MÉTEO ARTICLE

SEGUEIX LES

PREVISIONS

Respostes preguntes Trivial MP Bloc VII-VIII

Seguim una setmana més amb el recull de respostes del Trivial de Meteopirineus que pengem als stories del nostre instragram. Avui respondrem les realitzades al Bloc VII i VIII de la setmana passada. Esperem que us agradi aquest joc, ajudant a difondre informació, característiques i curiositats del Pirineu. Respostes a continuació:

Comencem amb el Trivial MP Bloc VII:

 1. Quin d’aquests rius tenen el seu naixement molt pròxim? A tants sols uns 250 metres de distància, la Noguera Pallaresa i la Garona neixen al Pla de Beret, configurant dos dels grans rius del Pirineu. La Garona anirà cap a l’Atlàntic i la Noguera Pallaresa desemboca al Segre, per finalment arribar al Delta de l’Ebre al mar Mediterrani.
 2. Quin embassament es troba entre Oliana i Ponts? Pantà de Rialb és troba situat al Prepirineu català, entre les poblacions anteriorment mencionades., al nord-oest de la comarca de la Noguera. Recull les aigües del rius Segre, Rialb i Ribera Salada., amb una capacitat de 402,8 hectòmetres cúbics.
 3. De què es coneix el poble de Castellar de n’Hug? Aquest bonic poble del Berguedà situat al PN del Cadí-Moixeró, és característic per les Fonts de Llobregat, el concurs internacional dels Gossos d’Atura i els croissants gegants.
 4. Quin poble del Ripollès es troba per sobre els 1500 m? Dòrria és un espectacular poble del municipi de Toses al Ripollès. És un dels pobles més elevats de Catalunya, encara habitats, situat a 1550 m. El nucli és troba declarat com a Bé Cultural d’Interès Nacional.
 5. Quina és la capital de l’Alt Urgell? La Seu d’Urgell és la capital d’aquesta comarca del Pirineu català, on hi trobem la seu del Bisbat d’Urgell i l’antic comtat d’Urgell. Se situa dintre l’àmbit funcional de l’Alt Pirineu i Aran, amb una població total del 17’4% del Pirineu.
 6. Quin és el poble més petit de Catalunya? Gisclareny és un bonic municipi del Berguedà, amb unes vistes espectaculars del Pedraforca. Els boscos i els prats alpins són el paisatge habitual del municipi així com multitud de masos escampats pel territori, caracteritzat per una població força dispersa. El 2008 és va convertir en el municipi amb menys habitants de Catalunya prenent el títol a Sant Jaume de Frontanyà.
 7. A quin PN trobem el Salt del Bullidor de la Llet? Aquest bonic salt d’aigua es troba situat dintre el PN del Cadí-Moixeró, al municipi de Bagà. És caracteritza per un posterior “tobogant” creat per l’erosió de la mateixa aigua, essent un fenomen natural molt curiós d’observar.
 8. Quin pantà es troba entre la Pobla de Segur i Tremp? Pantà de Sant Antoni-Talarn és un embassament que pertany al riu Noguera Pallaresa, on a pocs km més avall s’hi troba el Pantà de Terradets. Es troba ubicat a l’estret de Susterris, amb una capacitat 205 hm³.
 9. Quin és l’extrem més est del Pirineu? Cap de Creus és un cap del litoral de l’Alt Empordà, situat a l’extrem nord de la Costa Brava, al final del Pirineu on s’endinsa a la mar Mediterrània. És el punt més oriental de la Península Ibèrica, separant dos golfs, el de Roses i el de Lleó.
 10. Com és diu el port de muntanya entre la Seu d’Urgell i Sort? Port del Cantó és un port de muntanya situat aproximadament a 1.718,4 metres d’altitud. Limita entre els termes municipals de Soriguera, de la comarca del Pallars Sobirà i de Montferrer i Castellbò, de la comarca de l’Alt Urgell.

