MUNTANYA

SEGUEIX LES

PREVISIONS

Esquí de muntanya – Comença la festa!

EL MAPA ANTERIOR MOSTRA EL PERILL GENERAL D’ALLAUS DE TOT EL PIRINEU. DINS DE CADA ÀREA, HI PODEN HAVER GRAUS DE PERILL SUPERIOR DE FORMA MÉS LOCAL. PER TANT ÉS IMPRESCINDIBLE CONSULTAR EL BUTLLETÍ OFICIAL ESPECÍFIC DE LA ZONA QUE TRIEM PER FER L’ACTIVITAT. 

RECORDA, EL PERILL D’ALLAUS SEMPRE EXISTEIX (ENCARA QUE EL GRAU DE PERILL SIGUI 1) I ÉS LA TEVA RESPONSABILITAT LA DECISIÓ DE SORTIR FINALMENT A LA MUNTANYA.

BUTLLETINS ESPECÍFICS: ICGC, Lauegi, MeteoAndorra, AEMET, MeteoFrance.

ESTAT DEL MANTELL NIVAL:

En el conjunt del Pirineu, el mantell es presenta abundant per l’època, però feble per la pràctica d’skimo. Per aquest motiu, cal anar en compte, ja que no tots els terrenys són esquiables a igualtat de gruix (en els terrenys pedregosos per exemple, estan insuficientment innivats). El mantell de neu de tots els Pirineus s’ha vist alterat per la pujada transitòria de les temperatures dels darrers dies, que l’han humidificat i s’és canviant segons l’alçada i orientació en la qual ens trobem. De cara al cap de setmana les temperatures hauran refrescat (sobretot diumenge) i això afavorirà que es regeli aquest mantell, fins i tot amb noves aportacions de neu de cara al cap de setmana, que faran que puguem gaudir més de les baixades. El “retorn” de temperatures fresques no ens pot fer baixar la guàrdia, ja que el perill d’allaus segueix latent en zones localitzades sobretot en orientacions nord, on el mantell es presenta inestable en el conjunt dels Pirineus. El perill d’allaus és moderat (2) a tot el Pirineu.

ATENCIÓ:

  • Recomanem esquiar per terrenys elevats (<2000) i llisos de les obagues de les muntanyes tant del vessant sud com del vessant nord del Pirineu.
  • El retorn de temperatures fresques ha regelat part del mantell.
  • Mantells força estables a les solanes però més inestables a les cares nord.

Iniciem la temporada amb un gruix generós de neu a les cotes mitjanes i altes dels Pirineus causat per les nevades prematures que ens han fet aquest gran regal pels amants de la neu i dels esports d’hivern. Com és habitual, l’arribada de la neu va associada a inestabilitats del mantell que varien segons la zona del Pirineu en qüestió. Els gruixos de neu, en general són suficients per esquiar, però és preferible fer-ho en obagues de terrenys llisos i herbosos i cotes mitges i altes. Les neus s’han vist alterades per la pujada de les temperatures dels darrers dies i trobem un rang força ampli de qualitats segons la zona (obaga, solana, alçada…).

Distribució del Mantell Nival 

Al Pirineu oriental, cara sud del Pirineu i Prepirineu, el mantell és esquiable per damunt de 2000 m en orientacions N i 2500 m en orientacions Sud. Els gruixos d’aquesta banda van dels 10 als 60 cm (punts amb gruix superior a causa del vent). El vessant nord del Pirineu i les zones d’influència són esquiables per damunt dels 1600 en orientacions nord i 2000 en orientacions sud amb gruixos de 30 a 70 cm.

Tendència

Tot ens fa pensar la tendència de cara a divendres i el cap de setmana es mantingui la situació amb nevades generals però discretes arreu.

LA NOSTRA RECOMANACIÓ:

Iniciar sortides en cotes altes i mantenir les majors alçades possibles transcorregudes per les obagues i terrenys llisos. Us recomanem una sortida per la zona de Vallter 2000, concretament al cim del Bastiments; sortida força típica però que sempre ens agrada proposar perquè la gaudiu al màxim!

No us perdeu la Previsió del temps de MeteoPirineus!

Amb la col·laboració d’AlPirineu

IMPORTANT:

Butlletí elaborat a partir de la informació de diverses webs oficials: Butlletins ICGC, MeteoAndorra, AEMET, MeteoFrance.

MeteoPirineus Catalans amb els amics AlPirineu unifiquem i redactem les diverses informacions oficials disponibles per elaborar informació adreçada als nostres visitants una informació clara i directa sobre les condicions de neu, amb l’objectiu d’ajudar a triar la millor opció disponible per la pràctica d’activitats de neu fora dels espais controlats (pistes d’esquí, carreteres, etc).

Tradueix »