MÉTEO ARTICLE

SEGUEIX LES

PREVISIONS

MeteoArticle: la circulació Jet Stream i el “no-hivern”

En el méteo-article d’aquesta setmana, volem parlar de la circulació Jet Stream, i concretament el vòrtex polar. Aquest inici d’any 2020, les ondulacions d’aquesta s’han mantingut tan rectes, que ha generat que no hi hagi arribada de l’ambient fred clàssic de l’hivern, tal i com acostumem a tenir durant els mesos d’hivern a l’hemisferi N. A continuació, entrem en més detalls:

Tal i com molts hem sentit i observat en el temps meteorològic durant aquests els últims dies, les temperatures d’hivern típiques dels mesos de gener i febrer, s’han vist totalment alterades amb valors més típics dels mesos primaverals. Aquest fet, va molt relacionat amb el corrent Jet Stream, i al mateix temps també amb el vòrtex polar.

Comencem parlant pel Jet Stream, configurat per aquests corrents de vent fixes a uns 10.000 d’altitud, per on solen circular les borrasques d’oest a est, es troben al voltant de la Terra, en ambdós hemisferis i els recorren a gran velocitat. Tot i això, ens concentrem en el que regeix el clima de latituds mitjanes a l’hemisferi N, el qual actualment es troba molt “tens”, donant lloc a que l’aire fred es concentri al voltant del pol N, i no permet que tingui el seu moviment natural ondulat entre hemisferis i latituds. Podem apreciar aquest fenomen, el seu moviment actual (la primera imatge) i un altre escenari, de Jet Ondulat, com el que vam viure l’any anterior, amb més moviment meteorològic sobre el Pirineu.

El Jet Stream poc ondulat i circulant a molt alta latitud, provoca que nosaltres al Pirineu, quedem al marge de totes les borrasques i a més a més, sumant-li la contínua presència de l’anticicló càlid, trencada periòdicament per una petita retirada, en passar les grans borrasques pel nord d’Europa. 

Però que passa amb el vòrtex polar? Aquest vòrtex és un cicló que es troba ubicat de forma persistent molt pròxim als pols terrestres, entre l’alta troposfera i l’estratosfera. Durant l’estiu aquest vòrtex desapareix o es redueix, però durant l’hivern de l’hemisferi N, amb un gradient tèrmic més elevat, és quan trobem les temperatures més extremes o potents. Trobem dos vòrtex, l’antàrtic -més marcat i persistent- i l’àrtic. Aquest segon, es el que s’ubica a latituds N, comportant un augment de les ones de Rossby -en parlarem en un altre méteo-article-, que provoquen el seu continuo trencament. 

A continuació, podem observar el comportament actual del vòrtex polar a través de diferents imatges. Si aquest el trobem amb una forma de donut, ubicat sobre el pol N, representa que es troba totalment compacte i molt fort, amb vents de gran velocitat amb un aire fred que s’hi manté. Destaquem que el vòrtex polar és cíclic, neix als mesos de febrer amb temperatures baixes, que augmenten cap a l’estiu i és redueix a partir del setembre. Tot i això, ens trobem amb unes fortes anomalies -de color blau-, ja que aquestes alçades la temperatura ja hauria d’haver augmentat a causa de l’incidència del sol a partir del març, però contràriament, el que fa és anar baixant. 

Destaquem que una de les funcions dels corrents Jet Stream, és la contenció del vòrtex polar pròxim al pol N. Tot i això, quan aquests corrents tenen grans ondulacions, dona lloc a la possibilitat de que aquesta borrasca o cicló -vòrtex- pugui desplaçar-se més cap al Sud, fent arribar aquests aires tan freds als EUA-Canadà o zona N-est d’Europa, alterant notablement les temperatures, fent caure els termòmetres en picat. Si es donés aquest fet, conegut com a SSW, podria entrar una forta siberiana, que faria congelar tota la zona més asiàtica d’Europa. L’any passat, si fem memòria, segur que ens venen imatges d’EUA, amb tot glaçat amb unes temperatures molt fredes. Així doncs, haurem d’estar atents a la incidència del sol cap als mesos més primaverals, si es produeix o no aquest SSW, ja que podria generar una alteració del patró atmosfèric!

Resultat d'imatges per a "vortex polar eua 2019"

Esperem que el méteo-article d’aquesta setmana el trobeu interessant i espereu amb la mateixa il·lusió el pròxim reportatge!  Fins la pròxima. Salut i muntanya Meteopirinencs/ques!

No et pots perdre...
Món Pirinenc

.

Descobreix el Pirineu!

.

Glossari MeteoPirineus

.

.

.Organitza:

Amb el suport de: 

Tradueix »