de les fulles, essent responsables de les tonalitats que podem observar durant la tardor. A continuació, podrem veure quins indrets són els més recomanables de visitar o rutes per fer en els boscos d’una de les comarques més boniques i rellevants en el senderisme -Cavalls del Vent-, el Berguedà!

 

ELS BOSCOS DEL BERGUEDÀ

La comarca del Berguedà, una de les més septentrionals de la província de Barcelona, hi trobem una de les muntanyes que ens deixa sense paraules al veure-la, el Pedraforca. Limita amb els pobles de Gósol i Saldes, entre la província de Barcelona i Lleida. D’altra banda, aquest esplèndid indret, té una gran tradició excursionista, dintre el Paratge Natural d’Interès Nacional del Pedraforca, al mateix temps, que el PN d’aquest indret i el PN del Cadí-Moixeró. Així doncs, parlem del Pedraforca, una de les muntanyes més boniques i característiques del territori català, amb una gran riquesa biològica dintre un context geològic únic. 

Aquesta muntanya de 2.507 msnm, té una silueta característica, formada per dues carenes paral·leles, els coneguts pollegons units per un coll -l’Enforcadura-. El Pollegó Superior té una altitud de 2.506,4 metres (amb un cim secundari, el Calderer de 2.496,7 metres) i el Pollegó Inferior de 2444,8 m. A l’Enforcadura hi trobem la més que coneguda tartera, molt erosionada i un dels principals llocs d’accident dels excursionistes. 

El Pedraforca, especialment recomanable de visitar durant la tardor, per les tonalitats dels caducifolis; durant tot l’any és una zona idíl·lica per visitar i fer rutes, com per exemple la que va des del refugi del Gresolet fins al refugi de Lluís Estansen! Una ruta aproximada de dues hores, que discórrer en una diversitat de paisatges, sobretot destacant la fageda de Gresolet, que durant la tardor té una bellesa excepcional. El soroll del riu i les espectaculars vistes que tenim del Pedraforca, fan d’aquesta ruta una excursió per gaudir d’aquest PNIN (Paratge Natural d’Interès Nacional). 

D’altre banda, no oblidar la visita a la població de Grèixer -un antic enclavament-, al municipi de Guardiola de Berguedà, a mig camí de Coll de Pal. Es troba ubicat a la capçalera del riu que porta el mateix nom, un afluent del Bastareny, el qual neix al vessant sud de la Tossa d’Alp. Dintre el poble, hi trobem l’església parroquial de Sant Andreu, una de caire romànic, a 1.100 msnm als peus del Moixeró, un indret d’una bellesa excepcional, sobretot amb la coloració durant la tardor. 

Tal i com ja hem mencionat, un dels ports de muntanya més durs de Catalunya, és el Coll de Pal. Gairebé a dalt de tot d’aquest coll, hi trobem dos indrets amb unes vistes immillorables recomanables de visitar; el refugi del Rebost i el mirador dels Orris. Aquest refugi de muntanya, es troba dins el Parc Natural Cadí-Moixeró, on des d’aquí és pot conèixer i descobrir un gran ventall d’itineraris a peu, amb BTT, a cavall i també podeu gaudir de 10 Circuits Permanents d’Orientació o de l’Estació de Trail. Des del mirador dels Orris, és pot veure una fantàstica panoràmica de les estructures geològiques principals del Pirineu Oriental. 
 
Finalment, parlar d’una de les infraestructures més rellevants de la zona en l’àmbit de mobilitat, el Túnel del Cadí. Aquest pas subterrani, comunica les comarques del Berguedà i de la Cerdanya, de la conca del Llobregat a la conca del Segre, a través de la C-16. Aquest túnel es troba excavat a la serra de Moixeró, tot i portar el nom de la serra adjacent, la del Cadí. Té una llargada

MeteoPirinencs/ques, esperem que trobeu interessant la proposta d’aquesta setmana! No us perdeu la de la setmana vinent, marxarem fins a la Vall de Camprodon, un indret de la comarca del Ripollès. I si no n’has tingut prou, recordar que ens podeu seguir-nos a les XXSS com Facebook, Instagram o Twitter, i també rebre la nostra newsletter setmanal!

SABIES QUE…

El Massís del Pedraforca, es un dels indrets que, tot i estar dintre el Paratge Natural d’Interès Nacional a causa de la seva fantàstica geologia, és de les muntanyes de Catalunya amb més vies d’escalada. 

RUTA PROPOSADA

Iniciem la nostra ruta circular d’aproximadament 2’5 km dintre el PN del Cadí-Moixeró. Aquesta ruta s’inicia a l’aparcament de que trobem al costat de la carretera del Coll de Pal, i seguim l’itinerari de la Ruta del Trencapinyes. D’aquesta forma, gaudim dels boscos de pi negre fins arribar al mirador dels Orris, per tal de poder interpretar i observar la geologia de la Tossa d’Alp, és a dir, del Prepirineu català. Seguim la circular per un itinerari totalment adaptat, passant per diferents prats alpins, fins arribar altre cop al nostre punt d’inici.

NO ET PERDIS…

Recomanem la visita al Santuari de Falgars, més al NE a la Serra de Catllaràs. Al municipi de la Pobla de Lillet, hi trobem aquest santuari del segle XII, format per una edificació massissa i ben conservada, amb l’església amb tocs del romànic i les corresponents hostatgeries. Actualment, també hi trobem un hostal rural. 

Tot i això, si teniu més ganes de visitar indrets que poden sorprendre i enamorar per la seva bellesa, no oblidar de passar per Sant Jaume de Frontanyà. Municipi de la comarca del Berguedà, el poble es troba situat al voltant de l’església de Sant Jaume, en un terme muntanyenc i amb escassetat de població. La seva primera notícia documentada, es troba l’any 905, a la consagració de l’antiga església. Fins el gener del 2018, era el poble més petit de Catalunya, però Gisclareny l’hi va prendre el títol. 

COMPLEMENTA LA VISITA!

D’altre banda, proposem un establiment per tal de poder desconnectar un parell de dies en aquest lloc idíl·lic situat a Guardiola de Berguedà. L’Hotel Casa Duaner, inaugurat el 2004, és un petit hotelet en un municipi del Berguedà, on pots gaudir de tots els indrets al voltant, pròxim al Massís del Pedraforca, essent un indret d’allò més que recomanable!

Powered by Wikiloc

.

.

.PER SI T’HAS PERDUT ALGUN DELS ARTICLES DE COLORS DE TARDOR…

.

.

.Reportatge de :

Amb el suport de: 

Tradueix »