MÉTEO ARTICLE

SEGUEIX LES

PREVISIONS

Respostes preguntes Trivial MP Bloc I-II i joc de les Icones

Arran del Trivial Meteopirineus que pengem als stories del nostre instragram, hem decidit setmanalment, escriure les respostes de les preguntes, ja que sou molts de vosaltres que ens ho heu demanat!!
Avui, respondrem les realitzades al Bloc I i II de la setmana passada. A més a més, al final d’aquest text, trobareu les respostes del jocs de les icones sobre els Noms del Pirineu i Prepirineu. Esteu apunt? Les vau encertar??

Comencem amb el Trivial MP Bloc I:

 1. Quin és el cim més alt del Pirineu català? Pica d’Estats és el cim més alt de Catalunya amb una altitud de 3.143 m. Es troba entre la comarca del Pallars Sobirà i el departament francès d’Arieja.
 2. Quin és l’indret més eixut del Pirineu català? Conca de Tremp. La seva continentalitat, lluny del mediterrani i a la ombra dels grans cim del Pirineu que fan que no arribin les precipitacions del nord, fa que els registres en aquesta zona estiguin entorn dels 600mm. Val a dir que altres indrets (Urgellet, vall de Cardós i Vall d’Àneu), tenen registres similars, però tenen una abast de territori més reduïda.
 3. Quin és l’indret on neva més del Pirineu català i andorrà? Sector N del Pallars Sobirà, Andorra i zona Parc Nacional. Els vents típic de l’hivern, entre mestral i nord, aporten abundants nevades en aquestes zones.
 4. Quina època és la més plujosa al Pirineu oriental? Estiu. Les tempestes són les grans protagonistes de les tardes d’estiu i gran part del Pirineu Català rep a l’estiu, les pluges més abundants de l’any.
 5. Època més plujosa de l’any a la Val d’Aran? Totes per igual. Les característiques atlàntiques de la vall, fan que les precipitacions siguin força regulars al llarg de l’any.
 6. Quin és el cim més alt de la Val d’Aran? Molières amb una altitud total de 3.010 m. Situat al bell mig del Pirineu més granític, entre les capçaleres de la Vall de l’Escaleta (Alt Éssera) cap a l’oest i de la Vall de Barravés (Ribagorça) -frontera entre Aragó i Catalunya-.
 7. Quin d’aquests estanys no es troba a la Cerdanya? Bulloses, un preciós estany de 149 ha aproximadament. Se situa a la part més alta del Capcir, al límit amb l’Alta Cerdanya, a la Catalunya del Nord.
 8. Que no podem visitar a la Seu d’Urgell? Museu de les tradicions del Pirineu, ja que la única catedral romànica de Catalunya, l’Espai Ermengol i Parc Olímpic del Segre, són dels principals atractius turístics de la capital de l’Alt Urgell.
 9. Quina comarca rep més tronades al llarg de l’any? Ripollès. Gràcies a les seves altes muntanyes, la calor estival i especialment, l’aportació d’humitat provinent de les marinades del mediterrani, fan que el Ripollès i més concretament la Vall de Camprodon, rebin molta pluja a l’estiu, d’aquí els seus paisatges verds!
 10. Quin riu descendim si passem fent ràfting per Gerri de la Sal? Noguera Pallaresa, ja que aquesta passa per la  vila que fa de cap del terme municipal de Baix Pallars, a la comarca del Pallars Sobirà.

Seguim amb les preguntes Trivial MP Bloc II:

