MÉTEO ARTICLE

SEGUEIX LES

PREVISIONS

Respostes preguntes Trivial MP Bloc III-IV i joc de les Icones 2.0

Arran del Trivial Meteopirineus que pengem als stories del nostre instragram, hem decidit setmanalment, escriure les respostes de les preguntes. Avui respondrem les realitzades al Bloc III i IV de la setmana passada. Si arribeu al final d’aquest article, trobareu les respostes del jocs de les icones sobre els Noms del Pirineu i Prepirineu 2.0. Tot això, a continuació:

Comencem amb el Trivial MP Bloc III:

 1. Quina comarca neix el riu Cardener? Neix a la Coma, a la comarca del Solsonès, a les font del Cardener. Situades a 1.050 m d’altitud, es troben al vessant oriental de la serra del Port del Comte. Aquest riu és l’afluent més important del Llobregat, amb un curs total de 90 km de llargada.
   
   
 2. Quin d’aquests estanys no és d’origen glacial? L’estany de Montcortès, situat al terme municipal del Baix Pallars, és una formació d’origen càrstic, no glacial.
 3. Quin és el poble més alt del Pirineu català? El poble de Rubió, conegut també com a Rubió del Cantó, es troba al terme municipal de Soriguera al Pallars Sobirà. És considerat el nucli més alt habitat permanentment a Catalunya, a una altitud de 1.687 m.
 4. En quin d’aquests pobles plou menys de mitjana anualment? Tot i que els indrets que hem exposat es basen en llocs del Pirineu amb poques precipitacions durant l’hivern i menys tempestes durant l’època estival, Organyà és la que rep menys de les poblacions citades.
 5. Quin d’aquests pobles no veu la Serra del Cadí? Berga, ja que és la capital del Berguedà i es troba situada sota la Serra de Queralt, amb vistes a la vall del Llobregat en direcció S.
 6. Quin d’aquests pobles no pertany a la Cerdanya? Roní, un petit poble del terme municipal de Rialp, al Pallars Sobirà. Es troba situat a 1080 m d’altitud, a la riba esquerra de la Noguera Pallaresa.
 7. Quin esport es practica majoritàriament a Organyà? El parapent és l’esport més important, que ha situat en el mapa la població d’Organyà. Durant l’estiu, que es quan sobretot hi ha més tèrmiques que permeten volar, arriben parapentistes de totes les nacionalitats per gaudir d’un dels millors indrets d’Espanya per fer-ho.
 8. Quantes parròquies té Andorra (administrativament)? Andorra té un total de 7 parròquies administratives, una forma tradicional de divisió d’aquest territori. Estan compostes per: Encamp, Canillo, la Massana, Ordino, Sant Julià de Lòria, Andorra la Vella i Escaldes-Engordany.
 9. Quin salt d’aigua es localitza a la Vall de la Llosa? Salt del Molí és localitza a la Vall de la Llosa, connecta la vall de Campcardós a través de la Portella Blanca d’Andorra. Era un antic recorregut que utilitzaven antigament els contrabandistres, llauradors, pastors i bandolers per arribar fins a terres andorranes.
 10. Quin museu podem trobar a la Vall de la Vansa-Tuixent? Estem parlant del Museu de les Trementinaires. Inaugurat el desembre de 1998, dona veu a les dones d’aquesta vall, que durant el segle passat duien a terme una de les feines tradicionals més característiques del Pirineu.

