MÓN PIRINENC

Infraestructures elèctriques amb PEUSA: les línies elèctriques en zones de muntanya

Tal com ja vam veure en articles anteriors, PEUSA és una empresa del Pirineu, concretament de l’Alt Urgell, que ha apostat des del primer moment per les renovables, a través de generar energia neta amb les centrals hidroelèctriques del riu Valira, o apostant per la mobilitat elèctrica. En el reportatge d’aquesta setmana però, volem parlar de les infraestructures que fan servir per tal de fer arribar aquesta energia a la població, en el seu cas, a les zones de muntanya. A continuació, entrem en detalls.

Tal com vam poder veure, PEUSA és una empresa que comercialitza energia renovable, amb un compromís respecte el medi ambient, tenint una influència rellevant a la comarca de l’Alt Urgell i altres sectors del Pirineu. Actualment, tenen més de 1.400 socis, amb activitat comercial estesa per tot el territori català -amb la contractació online- en l’àmbit domèstic. 

Parlem avui de les infraestructures que utilitzen per tal de distribuir l’energia neta a través del territori, en aquest cas, zones de muntanya, elevant així el grau de dificultat de distribució. Així doncs, comencem parlant de les línies elèctriques, un mitjà de transport de l’electricitat de les central, en aquest cas les del riu Valira, o des de la subestació d’Adrall a les viviendes. Tenen una xarxa total de 190 km, que va des d’Adrall fins a Martinet, la frontera amb Andorra fins a Ballestar. Cal destacar, que aquestes línies entren dintre el Parc Natural de l’Alt Pirineu i del Cadí-Moixeró, respectant el màxim les normatives de flora i fauna de cada parc. 

Respecte les infraestructures i la meteorologia, cal tenir en compte que les xarxes elèctriques no són iguals a tot el territori, igual que el clima. Així doncs, en casos especials, quan hi ha hagut grans nevades en zones poc freqüents com el litoral, hem vist imatges de torres d’electricitat i línies tombades totalment. Per què quan neva a la muntanya, no succeeix el mateix? Les línies d’electricitat d’aquestes zones, ja són especials, totalment adaptades a la climatologia adversa i a la morfologia del territori, donant lloc a que siguin més resistents.

D’altre banda, si tenim en compte la climatologia estival al Pirineu, les fortes tempestes, podem provocar descàrregues elèctriques a través de llamps en aquestes línies. Així doncs, PEUSA té la xarxa molt sectoritzada, perquè un tall de llum, afecti només una zona i pugui ser resolt el més ràpid possible. 

Tenir en compte també, que aquesta tipologia d’infraestructures tenen un gran impacte al territori, a nivell visual però també a la seva fauna, concretament a l’avifauna. Així doncs, anualment realitzen inversions per tal de protegir les torres, per tal d’evitar que les aus puguin morir electrificades per les línies elèctriques. D’altre banda, realitzen controls de manteniment -termogràfics amb helicòpter o drone-, al mateix temps, que un control tri-anual de tala d’arbres i revisions, reduint així el grau de perillositat d’aquestes xarxes. 

Així doncs, esperem que aquest article sobre les línies elèctriques de PEUSA a les zones de muntanya, us hagi set interessant. Cal tenir en compte, el paper clau que juga aquesta empresa en la generació respectuosa i sostenible d’energia neta al Pirineu. Així doncs, per estar informat dels nostres articles, podeu seguir les nostres XXSS o la newsletter de la pàgina web. Cada setmana, articles i previsions noves! 

 

 

REPORTATGE DE: 

Tradueix »