MÓN PIRINENC

SEGUEIX LES

PREVISIONS

Colors de tardor: el bosc del Puigsacalm

Continuem el nostre viatge per les millors propostes de colors de tardor pel Pirineu i avui en arribem fins a un indret a cavall entre dos comarques, Osona i la Garrotxa! Així doncs, durant les properes setmanes podeu arribar-vos fins al bosc del Puigsacalm, un idíl·lic paratge on es convinent boscos, fonts i cims tradicionals en l’àmbit excursionista. Seguidament, t’expliquem què veure-hi! 

Tal i com ja vam veure en l’últim article de colors de tardor a la població d’Os de Civís o de la fageda de Conangles, la barreja de tonalitats ataronjades, vermelloses i grogues, són les que donen la bellesa en aquests indrets. Però com es produeixen aquests colors? Els arbres caducifolis, perdent clorofil·la, dóna lloc a que altres pigments apareguin en el color de les fulles, essent responsables de les tonalitats que podem observar durant la tardor. A continuació, podrem veure quins indrets són els més recomanables de visitar o rutes per fer d’un dels boscos més importants a nivell de senderisme, el bosc del Puigsacalm!

PUIGSACALM

Situat entre dues comarques – Osona i la Garrotxa-, el Puigsacalm forma part del municipi de la Vall d’en Bas a la Garrotxa. Aquest indret té una de les fagedes més espectaculars i de gran bellesa durant la tardor. D’altra banda, aquest esplèndid baló natural, té una gran tradició excursionista, dintre el paratge de les Serres de Milany-Santa Magdalena i Puigsacalm-Bellmunt, un dels 165 espais naturals protegits de Catalunya-. 

Aquesta muntanya de 1.515 msnm, és el punt més alt de la Serralada Transversal, una de les muntanyes més emblemàtiques de la zona, amb espectaculars vistes als cims i serres del territori català. Així doncs, al nord, podem veure els Pirineus; a l’oest, el Cadí i el Pedraforca; a l’est, els volcans de la Garrotxa; i al sud, el Montseny i la Plana de Vic. Tot i això, si fa molt bon dia i el cel està ben clar, es pot intuir la silueta de Montserrat. 

Aquest indret, especialment recomanable de visitar durant la tardor, per les tonalitats dels caducifolis; durant tot l’any és una zona idíl·lica per visitar i fer ruta, per dintre l’espectacular fageda d’aquest paratge. Un dels llocs a mig camí del cim, espectacular per la seva localització, és la font Tornadissa. Aquest màgic indret, i brolla una font d’aigua fresca, situada al municipi de Vidrà, acolorida per la varietat de tonalitats del bosc.  

Tal i com ja hem mencionat, ens localitzem en una de les valls boniques i característiques del territori català, la Vall d’en Bas. Una vall de poc més de 3.000 habitants, que habiten entre set pobles en total, una zona d’interès natural elevat, conformant un paisatge agrícola i ramader, molt present en aquesta zona sud de la Garrotxa. D’altra banda, aquest paisatge esta configurat per gran varietat d’ermites, cultura i tradicions. 

D’altre banda, no oblidar la visita a la població de Vidrà, a la comarca d’Osona però que pertany a la província de Girona. Aquesta població de gairebé 180 habitants, és troba situada als peus de Puig Castellar. Conformada per diferents cases repartides per un parell de carrers, amb una petita plaça i una antiga sagrera on hi trobem l’església parroquial de Sant Hilari. 

Finalment, parlar d’una de les infraestructures més rellevants de la zona en l’àmbit de mobilitat, el Túnel de Bracons. Aquests conjunt de túnels a la carretera de C-37 -un total de deu-, el més llarg és el de Bracons, amb un total de 4 km i mig. Antigament s’havia de passar per un coll de muntanya, que porta el mateix nom; una carretera molt més llarga, que augmentava a gairebé una hora i quart el trajecte. En el present, la construcció d’aquesta infraestructura, va agilitzar la comunicació entre ambdós comarques, facilitant el trajecte i reduint-lo a mitja hora.  

MeteoPirinencs/ques, esperem que trobeu interessant la proposta d’aquesta setmana! Aquest és l’últim reportatge de Colors de Tardor d’aquesta temporada. Els podreu trobar tots resumits a l’aparat de trekking a la nostre web. I si no n’has tingut prou, recordar que ens podeu seguir-nos a les XXSS com Facebook, Instagram o Twitter, i també rebre la nostra newsletter setmanal!

SABIES QUE…

A l’esquerra del cim del Puigsacalm, hi trobem un sortint sobre la Vall d’en Bas anomentat Puig dels Llops. Una muntanya de 1.486 msnm, que brinda unes espectaculars vistes sobre aquesta comarca, al mateix temps, que del Cabrarès-Collsacabra i la Plana de Vic. 

RUTA PROPOSADA

Iniciem el nostre recorregut a l’aparcament del Coll de Bracons, a cavall entre les comarques d’Osona i Ripollès. Sortim des d’aquest punt, i ens enfilem per unes roques que trobem a l’altre banda de la carretera. Seguim pel camí, i trobarem un cartell que ens indica el nostre primer cim, Puig Tossell. Agafem aquest trencall, i anem pujant agafant altitud ràpidament, a causa de l’elevada pendent. Trobem diferents sistemes de cordes, que ens ajuden a pujar. Accedim primer de tot a la roca del Corb, per finalment arribar al Tossell Xic i seguidament al Tossel Gros (1.461 m). Seguim per un camí carener, fins la fageda dels rasos de Manter i de Clivellers, on enllaçem amb l’itinerari normal per fer el cim del Puigsacalm i puig dels Llops. S’hi accedeix per una petita fageda, la qual té una última pujada sense vegetació, on s’arriba al nostre cim principal: el Puigsacalm (1.515 m). Per acbar la ruta, tornem per l’itinerari normal, passant per la font Tornadissa, al final dels rasos de Manter i Clivellers. Anirem discorrent per un corriol entre el bosc, que ens durà altre cop a l’aparcament del Coll de BraconsCONSULTA EL NOSTRE WIKILOK.

NO ET PERDIS…

Recomanem la visita de la fageda de Collfred, un dur pas de muntanya que uneix la vall d’en Bas amb la comarca d’Osona. El port té una orientació d’est a oest remuntant la serra de Santa Magdalena. La duresa de la seva vessant est, per la Garrotxa, el fan un dels ports més durs del territori català.

Tot i això, si teniu més ganes de visitar indrets màgics de la zona, podeu apropar-vos fins al Salt del Molí a Vidrà. Entre mig de precioses fagedes, trobem un dels salts més alts del riu Ges, un indret d’una bellesa excepcional, que no deixarà indiferent a ningú. També s’hi trobem les restes de l’antic molí, que hi havia. 

COMPLEMENTA LA VISITA!

D’altre banda, proposem un establiment per tal de poder desconnectar un parell de dies en aquest lloc idíl·lic situat a la Vall d’en Bas. L’Hotel de la Vall d’en Bas, és una fantàstica masia reformada que gaudeix de trobar-se en un màgic indret situat a la Garrotxa, més concretament pròxim a la zona volcànica de la Garrotxa. 

Powered by Wikiloc

.

.

.PER SI T’HAS PERDUT ALGUN DELS ARTICLES DE COLORS DE TARDOR…

.

.

.Reportatge de :

Amb el suport de: 

Tradueix »