MÉTEO ARTICLE

SEGUEIX LES

PREVISIONS

MeteoArticle: l’anticicló d’hivern i el cabal dels rius del Pirineu

En el méteo-article d’aquesta setmana, volem parlar del cabal dels rius durant els mesos d’hivern, l’estació més seca de tot l’any al Pirineu. Aquesta “sequera” fruit de la clàssica situació anticiclònica, com per exemple, la viscuda des de nadal desembre del 2019 fins al 20 de gener del 2020, els valors del cabals dels rius i embassaments, són obvis. Ho veiem a continuació:

Les rius del Pirineu, estan condicionats bàsicament per la situació meteo d’aquell moment. Tal i com hem mencionat anteriorment, l’estació més seca de l’any és l’hivern, on moltes vegades coincideixen els mínims de precipitació amb els de cabal. A banda de la poca precipitació, el fet de que la majoria de l’aigua disponible de les conques del riu, es trobi en forma de neu, és a dir, en estat sòlid, provoca que no baixi cap al riu, produint així, uns mínims de cabal molt notables. 

Posteriorment, quan comença a augmentar la temperatura, tota aquesta aigua en forma de neu que s’ubica en les zones més muntanyoses, es va fonent, per arribar finalment a les conques dels rius. Aquest fet dóna lloc a un augment dels cabals, arribant a marcar màxims, entre el mes de maig i juny aproximadament. 

Durant l’estiu, ve molt condicionat si l’any és molt tempestuós o no, essent aquesta època la més plujosa de l’any. Així doncs, incrementa el cabal dels rius, superiors durant l’hivern, a causa de les temperatures més elevades i la pluviometria a totes les cotes. 

A continuació, a través del diagrama del riu Segre, els últims mesos del 2019, podrem interpretar i representar l’evolució dels cabals segons la climatologia d’aquell moment. Com ja hem anat veient, les pluges van ser força abundants durant el desembre del 2019, amb unes pluges excepcionals que van arribar fins a cotes de 2.400 m, que van donar lloc a un desembre històric. Hi va haver una pluviometria molt més elevada, amb uns màxims de cabal rellevants, tot i recordant que ens trobàvem en l’estació més seca, l’hivern. 

DIAGRAMA RIU SEGRE (EVOLUCIÓ novembre 2019 – gener 2020). Font SAIH EBRO

Tot i això, a partir del Nadal va començar afectar-nos l’anticicló, el qual ha durant 4 setmanes, veient com el cabal dels rius pirinencs, ha anat disminuint. Tot i això, podem veure una petita pujada d’aquest cabal, arran de les altes temperatures per l’època, les quals van fer fondre la neu que es trobava a cotes altes, i com a resultat tenim aquests petits pics que coincideixen amb la fosa diurna de neu.

A mitjanes d’aquest gener, ja posats en el present any, ha aparegut un nou mínim de cabals, ja que l’anticicló era fred, amb una generalització de glaçades a tot el Pirineu. Aquest fet, ha donat lloc a una gelada, la qual no ha permès que l’aigua pogués discórrer de forma normal, pels cursos dels rius. Tot i això, amb la llevantada Glòria, i l’excepcionalitat de l’augment dels caudals dels rius, s’observa una crescuda històrica, amb els embassaments molt més plens del que és normal. Ho podem veure en l’actualització de finals de gener dels embassaments del Pirineu

Tot i això, gràcies al a impressionant nevada caiguda aquest últims dies a través de la borrasca Glòria, de ben segur que amb una pujada de les temperatures -primavera-, durant els propers mesos tinguem una quantitat de reserves d’aigua i de l’augment de cabal més que notable, als rius dels Pirineus. 

Esperem que el méteo-article d’aquesta setmana el trobeu interessant i espereu amb la mateixa il·lusió pròxim! Segons les pròximes previsions, sembla que tindrem un cap de setmana menys mogut, tot i que no ens abandonaran les nevades. Fins la pròxima. Salut i muntanya Meteopirinencs/ques!

No et pots perdre...
Món Pirinenc

.

Descobreix el Pirineu!

.

Glossari MeteoPirineus

.

.

.Organitza:

Amb el suport de: 

Tradueix »