MUNTANYA

SEGUEIX LES

PREVISIONS

Esquí de muntanya – Arriba l’esperat front i amb ell neu nova!

EL MAPA ANTERIOR MOSTRA EL PERILL GENERAL D’ALLAUS DE TOT EL PIRINEU. DINS DE CADA ÀREA, HI PODEN HAVER GRAUS DE PERILL SUPERIOR DE FORMA MÉS LOCAL. PER TANT ÉS IMPRESCINDIBLE CONSULTAR EL BUTLLETÍ OFICIAL ESPECÍFIC DE LA ZONA QUE TRIEM PER FER L’ACTIVITAT. 

RECORDA, EL PERILL D’ALLAUS SEMPRE EXISTEIX (ENCARA QUE EL GRAU DE PERILL SIGUI 1) I ÉS LA TEVA RESPONSABILITAT LA DECISIÓ DE SORTIR FINALMENT A LA MUNTANYA.

BUTLLETINS ESPECÍFICS: ICGC, Lauegi, MeteoAndorra, AEMET, MeteoFrance.

ESTAT DEL MANTELL NIVAL:

El mantell és abundant a cotes altes i insuficient a cotes mitges i baixes.

El fred d’hivern donarà continuïtat a aquest mantell de neu el qual mantindrà les propietats dures que portem arrossegant setmanes.  

Les obagues mantindran la neu però també caldrà ascendir per trobar-hi el gruix suficient per a esquiar-lo, sobretot en aquells terrenys més rocosos.

Amb tot, el Pirineu és esquiable a tots els sectors d’acord amb les darreres indicacions que s’han donat.

De cara al cap de setmana, el perill d’allaus es mantindrà  en el nivell més baix (1) arreu del Pirineu excepte al vessant nord i les zones d’influència on ascendirà a moderat (2) arran de les nevades que hi afectaran.

ATENCIÓ:

  • Les neus dures i regelades segueixen presents a gran part del Pirineu i obliguen la utilització de grampons i piolet en moltes zones.
  • Si volem evitar trobar gel pur, haurem d’ascendir per damunt de 2500 m o accedir en punts on la neu nova hagi tapat el mantell gelat.
  • Seguim prioritzant els terrenys elevats (<2000) de les orientacions obagues de les del Pirineu per assegurar disposar d’un mantell de neu suficient neu.

Canvis a la vista de cara al cap de setmana. La baixada de les temperatures juntament amb les  febles nevades al vessant nord, faran que aquest sector incrementi el perill d’allaus. La resta del Pirineu haurà d’esperar, ja que les nevades  hi seran anecdòtiques. El fred es farà viu arreu i això tan sols afavorirà que es regelin totes aquelles neus que s’havien vist alterades pel sol del migdia. Amb tot això, ens tornarem a trobar davant un cap de setmana sense gaires complicacions i amb un mantell força estable arreu, amb petites excepcions als llocs on hagi nevat (vessant nord) i on el vent hagi pogut ocasionar plaques de vent.  És de destacar que la neu que trobem segueix sent MOLT dura, sobretot aquells llocs menys beneficiats per les nevades. Els gruixos de neu són notables a les cotes superiors als 2400 metres però justos a les cotes mitges.

El mantell dur seguirà obligant-nos a utilitzar material d’alpinisme per evitar relliscades.   

En el conjunt del Pirineu el perill d’allaus és feble gràcies a la estabilitat que hem tingut i que tindrem els propers dies, però el tipus de neu (crosta i dura) pot dificultar els passos en zones inclinades i tècniques. El perill d’allaus s’incrementarà a moderat al vessant nord i les zones d’influència a causa de es nevades previstes a finals de setmana.

La qualitat de la neu serà crosta amb trams de pols a cotes altes (<2500m), i més irregular per sota aquestes alçades, amb neus que aniran des de gelades  a primavera.

A la cara sud del Pirineu i Pirineu oriental el mantell és esquiable per damunt de 1700 m en orientacions N i 2400 m en orientacions S amb gruixos que varien dels 30 als 100 cm. (punts amb gruix superior a causa del vent). Al Prepirineu, el mantell és esquiable per damunt de 1900 m en orientacions N i 2400 m en orientacions S. Els gruixos d’aquesta banda van dels 20 als 70 cm). El vessant nord del Pirineu i les zones d’influència són esquiables per damunt dels 1700 en orientacions N i 2100 en orientacions S amb gruixos de 40 a 130 cm.

Tendència

Tot ens fa pensar la tendència de cara a divendres i el cap de setmana es mantingui la situació d’estabilitat del mantell de neu amb les excepcions ja explicades.  la situació de estabilitat del mantell de neu.  

LA NOSTRA RECOMANACIÓ:

Prioritzar zones del Pirineu amb perills inferiors d’allaus. Una de les zones on podríem realitzar una ruta senzilla i amb força neu a la zona de l’estació de Port Ainé, al Pic de l’Orri. Una bonica ruta, per tal de gaudir de la recent nevada dels pròxims dies!

No us perdeu la Previsió del temps de MeteoPirineus!

Amb la col·laboració d’Òscar Jorba

IMPORTANT:

Butlletí elaborat a partir de la informació de diverses webs oficials: Butlletins ICGC, MeteoAndorra, AEMET, MeteoFrance.

MeteoPirineus Catalans amb els amics AlPirineu unifiquem i redactem les diverses informacions oficials disponibles per elaborar informació adreçada als nostres visitants una informació clara i directa sobre les condicions de neu, amb l’objectiu d’ajudar a triar la millor opció disponible per la pràctica d’activitats de neu fora dels espais controlats (pistes d’esquí, carreteres, etc).

Tradueix »