MUNTANYA

SEGUEIX LES

PREVISIONS

Esquí de muntanya – Cap de setmana amb temperatures altes!

EL MAPA ANTERIOR MOSTRA EL PERILL GENERAL D’ALLAUS DE TOT EL PIRINEU. DINS DE CADA ÀREA, HI PODEN HAVER GRAUS DE PERILL SUPERIOR DE FORMA MÉS LOCAL. PER TANT ÉS IMPRESCINDIBLE CONSULTAR EL BUTLLETÍ OFICIAL ESPECÍFIC DE LA ZONA QUE TRIEM PER FER L’ACTIVITAT. 

RECORDA, EL PERILL D’ALLAUS SEMPRE EXISTEIX (ENCARA QUE EL GRAU DE PERILL SIGUI 1) I ÉS LA TEVA RESPONSABILITAT LA DECISIÓ DE SORTIR FINALMENT A LA MUNTANYA.

BUTLLETINS ESPECÍFICS: ICGC, Lauegi, MeteoAndorra, AEMET, MeteoFrance.

ESTAT DEL MANTELL NIVAL:

El mantell és moderat a cotes altes i feble a cotes mitges. Les cotes baixes ja no tenen neu, tot plegat per culpa del sol de març, potencialment més fort.

Les cotes inferiors a 1600 m no són esquiables al vessant nord i les cotes inferiors a 1800 m no ho són al vessant sud, Pirineu oriental i  Prepirineu.  Aquesta situació ens obliga a iniciar les sortides per damunt d’aquestes alçades

Les solanes són poc esquiables, en general, ja que la neu nova s’ha fos ràpidament en aquests espais. En aquesta orientació cal ascendir a estatges alpins per trobar-hi neu suficient per esquiar. 

Amb tot, el Pirineu és esquiable a tots els sectors d’acord amb les darreres indicacions que s’han donat.

De cara al cap de setmana, el perill d’allaus es mantindrà a Moderat (2) a gran Part del Pirineu. El Perill feble (1) es reduirà al Pirineu oriental, vessant sud del Pirineu Català i Prepirineu.

ATENCIÓ:

  • Prioritzem iniciar les sortides a primera hora del matí per evitar les hores de màxima insolació, que són les més susceptibles de presentar perill.
  • Recomanem portar material d’alpinisme que faciliti la progressió en superfícies gelades.

Continuem amb la mateixa dinàmica termomètrica que aquest cap de setmana en portarà de nou a una situació de temperatures força altes que afavoriran la presència de neus humides i/o regelades en general. Com ja es tendència, la darrera nevada va afectar principalment el vessant nord i ha vingut precedida per una calor amb majúscules. El mantell de neu és prim al vessant nord i per sota la mitjana; al vessant sud conté més neu respecte la mitjana. No obstant això, els Pirineus segueixen sent esquiables prioritzant les orientacions obagues que miren al nord. El perill d’allaus ha minvat d’ençà que va caure la ultima nevada, gràcies a la estabilització del mantell, però han sorgit nous problemes derivats de la pujada de temperatures.

La qualitat de la neu, com ja es costum, torna a ser primavera, en general. Als matins la neu pot presentar-se regelada i dura i estovar-se de cara als migdies. Les cotes més elevades poden contenir neus transportades pel vent que n’han pogut generar plaques

La quantitat de neu permet realitzar sortides a cotes mitges i altes de les obagues de tot el Pirineu.   

El perill d’allaus es manté a la banda baixa al Pirineu oriental i Prepirineu i és una mica superior a tots aquells punts on la darrera nevada va ser més destacable.

A la cara sud del Pirineu i Pirineu oriental el mantell és esquiable per damunt de 1800 m en orientacions N i 2300 m en orientacions S amb gruixos que varien dels 40 als 160 cm (punts amb gruix superior a causa del vent). Al Prepirineu, el mantell és esquiable per damunt de 1800 m en orientacions N i 2300 m en orientacions S. Els gruixos d’aquesta banda van dels 30 als 120 cm). El vessant nord del Pirineu i les zones d’influència són esquiables per damunt dels 1600 m (segons rugositat del terreny) en orientacions N i 2000 m en orientacions S amb gruixos de 50 a 160 cm.

Tendència

Tot ens fa pensar la tendència de cara a divendres i el cap de setmana es mantingui la situació amb neus noves i mantell de neu inestable, principalment al vessant nord i zones d’influència.

LA NOSTRA RECOMANACIÓ:

Prioritzar zones del Pirineu amb perills inferiors d’allaus, tot i que aquest cap de setmana, tot el Pirineu estarà en perill 2 a la major part del Pirineu. Una de les zones on podríem realitzar una ruta senzilla i amb força neu fins al cim del Monturull. A gaudir de la ruta!

No us perdeu la Previsió del temps de MeteoPirineus!

Amb la col·laboració d’Òscar Jorba

IMPORTANT:

Butlletí elaborat a partir de la informació de diverses webs oficials: Butlletins ICGC, MeteoAndorra, AEMET, MeteoFrance.

MeteoPirineus Catalans amb els amics AlPirineu unifiquem i redactem les diverses informacions oficials disponibles per elaborar informació adreçada als nostres visitants una informació clara i directa sobre les condicions de neu, amb l’objectiu d’ajudar a triar la millor opció disponible per la pràctica d’activitats de neu fora dels espais controlats (pistes d’esquí, carreteres, etc).

Tradueix »