Seguim amb les preguntes Trivial MP Bloc IV:

 1. Quin és l’únic parc nacional de Catalunya? El Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici és un dels catorze  parcs nacionals de l’Estat espanyol i l’únic existent a Catalunya. Situat en el cor del Pirineus, juntament amb els parcs d’Ordesa i Monte Perdido i el dels Pirineus Francesos, és una excel·lent representació dels principals ecosistemes que podem descobrir a la muntanya catalana.
 2. Quants estanys d’alta muntanya hi ha a l’Alt Urgell? No compte amb cap estany d’alta muntanya, amb fins i tot algunes basses, que s’arriben a eixugar en època de sequera.
 3. Quants km té el Pirineu en la seva totalitat? El Pirineu té un total d’uns 425 km de llargada i una amplada que generalment no supera els 100 km, que va des del Cap de Creus fins al golf de Biscaia.
 4. Quin despoblat trobem dintre el terme municipal de Sort? Pernui és un antic poble, actualment despoblat, al terme municipal de Sort, al Pallars Sobirà. Se situa enlairat sobre la capital pallaresa, al Serrat de la Carruga. En pocs mesos veurà a la llum una guia de MeteoPirineus i Alpina sobre els despoblats del Pirineu!
 5. Quines comarques comprèn el PN de l’Alt Pirineu? El territori del parc s’estén pels municipis d’Alt Àneu, La Guingueta d’Àneu, Esterri d’Àneu, Alins, Esterri de ardós, Farrera, Lladorre, Llavorsí, Rialp, Soriguera, Sort, Tírvia i Vall de Cardós a la comarca del Pallars Sobirà; i les Valls de Valira i Montferrer i Castellbò, a la de l’Alt Urgell.
 6. Quin és el cim més alt de l’Alta Garrotxa? Comanegra és la muntanya més alta, amb un total de 1.557 m. Es troba situada entre els municipis de Montagut i Oix (Garrotxa) i Camprodon (Ripollès).
 7. Continua la dita: Cel rogenc… Pluja o vent!
 8. On neix el riu Muga? Aquest riu pirinenc, neix al Pla de la Muga, a la comarca de l’Alt Empordà, als municipis d’Albanyà i Serrallonga. Desemboca al golf de Roses, concretament a la urbanització d’Empuriabrava, tenint un curs fluvial de ponent a llevant.
 9. Quina d’aquestes ciutats és més plujosa? Tot i que en les altres ciutats citades hi plou durant més dies a l’any, la quantitat de precipitació recollida a Girona és més destacable, però cau amb menys dies.
 10. Quin despoblat de l’Alt Urgell està en procés de recuperació? Solanell, un despoblat amb una trentena de cases, va abandonar-se l’any 1972. Tot i això, des de 2010 un grup de persones a través de la cooperativa Reviure Solanell, treballa de forma col·lectiva per recuperar la vida d’aquest despoblat que havia tingut fins a 200 habitants.

Finalment, les respostes correctes del joc de les Icones sobre el Pirineu i Prepirineu 2.0:

1. All (Poble de la Cerdanya)
2. Collegats (Congost de la Noguera Pallaresa)
3. Castellbo (Poble de l’Alt Urgell)
4. Solanell (Poble en procés de recuperació a l’Alt Urgell)
5. Ponts (Poble de la Noguera)
6. Ripoll (Capital del Ripollès)
7. Abella (Poble de la Vall de Camprodon)
8. Cava (Poble de l’Alt Urgell)
9. Pic d’Estela (Cim del Berguedà)
10. Pic Tristaina (Cim del territori andorrà)
11. Bassella (Municipi de l’Alt Urgell)
12. Burg (Poble del Pallars Sobirà)
13. Isona (Poble de Pallars Jussà)
14. Boumort (Serra de Boumort, reserva nacional de caça)
15. Altron (Poble de Pallars Sobirà, famós pel seu formatge)
16. Pont de Bar (Poble de l’Alt Urgell)
17. Puig Ou (Cim entre la Garrotxa i el Ripollès)
18. Rocabruna (Poble del Ripollès, pròxim a Beget)
19. El Calbo o Lo Calbo (Cim del Pallars Sobirà)
20. Aravell (Nucli poblacional de l’Alt Urgell)

Atents, al final d’aquesta setmana tindrem un nou joc d’icones (diumenge) i com sempre, dilluns, dijous i dissabte nou trivial del Pirineu!

No et pots perdre...
Món Pirinenc

.

Descobreix el Pirineu!

.

Glossari MeteoPirineus

.

.

.Reportatge de:

Tradueix »