CASCADES I SALTS D'AIGUA

SEGUEIX LES

PREVISIONS

Dou de Bastareny (Berguedà)

Molt pròxim al poble de Bagà, podem realitzar una petita ruta per a tota la família que ens portarà a descobrir el naixement del riu Bastareny. Un indret amb un preciós salt d’aigua, dintre el Parc Natural del Cadí-Moixeró a la comarca del Berguedà. Ens acompanyeu?

 

El Parc Natural del Cadí-Moixeró, és un dels parcs del territori català que comprèn gran varietat d’indrets i paisatges, format sens dubte, l’espai natural protegit més rellevant del Prepirineu català. L’extrem més oriental de la serra del Cadí, amaga raconades sorprenents i poc concorregudes, ho descobrim?

Avui ens arribem fins la Dou de Bastareny, el naixement del riu que porta aquest nom. Cal destacar que el Bastareny recull les aigües de la pròpia vall i del riu Gréixer, fins a l’altura de Guardiola de Berguedà. Allà desemboca al riu Llobregat, essent un dels principals afluents al tram més elevat del recorregut total d’aquest. És importantíssim respectar l’entorn, ja que ens trobem en un ecosistema molt fràgil i dintre un espai protegit. Posar en rellevància que hi viuen especies tan peculiars com el tritó pirinenc.

La Dou de Bastareny és un indret poc conegut, en relació als Empedrats o el Bullidor de la Llet. Un preciós salt d’aigua que brolla des de l’interior de la paret de la mateixa muntanya, essent un fenomen natural de gran bellesa. El visitant queda impactat amb tanta abundància d’aigua sortint del terra, l’explicació? L’aigua de la pluja abundant de la zona es va filtrant en el terreny, i després d’un llarg viatge per les entranyes del Cadí i muntanyes de l’entorn, l’aigua ensopega amb una capa impermeable que impossibilitza el seu viatge subterrani, l’única via d’escapatòria és sortir cap a l’exterior i és així com després d’un llarg temps sota terra, veiem sortir per aquests forats tanta quantitat d’aigua!

Ens preguntarem quina és la millor època per visitar aquest indret? Sobretot durant les estacions més plujoses o durant el desglaç, entre l’abril i el juny, quan l’aigua s’escola a l’interior del terreny i surt amb una força atronadora a l’exterior!

SABIES QUE…

Al principi del segle XX, just al costat del naixement del riu Bastareny és va construir una serradora. Aquesta aprofitava la força de l’aigua del riu, on posteriorment, transportaven les fustes fins a la població de Bagà amb telefèric. Atenció! Vols veure com baixaven les fonts i els rius durant el temporal a la Serra del Cadí el novembre del 2015? Clica a continuació!

Powered by Wikiloc

PROPOSTA RESTAURANT: Restaurant Niu Nou

Un bonic restaurant al centre de Bagà, on t’hi trobaràs com a casa! Per gaudir dels productes de la zona, ecològics i cuinats per saborejar el gust de la zona, l’Alt Berguedà. Un espai gastronòmic per gaudir i degustar l’autèntic slow food!

PROPOSTA DE RUTA

La ruta que recomanem fer per visitar aquest indret, és un curt itinerari -aproximadament de 0’4 km- molt recomanable per fer amb els més petits, de caire totalment familiar! El camí es troba totalment senyalitzat fins la mateixa Dou de Bastareny, amb una mica de desnivell a l’inici i al final de la ruta. Recordem que cal anar ben calçats, per tal d’evitar relliscades a causa de la gran quantitat d’humitat!

Iniciem el nostre itinerari al pont de pedra sobre el riu Bastareny, on agafem el corriol que surt direcció O al vessant S, on ja hi trobem un indicador amb el nom del nostre indret. Haurem fet mig km, on es desviarem lleguerament a la dreta, per tal de poder observar el salt d’aigua del Bastareny, on antigament s’hi ubicava la serradora que hem mencionat anteriorment. Retornem al corriol principal, hi anem caminant just al costat de la riba del mateix riu, on gaudim d’una passejada i paisatge espectaculars. Finalment, arribem a la Dou de Bastareny, un indret poc conegut, localitzat a la zona més sud del riu. Amb silenci i els ulls tancats, escoltarem com brolla l’aigua d’una forma molt especial! Per tornar al nostre punt d’inici, cal desfer el camí. 

PROPOSTA ALLOTJAMENT: Hotel Ca l’Amagat

Un establiment històric al poble de Bagà! Iniciat com a taverna a principis del segle XX, i posteriorment reconvertit en fondia i finalment en hotel, Ca l’Amagat no ens deixarà indiferents. Confort i hospitalitat, a més d’un restaurant per gaudir dels productes km 0, fan d’aquest indret un dels millors de la zona. 

.

.

.Organitza:

Amb el suport de: 

Tradueix »