 1. Quin d’aquestes valls es troba més deshabitada? Santa Magdalena es troba encaixada entre l’Alt Urgell i el Pallars Sobirà, essent un dels indrets més bells i espectaculars del Parc Natural de l’Alt Pirineu. Una vall amb gran varietat de paisatges, de riera, boscos de pi, grans avetoses i bedoll, amb unes panoràmiques precioses del Pirineu, on només trobem dos petits pobles a la part baixa (Montenartró i Romadriu) i varis grups de bordes dispersos per tota la vall. Un lloc per perdre’s!
 2. Quin d’aquests cims no es troba al Ripollès? Canigó (2.784 m) és una muntanya del Pirineu, situada entre les comarques nord-catalanes del Conflent i el Vallespir. Conforma un símbol de la personalitat catalana del Pirineu.
 3. Quin riu neix en territori francès? Segre, el qual és forma a l’extrem sud-est del terme comunal de Llo, als Clots de Segre. En aquest petit circ neix i posteriorment discórrer per la Cerdanya, gira cap al sud a la Seu d’Urgell i baixa per la plana de Lleida. Abans d’arribar a l’Ebre, rep el Cinca, comportant així que el Segre sigui el riu més important de tot el vessant sud del Pirineu, amb una conca hidrogràfica que va des del Carlit i Puigmal, fins al Vignemale.
 4. Quants estanys hi ha al PN d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici? Té un total de més de 200 estanys, repartit per tot el Parc Nacional, entre les comarques del Pallars Sobirà i Jussà, Alta Ribagorça i Val d’Aran. Els més coneguts podrien ser, entre d’altres, l’estany de Sant Maurici o l’Estany Gento.
 5. Quin poble català d’aquests té accés a un país estranger? Os de Civís és una entitat municipal descentralitzada de les Valls de Valira, a l’Alt Urgell, i alhora és el nucli més habitat del municipi. El seu únic accés pavimentat rodat és des del territori andorrà, tot i localitzar-se en territori català.
 6. Quina estació méteo rep més precipitacions al llarg de l’any? La d’Espot 2500! Ubicada en un autèntic “orinal”, tant en situacions de sud com algunes de nord.
 7. Quin és l’embassament més gran del Pirineu? Pantà de Canelles situat entre els municipis d’Os de Balaguer i Estopanyà, pertany al riu Noguera Ribagorçana. Té una capacitat total 687,5 hm³ i una superfície de 1.569 ha.
 8. Quin és l’estany més profund? El Certascan és un llac d’origen glacial que es troba a 2.236 m d’altitud, a la capçalera de la vall de Cardós, a l’est del pic de Certascan. És considerat el llac més gran del Pirineu català i també un dels més profunds (96 m aproximadament).
 9. Quina serra del Prepirineu supera els 2500 m? Serra del Cadí situada entre les comarques de l’Alt Urgell, la Baixa Cerdanya i el Berguedà. El punt més alt, és el Vulturó amb un total de 2.648 m.
 10. Quin d’aquests observatoris registra més glaçades anuals? L’observatori de Das (Cerdanya), les inversions tèrmiques típiques de la Cerdanya, sumen un munt de jornades anuals on es baixa dels 0ºC.

Finalment, les respostes correctes del joc de les Icones sobre el Pirineu i Prepirineu:

 1. Setcases (Poble del Ripollès, pròxim a Vallter 2000)
 2. Pica d’Estats (Cim més alt del Pirineu català)
 3. Pic Verdaguer (Pic proper a la Pica d’Estats)
 4. Carros de Foc (Famosa travessa pel PN Aigüestortes)
 5. Gallina Pelada (Cim del Berguedà)
 6. Pic de l’Àliga (Cim de la Vall de Núria)
 7. Cabrera (Muntanya entre la Garrotxa i Osona)
 8. Cavalls del Vent (Famosa travessa pel PN del Cadí-Moixeró)
 9. Montsacopa (Volcà més cèntric de la Garrotxa, a Olot)
 10. Mont-roig (Cim situat a l’Alt Àneu)
 11. Pont de Suert (Capital comarca de l’Alta Ribagorça)
 12. Sort (Capital comarca del Pallars Sobirà)
 13. Vielha (Capital comarca Val d’Aran)
 14. Solsona (Capital comarca del Solsonès)
 15. Pi (Entitat descentralitzada de la Cerdanya)
 16. Peramola (Vila de l’Alt Urgell)
 17. Taüll (Poble de la Vall de Boí)
 18. Arròs (Poble de la Val d’Aran)
 19. Àneu (Valls d’Àneu són una subcomarca natural del Pallars Sobirà)
 20. Estanys de la Pera (Coneguts estanys de la Cerdanya)

 

Atents, al final d’aquesta setmana tindrem un nou joc d’icones i com sempre, dilluns, dijous i dissabte nou trivial del Pirineu!

No et pots perdre...
Món Pirinenc

.

Descobreix el Pirineu!

.

Glossari MeteoPirineus

.

.

.Reportatge de:

Tradueix »