Pobles amb encant

SEGUEIX LES

PREVISIONS

Pobles amb encant a la Vall de Cardós

Essent el PN de l’Alt Pirineu, el parc natural més extens del territori català, inclou un gran nombre d’espectaculars valls que destaquen pels seus paisatges amb elevada personalitat, natural i cultural.

La comarca del Pallars Sobirà, ens mostra la grandesa de l’alta muntanya, la seva economia i la gran presència de la cultura tradicional de la zona. Avui volem estrenar el nostre bloc relacionat amb els pobles amb encant que trobem pel Pirineu, arribant-nos a la Vall de Cardós. Aquí descobrirem alguns tresors ben amagats…

Ens arribem fins a la Vall de Cardós, al Pallars Sobirà, un territori d’una riquesa paisatgística i cultura pallaresa espectacular, per descobrir els pobles amb més encant i menys coneguts d’aquest indret! Passejant de forma respectuosa pels seus carrers, admirarem les construccions i tradicions pallareses i comprendrem la vida dels seus veïns.

Comencem parlant del nucli principal de la vall Ribera de Cardós, on trobem una preciosa església romànica de Santa Maria de Ribera de Cardós i algunes importants cases pairals que s’han conservat en el temps. Aquesta vila és el centre de la vall -l’antiga creu del terme del Forat de Cardós, ens indica l’entrada a la vall. Actualment també hi trobem les restes del Castell de Ribera de Cardós, ubicades sobre el turó de la vila, mostrant el gran conjunt de patrimoni cultural pallarès que hi ha a la zona.

Marxem ara al poble de Ginestarre, un petit poble del terme d’Esterri de Cardós, situat en un vessant entre el Torrent d’Esterri i el Barranc de la Font Batlle. Un bonic i petit poble a 1.364 m d’altitud, amb una autenticitat pallaresa pirinenca, que es capça a primer cop de vista. El seu mot, ve del terme ginesta o ginestar, d’origen romànic. En aquest indret, en destaca la petita església romànica de Santa Maria, documentada per primer cop el 1069. Un dels projectes que han posat Ginestarre en el mapa, és el projecte Boscos de Muntanya, amb la recuperació de pastures i de la Borda de Llossau. D’altra banda, destacar la feina de Rosa Maria amb el projecte GinestArt, que elabora obres d’art amb el seu teler centenari i la llana de les ovelles de raça aranesa.

Seguim descobrint i ens arribem fins a Esterri de Cardós, el centre de la Vall de Cardós. Poble i municipi, els dels pocs que durant aquests últims segles, no ha estat adherit a altres municipis degut a la falta de població o interessos polítics. Actualment, recull altres petites entitats com els pobles d’Arrós de Cardós, Ginestarre i Benante. En total, ronden als 80 habitants. Com a indret turístic d’elevat interès cultural, destaquem l’església de Sant Pau i Sant Pere, documentada el 1146 i amb unes pintures romàniques tan rellevants, que és trobem exposades al MNAC a Barcelona.

Ara és el torn de Lladorre, poble pintoresc visible des de la carretera, i que no podem deixar de visitar. Situat a la capçalera de la Ribera de Cardós, destaca per tenir el nucli separat en dos, on el bell mig d’un dels vessants s’hi ubica l’església parroquial de Sant Martí. Un cop visitat el poble, podem fer un tomb pels aeris pobles que l’envolten, amb autenticitat pirinenca 100%! Lleret, Boldís Sobirà i Boldís Jussà.

Si enfilem la vall fins al seu capdamunt, trobarem els dos últims pobles de la Vall, l’emblemàtic Tavascan i el pintoresc poble d’Aineto, amb unes vistes espectaculars de la vall des de la seva ermita romànica de Sant Romà.
De Tavascan poble (les pistes d’esquí queden uns quants quilòmetres més amunt), destaca la seva església, el seu més que popular pont d’un sol arc del S. XIII, pocs metre abans de l’aiguabarreig dels rius Tavascan i Lladorre i com no, el museu de l’aigua de Tavascan, que ens ofereix la oportunitat d’endinsar-nos en la profunditat de la muntanya i descobrir el fascinan mon de les centrals hidroelèctriques de la vall!

Finalment, si tenim més ganes de descobrir una vall més amagada, caldrà anar fins a Estaon, poble a l’estiu farcit per flors i de gran bellesa, on destaca l’església romànica al centre,  envoltada per les cases del poble. A banda de la bellesa de la vila, la vall ens ofereix la oportunitat de fer rutes a peus, per descobrir el conjunt de bordes com les de Nibrós o Perafita, una proposta més que interessant. Pels més aventurers, podem arribar fins al capdamunt de la vall, per assolir els estants i el cim de Campirme, de 2.633 m d’altitud.

Aquesta és la nostra proposta de pobles amb encant de la Vall de Cardós, al Pallars Sobirà. Ens hem deixat alguns llocs, els quals sabem que us encantaria visitar! Però no us preocupeu, elaborarem molts més articles sobre pobles al Pirineu perquè pugueu triar i planejar la vostre visita! Així doncs, per estar informat dels nostres articles, podeu seguir les nostres XXSS o la newsletter de la pàgina web. Cada setmana, articles i previsions noves!

.

.

.Organitza:

Amb el suport de: 

Tradueix »