MÓN PIRINENC

L’única estació nòrdica del territori andorrà: la Rabassa – Naturlandia

Avui des d’Andorra, farem una visita a l’estació d’esquí nòrdic de Naturlandia (la Rabassa)! Situada a la parròquia de Sant Julià de Lòria, l’única estació de nòrdic del país, ens sorprèn amb uns bons itineraris entremig del bosc i uns paisatges espectaculars. De pas, coneixerem a dos referents de l’esquí nòrdic andorrà, la Carola i l’Irineu! Ens acompanyeu?

LA RABASSA – NATURLANDIA: ESTACIÓ D’ESQUÍ

Andorra, és un país conegut per les grans estacions d’esquí alpí que s’hi ubiquen, però just al seu extrem més meridional trobem la Rabassa, l’única estació d’esquí nòrdic del territori andorrà. Situada a uns 17 km de la parròquia de Sant Julià de Lòria, la trobem al costat del parc lúdic-temàtic de Naturlandia. Entre les cotes 1.950 i 2.350 m -la base de l’estació se situa a 2.050 m- és suficient per garantir gruixos de neu adients per donar als esquiadors la qualitat per una temporada d’esquí nòrdic òptima.

En relació a les seves pistes, té una superfície esquiable de 15’5 km en total -traçades i senyalitzades- que s’ubiquen entre els boscos i prats d’alta muntanya. Es distribueixen segon nivell: estadi d’aprenentatge / pista blava i verda, mitjà / pista vermella, i expert. D’altra banda, també hi trobem gran varietat d’activitats -raquetes, tobogants, motos de neu o bicicletes elèctriques- per tal de gaudir d’aquestes extraordinàries instal·lacions!

Cal destacar, el Refugi d’entrenament en alçada, inaugurat fa un mes, per tal de poder proporcionar als esquiadors de nòrdic professionals, un lloc per tal de realitzar trobades o setmanes de concentracions, per tal de poder entrenar més hores i preparar les competicions pròximes. Aquest lloc, té vàries habitacions, a més d’una cuina i un petit gimnàs. 

EL CLIMA DE LA RABASSA

El clima de la Rabassa a l’hivern es caracteritza molts anys per absència de precipitacions, especialment entre els mesos de desembre i gener, com a bona part del Pirineu. Sol ser, la majoria d’anys, que a partir del febrer la situació esdevé més dinàmica i arriben les nevades més abundants a la zona, fins ben entrada la primavera.

Les situacions més clàssiques per veure nevar abundantment solen donar-se amb situacions de vents de SW, fronts actius que aporten molta humitat al vessant sud del Pirineu, però amb cotes de neu que solen ser altes! Per sort la Rabassa, amb una cota inferior tan alta, no sol patir per aquest factor! Les nortades solen dur menys neu, tot i que hi ha episodis puntuals que aporten grans acumulacions a la zona! I tal i com diu el nostre company de la estació Uri Climent, el vent és el fenomen del temps més sever! (no us perdeu el vídeo)

ELS REFERENTS DEL NÒRDIC AL TERRITORI ANDORRÀ: CAROLA VILA I IRINEU ESTEVE

La jove esquiadora de fons, Carola Vila, entrenada per Laura Orgué i Joan Erola, ha escrit el capítol més important de l’esquí de fons femení d’Andorra. Quan vas començar a practicar aquest esport i qui et va iniciar?

– Vaig començar cap als 10 anys, abans havia fet esquí alpí. Em vaig mudar a la Seu d’Urgell, la meva mare va començar a treballar a la mancomunitat d’esquí nòrdic, amb el CFUC vaig començar a fer els cursets de Nadal i de Reis. Llavors cap als 12 o 13 anys, vaig començar a fer alguna competició de Copa Catalana. 

De cara a la temporada 2019-2020, hem vist que vols seguir progressant a la Copa d’Europa (Alpen Cup) i realitzar algunes proves al circuit mundial. Quins entrenaments realitzeu per tal de poder assolir aquests objectius?

– Sí que és un any que hem canviat de categoria a la sènior, i de moment ens estem centrant en Copa Europa, posteriorment, avaluant si farem alguna carrera de Copa del Món. Respecte a l’entrenament, ens dediquem moltes hores a esquiar, entrenaments específics de sèries, i sobretot aquest any, augmentant més hores pel canvi de categoria. Moltes hores i sacrifici. 

Andorra, sempre ha estat un referent respecte l’esquí alpí. A nivell de nòrdic, el fet de despuntar amb els vostres resultats, ha donat a conèixer més aquest esport en aquest país?

– Sí, sobretot els resultats de l’Irineu, ha ajudat a fer créixer la base i conèixer aquest esport. Ens tenen súper ben acollits Andorra, valorant-nos molt, i no em sento inferior que a l’esquí alpí. 

Parlem ara amb Irineu Esteve, esquiador de fons andorrà, entrenat per Joan Erola, despuntant i obtenint bons resultats en l’àmbit internacional, donant a conèixer Andorra en el món de l’esquí de fons. Tot i això, encara hi ha molta gent que confon aquesta tipologia d’esquí. Quins diries que són les diferències òbvies entre l’esquí nòrdic i l’alpí? Quan vas començar a practicar aquest esport i qui et va iniciar?

– Primer, cal destacar que la principal diferència és que a l’estació d’esquí no hi ha remuntadors, bàsicament ets tu que ho has de fer pel teu propi peu. Les pistes són més planes, amb pujades i baixades, més estretes, poca gent i amb contacte amb la natura. Aquest fet dóna lloc a què hagis de tenir una condició física més elevada, amb un treball més aeròbic o de cardio. A nivell de vestimenta, necessites roba lleugera i còmode, que abrigui però que no et faci suar molt. Els esquís són més estrets, i les botes només van agafades per la punta del peu. 

Irineu, quan vas començar a practicar aquest esport i qui et va iniciar?

– Em vaig iniciar als 14 anys, a nivell més professional i del club. Tot i això, sempre els meus pares m’havien dut a esquiar de més petit, i no m’agradava, intentant sempre que podia anant a fer esquí alpí. Un dia als catorze, vaig tornar amb el pare a esquiar, em va agradar i ja vaig començar amb el club. 

Fins aquí, el reportatge d’avui! Gràcies Irineu i Carola per les paraules. Esperem haver contribuït a donar a conèixer aquest esport minoritari, l’esquí nòrdic, i haver ajudat a situar aquesta preciosa estació de la Rabassa – Naturlandia, al territori andorrà. Així doncs, per estar informat dels nostres articles, podeu seguir les nostres XXSS o la newsletter de la pàgina web. Cada setmana, articles i previsions noves! 

 

 

REPORTATGE DE: 

Tradueix »