Seguim amb les preguntes Trivial MP Bloc VIII:

 1. Quin coll de muntanya no limita entre dues comarques? Port de Perbes és un port de muntanya situat a 1.334,9 m d’altura, a la carretera N-260. Pertany al terme municipal del Pont de Suert, a l’Alta Ribagorça.
 2. Quants parcs naturals i nacionals hi ha a Catalunya? Té un total de vint: Aiguamolls de l’Empordà, Aigüestortes i Estany de Sant Maurici -únic parc nacional-, Alt Pirineu, Cadí-Moixeró, Cap de Creus, Capçaleres del Ter i del Freser, Collserola, Delta de l’Ebre, Delta de Llobregat, Els Ports, El Montgrí, Illes Medes i Baix Ter, L’Albera, Mas de Melons i Secans de Lleida, Massís del Pedraforca, Montseny, Montserrat, Poblet, Sant Llorenç del Munt i l’Obac, Serra de Montsant i Zona Volcànica de la Garrotxa.
 3. Quina carretera travessa el Pirineu català de est a oest? N-260 és una de les carreteres que uneix Catalunya i Aragó pel sud de la serralada Pirinenca, essent denominada com a Eix Pirinenc. Comença al Coll de Belitres, a Portbou, i arriba fins a l’Autovia Mudèjar, a Sabiñánigo, Aragó. Així doncs, discórrer els Pirineus d’orient a ponent.
 4. Quin any és va declarar el PN del Cadí-Moixeró? Aquest conegut parc natural és un espai d’interès natural del territori català, que engloba les serres prepirinenques del Cadí i Moixeró. Comprèn les comarques del Berguedà, Alt Urgell i Cerdanya, essent declarant el 15 de juliol de 1983.
 5. Les glaceres de la Vall d’Àneu tenien un gruix màxim de… + de 500 m. El gel en el darrer màxim glacial, va arribar a tenir més de 400m en les valls d’Àneu, sobre la ubicació actual d’Esterri.
 6. Quin congost d’aquest tallen la Serra del Montsec? Congost de Mont-rebei i Terradets són dos del congost més coneguts, no només arran de la gran allau de visitants que tenen, sinó també per la seva situació geogràfica rellevant en aquest indret.
 7. Quin és el PN més antic del territori català? PN d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici va ser declarat parc nacional el 21 d’octubre de 1955, essent el 2n parc nacional dels Pirineus després del d’Ordesa i Mont Perdut. Té una superfície total de 41.852 ha, essent el tercer espai protegit més gran de Catalunya i el cinquè parc nacional més gran d’Espanya. Així doncs, tot un espai rellevant en la geografia catalana i espanyola!
 8. Quina estació d’esquí abandonada trobem al Berguedà? Rasos de Peguera és un dels primers llocs de Catalunya, on es va esquiar pels voltants de 1908, inaugurant l’estació d’esquí alpí el 1975, actualment abandonada. El nom, l’hi ve donat per un plec anticlinal de la serralada prepirinenca, al NE de Berga, a la comarca del Berguedà.
 9. Quin és el PN més visitat durant el 2017 a Catalunya? Va ser el PN del Delta de l’Ebre, seguit pel PN d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici i el PN de l’Alt Pirineu i Aran.
 10. Quantes estacions d’esquí nòrdic hi ha a Catalunya? Trobem un total de sis: Aransa, Guils Fontanera, Lles de Cerdanya, Sant Joan de l’Erm, Tavascan-Pleta del Prat i Tuixent-La Vansa.

Atents, com sempre, dilluns, dijous i dissabte nou trivial del Pirineu! Fins la pròxima. Salut i muntanya Meteopirinencs/ques!

No et pots perdre...
Món Pirinenc

.

Descobreix el Pirineu!

.

Glossari MeteoPirineus

.

.

.Reportatge de:

Tradueix »