MÓN PIRINENC

SEGUEIX LES

PREVISIONS

Colors de tardor: els boscos del Ripollès

Continuem el nostre viatge per les millors propostes de colors de tardor pel Pirineu i avui en arribem fins a uns indrets molt especials, situats a la comarca del Ripollès! Així doncs, durant les properes setmanes podeu arribar-vos fins al boscos d’aquesta zona, i gaudir de tots els indrets, rutes i cims, que uns recomanarem i parlarem  a continuació. 

 

Tal i com ja vam veure en l’últim article de colors de tardor a la població d’Os de Civís, de la fageda de Conangles, els boscos de Burg o els del Berguedà, la barreja de tonalitats ataronjades, vermelloses i grogues, són les que donen la bellesa en aquests indrets. Però com es produeixen aquests colors? Els arbres caducifolis, perdent clorofil·la, dóna lloc a que altres pigments apareguin en el color de les fulles, essent responsables de les tonalitats que podem observar durant la tardor.

A continuació, podrem veure quins indrets són els més recomanables de visitar o rutes per fer en els boscos d’una de les comarques més boniques i rellevants, on hi trobem el naixement d’un dels rius més importants del territori -el Ter-; així doncs, parlem del Ripollès!

ELS BOSCOS DEL RIPOLLÈS

La comarca del Ripollès, una de les comarques de muntanya del territori català. Ubicada a al vessant sud de la zona més oriental del Pirineu, pertany a la província de Girona, a la capçalera del riu Ter i el seu afluent, el Freser. Hi trobem dues valls principals, la de Camprodon i la de Ribes. La seva orografia, essent tan muntanyosa com en aquest territori, ha donat lloc a que les valls tinguin una personalitat pròpia, amb una comunicació que, tradicionalment, no va ser fàcil. 

Comencem parlant doncs, d’un dels boscos més característics i amb més tonalitats d’aquesta comarca, l’espectacular fageda de Vallfogona del Ripollès. Un indret de immenses fagedes, on hi discorren varis rierols i on hi trobem petits gorgs, fan d’aquesta zona un lloc ideal per fer rutes de senderisme i gaudir dels colors de tardor en aquests boscos. 

A més a més,en aquest municipi, hi trobem la font de la Tosca.  Aquest indret conegut també com la Cova de les entcantades o la Tosca del Pinetar, és una formació rocallosa de desenes de metres de gruix, formada per la deposició de carbonat de calci dissolt amb aigua de la font de la Tosca, al llarg del temps. Cal destacar, una preciosa llegenda que acompanya i dóna un punt de misteri sobre les “Encantades”. 

D’altre banda, no oblidar la visita a la població de Camprodon, ubicada al cor dels Pirineus Orientals, amb el seu característic pont del S. XII. Aquest terme municipal -amb més extensió de tota la comarca- hi trobem petits poblets pintorescs com ara Beget o Rocabruna, del qual en parlarem més endavant. Ubicat al centre de la vall, té una gran tradició turística i una gran presència històrica durant la Guerra Civil i el posterior exili, trobant-se doncs, en línia de pas cap a França. Així doncs, no oblidar fer parada al Museu de la Retirada, on és recullen gran diversitat d’articles trobats pels voltants del municipi i ajuden a construir aquells moments al llarg de la història. 

Finalment, tal i com ja hem mencionat, podem arribar a les proximitats del naixement del riu Ter. Des del poblet de Setcases, fem una petita excursió fins el Salt del cosí d’en Batlló. Aquest salt d’aigua, és un dels molts que podem trobar al curs del riu Carboner. Neix per sota la Roca Colom, a una altitud de 2.506 msnm, i desemboca al riu Ter. Així doncs, es tracta d’un preciós salt d’aigua, en un indret molt idíl·lic pels amants del Pirineu. 

MeteoPirinencs/ques, esperem que trobeu interessant la proposta d’aquesta setmana! No us perdeu la de la setmana vinent, marxarem fins a la Vall d’en Bas, un indret de la comarca de la Garrotxa, l’últim article sobre “Colors de Tardor”. I si no n’has tingut prou, recordar que ens podeu seguir-nos a les XXSS com Facebook, Instagram o Twitter, i també rebre la nostra newsletter setmanal!
 

 

SABIES QUE…

La llegenda del poble de Setcases, explica d’una família de ramaders -un pare i set fills- que no havien pujat mai a la muntanya. És van aturar al Pla dels Hospitalets, perquè les ovelles pasturessin. Quan portaven dos dies allà, va començar a nevar i van còrrer a explicar-ho al pare, que era cec. Ell els hi explicà que era neu, i que havien de buscar un lloc on cobrir-se. Van anar baixant, fins a trobar un gran saüc florit, on van construir una cabana i allí es van quedar. Per això, el poble que va créixer al voltant de les primeres cabanes, es conegut avui amb el nom de Setcases. 

RUTA PROPOSADA

La nostra ruta per ascendir al Taga, és força curta però amb una forta pujada. Ens dirigim direcció la població de Bruguera, que s’ubica a uns 5 km de Ribes de Freser, direcció Coll de Jou, un sender que travessa la collada i la vall fins a Ogassa. Ascendim per aquest coll fins al cim, situat a 2.038 msnm, essent doncs una de les ascensions més populars de la zona. Des de dalt el cim, tenim unes enormes vistes panoràmiques respecte els Pirineus Orientals, i més concretament, del Canigó, Montseny, Pedraforca i fins i tot, de Montserrat. CONSULTA EL WIKILOC.

 

NO ET PERDIS…

Recomanem la visita a Sant Martí d’Ogassa, accedint-hi des de la Colónia Estabanell. Aquesta petita població, que encara manté tot l’encant del seu moment, hi trobem l’església de Sant Martí -S. XI-, que conjuntament amb el castell de Pena, van ser objecte de llargues disputes entre varis senyors feudals i abats del monestir de Sant Joan de les Abadesses. Finalment, va acabar pertanyent aquests últims des de mitjans del segle XIII. 

Tot i això, si teniu més ganes de visitar indrets que poden sorprendre per la seva ubicació, baixant o pujant a Setcases, desviar-se un moment i pujar a la Roca. Aquesta petit poblet, el qual pertany al municipi de Vilallonga de Ter, és caracteritza per la seva ubicació sobre una gran roca que l’hi dóna una certa altura respecte la resta de la vall. 

COMPLEMENTA LA VISITA!

D’altre banda, proposem un establiment per tal de poder desconnectar un parell de dies en aquest lloc idíl·lic situat la Vall de Camprodon. A l’Hotel-Spa Resguard dels Vents, situat a 1.000 metres d’altitud, s’hi gaudeix de la tranquil·litat i el silenci dels prats i boscos que l’envolten. Aquesta situació tan privilegiada, donen lloc a un indret d’allò més que recomanable, no només per la seva ubicació sinó també pel tracte pròxim i personalitzat!

Powered by Wikiloc

.

.

.PER SI T’HAS PERDUT ALGUN DELS ARTICLES DE COLORS DE TARDOR…

.

.

.Reportatge de :

Amb el suport de: 

Tradueix »