MUNTANYA

SEGUEIX LES

PREVISIONS

Esquí de muntanya – Més estabilitat i força caloreta!

EL MAPA ANTERIOR MOSTRA EL PERILL GENERAL D’ALLAUS DE TOT EL PIRINEU. DINS DE CADA ÀREA, HI PODEN HAVER GRAUS DE PERILL SUPERIOR DE FORMA MÉS LOCAL. PER TANT ÉS IMPRESCINDIBLE CONSULTAR EL BUTLLETÍ OFICIAL ESPECÍFIC DE LA ZONA QUE TRIEM PER FER L’ACTIVITAT. 

RECORDA, EL PERILL D’ALLAUS SEMPRE EXISTEIX (ENCARA QUE EL GRAU DE PERILL SIGUI 1) I ÉS LA TEVA RESPONSABILITAT LA DECISIÓ DE SORTIR FINALMENT A LA MUNTANYA.

BUTLLETINS ESPECÍFICS: ICGC, Lauegi, MeteoAndorra, AEMET, MeteoFrance.

ESTAT DEL MANTELL NIVAL:

El mantell és abundant a cotes altes i mitges. Les cotes baixes ja no presenten neu.  Les cotes inferiors a 1600 metres ja no son esquiables enlloc i això ens obliga a iniciar les sortides per damunt d’aquestes alçades.

El fred s’ha intensificat i conseqüentment, el mantell s’ha regelat en superfície.   

Les obagues poden presentar una crosta més fina que dificulti els girs a l’hora d’esquiar ja que es trenca la crosta amb els esquís.  

Amb tot, el Pirineu és esquiable a tots els sectors d’acord amb les darreres indicacions que s’han donat.

De cara al cap de setmana, el perill d’allaus baixa fins a perill feble (1) a tot el Pirineu.

ATENCIÓ:

  • Recomanem utilitzar material especial per la presència de gel, com els grampons i piolet.
  • Les neus dures han tornat a instaurar-se arreu però les solanes poden estovar-se als migdies.
  • Recomanem realitzar sortides matinals per evitar les hores de màxima insolació.

La situació primaveral precedida per un fred més viu ha propiciat tant l’estabilització completa del mantell com l’augment dels riscos per presència de gel. Per tan aquesta situació tan freqüent aquest hivern ens torna a oferir un mantell regelat que requereix transcorre’l amb grampons i piolet. Les zones amb perill d’allaus focalitzat també s’han esfuma’t i el sol amb prou feines estova les neus en les hores de màxima insolació.

La neu que trobem ara no es pot considerar de qualitat, ja que en la majoria de les orientacions esdevé dura i a les orientacions nord hi ha una crosta que es trenca i dificulta el control dels esquís. Així, la neu primavera regelada predomina arreu i en el millor dels casos, s’estova cap al migdia, donant una major estabilitat al fer les traçades.

La quantitat de neu permet realitzar sortides a cotes mitges i altres de tot el Pirineu. Els gruixos màxims son notables, sobretot al Pirineu oriental. No obstant això, moltes solanes han quedat tocades per la forta anomalia positiva de temperatures dels darrers dies.   

Els propers dies la neu no patirà gaires canvis, i com a molt  tindrem febles nevades de cara a dissabte al vessant nord, les quals poden afavorir que el mantell no estigui tan dur.

A la cara sud del Pirineu i Pirineu oriental el mantell és esquiable per damunt de 1600 m en orientacions N i 2000 m en orientacions S amb gruixos que varien dels 40 als 170 cm (punts amb gruix superior a causa del vent). Al Prepirineu, el mantell és esquiable per damunt de 1700 m en orientacions N i 2000 m en orientacions S. Els gruixos d’aquesta banda van dels 30 als 140 cm). El vessant nord del Pirineu i les zones d’influència són esquiables per damunt dels 1600 m en orientacions N i 1700 m en orientacions S amb gruixos de 40 a 150 cm.

Tendència

Tot ens fa pensar la tendència de cara a divendres i el cap de setmana es mantingui la situació amb aportacions de neu feble al vessant nord del Pirineu.

LA NOSTRA RECOMANACIÓ:

Prioritzar zones del Pirineu amb perills inferiors d’allaus, tot i que aquest cap de setmana, tot el Pirineu estarà en perill 1. Una de les zones on podríem realitzar una ruta senzilla i amb força neu a la zona del Pla de Beret, cap al Cap dels Clòsos. A gaudir de la ruta!

No us perdeu la Previsió del temps de MeteoPirineus!

Amb la col·laboració d’Òscar Jorba

IMPORTANT:

Butlletí elaborat a partir de la informació de diverses webs oficials: Butlletins ICGC, MeteoAndorra, AEMET, MeteoFrance.

MeteoPirineus Catalans amb els amics AlPirineu unifiquem i redactem les diverses informacions oficials disponibles per elaborar informació adreçada als nostres visitants una informació clara i directa sobre les condicions de neu, amb l’objectiu d’ajudar a triar la millor opció disponible per la pràctica d’activitats de neu fora dels espais controlats (pistes d’esquí, carreteres, etc).

Tradueix »