MÉTEO ARTICLE

SEGUEIX LES

PREVISIONS

MeteoArticle: el gran forat de la capa d’ozó a l’Àrtic

Seguim amb els nostres méteo-articles, un apartat pels interessats en la meteorologia en l’àmbit pirinenc, però també a nivell global. Avui us volem parlar d’una troballa, fa pocs dies a la zona de l’Àrtic, específicament a la seva capa d’ozó. Un forat que ens torna a plantejar que estem fent bé i malament. Els anys setanta, ja es va descobrir un forat a l’Antàrtida, que va posar un fort focus a la contaminació global. Ens trobem altre cop, en la mateixa situació? A continuació, entrem en més detalls:

Comencem parlant sobre la capa d’ozó i la funció d’aquesta component -com podem veure en la següent imatge-. L’ozó té la capacitat de fer de capa protectora a l’atmosfera -concretament a l’estratosfera (entre 10-50 km)-, protegint la vida que hi ha a la Terra de rebre la radiació ultraviolada de forma directa. Aquesta és emesa pel propi sol, i podria comportar diverses problemàtiques si la rebéssim sense filtre -com per exemple, importants cremades d’un grau elevat.

Tal com ja hem comentat, aquest recent descobriment, en té un de previ durant ens setanta. Els químics Frank Sherwood Rowland i Mario Molina, van relacionar les emissions de gasos a través de l’ús esprais i aerosols, provocava una contínua destrucció de la capa d’ozó. Així doncs, el forat localitzat a l’Antàrtida es va relacionar directament amb els gasos CFC -els mencionats anteriorment-. Finalment, el 1987, la comunitat internacional va firmar l’Acord de Montreal, on es prohibien l’emissió d’aquests gasos.

Molt lentament, arran d’aquesta decisió, el forat de l’Antàrtida es va anar reduint lleugerament. Paul Newman, científic del Centre Especial Goddard de la NASA, va afirmar que l’any 2019 aquest forat es trobava en la seva mínima extensió, essent doncs, una molt bona notícia. Tot i això, els gasos CFC que encara és trobem a l’atmosfera, es calcula que no desapareixeran, en la seva totalitat, fins d’aquí almenys dues dècades.

Fa poques setmanes, és va detectar lamentablement -anterior imatge-, un nou forat a l’atmosfera, concretament a la capa d’ozó. Per primer cop però, és va detectar a la zona de l’Àrtic, segons ens explica Martin Dameris, científic del Centre Alemany Aeroespacial de Oberpfaffenhofen. Tot i que de moment, no s’ha considerat com un perill directe per la vida humana, la seva extensió és el triple de gran que Groenlàndia -aquesta amb una superfície aproximada de 2.166.086 km²-. Realment és una immensitat…

Molts científics però, creuen que és el resultat d’un fenomen atmosfèric extraordinari, causat per les baixes temperatures de l’hivern antàrtic i/o àrtic. Cal destacar, que parlem del Jet Stream, on ja vam exposar-ne algunes de les seves característiques i seus efectes. Aquestes temperatures provoquen l’acumulació de compostos químics -emesos per les activitats industrials globals- a les capes més elevades de l’atmosfera, provocant un forat de mides rècord. Haurem d’estar pendents doncs, de la seva futura evolució!

Així doncs, la presència de les accions de l’ésser humà sobre el medi natural són cada dia més presents, obvies i si volem, evitables, tal i com hem vist en aquest article. Cal seguir doncs, canviant la nostre forma de viure! Esperem que el méteo-article d’aquesta setmana el trobeu interessant i espereu amb la mateixa il·lusió el pròxim reportatge!  Fins la pròxima. Salut i muntanya Meteopirinencs/ques!

No et pots perdre...
Món Pirinenc

.

Descobreix el Pirineu!

.

Glossari MeteoPirineus

.

.

.Reportatge de:

Tradueix »