MÉTEO ARTICLE

SEGUEIX LES

PREVISIONS

Respostes preguntes Trivial MP Bloc IX-X

Seguim una setmana més amb el recull de respostes del Trivial de Meteopirineus que pengem als stories del nostre instragram. Avui respondrem les realitzades al Bloc IX i X de la setmana passada. Esperem que us agradi aquest joc, ajudant a difondre informació, característiques i curiositats del Pirineu. Respostes a continuació:

Comencem amb el Trivial MP Bloc IX:

 1. Quantes estacions d’esquí alpí hi ha al Pirineu català? Un total de 10: Baqueira-Beret, Boí Taüll Resort, Espot, Port Ainé, Masella, Molina, Port del Comte, Tavascan-Pleta del Prat, Vall de Núria i Vallter 2000.
 2. Quin estil arquitectònic dona renom a la Vall de Boí? És el Romànic, convertint aquesta petita vall del Pirineu com el bressol i la màxima expressió de l’art romànic català, a través de les esglésies, ermites excepcionals. 
 3. Quin pantà s’ubica als peus de Sant Llorenç de Morunys? Pantà de Llosa del Cavall, a la comarca del Solsonès, és un embassament que es troba situat a la Vall de Lord, recollint les aigües del riu Cardener.
 4. Quin congost trobem entre Sort i la Pobla de Segur? Congost de Collegats és un dels estrets més coneguts del nostre Pirineu. Amb una longitud aproximada de 5 km, es troba situat entre les serres de Peracalç i Boumort, per on discórrer la Noguera Pallaresa.
 5. Quina és l’ermita més petita de Catalunya situada al Prepirineu? Ermita de Sant Salvador del Corb, és una església romànica del municipi de Peramola, a la comarca de l’Alt Urgell. És un monument protegit com a bé cultural d’interès local, situat a la cinglera de les roques de Sant Honorat.
 6. Quin despoblat trobem a l’Alt Urgell? Solanell, Ministrells i Senyús són alguns dels despoblats que trobem en aquesta preciosa comarca. Ens breus anunciarem la publicació d’un dels llibres en col·laboració amb l’Editorial Alpina sobre els despoblats del Pirineu!
 7. Quin any és va declarar PN les Capçaleres del Ter i Freser? L’any 2015 és va declarar aquest parc natural, essent un dels últims declarats. Hi havia una gran necessitat de protecció degut a l’alta afluència de visitants en zones com la Vall de Núria o Vallter 2000.
 8. Quin despoblat trobem a la Cerdanya? Canals és un despoblat del municipi de Riu de Cerdanya, a la comarca natural de la Baixa Cerdanya. Situat a 1.425 m d’altitud, és troba situat en un dels vessants de la serra de Moixeró, a l’antic camí ral del Pendís.
 9. Quin % de superfície és el Pirineu del territori català? Comprèn aproximadament un 30% de la totalitat de la CCAA de Catalunya, ocupant la part N del territori.
 10. Quin % de població total catalana viu al Pirineu? Només entre un 3-5% de la població catalana viu al Pirineu, essent doncs molt menor en comparació a la població que viu a la capital catalana -per exemple-.

Seguim amb les preguntes Trivial MP Bloc X:

 1. Quin pantà trobem més al S del congost de Mont-rebei? Pantà de Canellesés un embassament que pertany al riu Noguera Ribagorçana, creat per una presa situada entre els municipis d’Os de Balaguer i Estopanyà.
 2. Quin despoblat pertany al Pallars Jussà? Montesquiu, ubicat en una solitària vall al peu de la muntanya de Sant Corneli, és un despoblat format com molts altres pobles pallaresos, a partir del seu castell, situat a dalt d’un turó a 718 m. 
 3. Quantes esglésies hi ha en el conjunt romànic de la Vall de Boí? El conjunt romànic declarat Patrimoni de la Unesco, està format per 8 esglésies i una ermita. Podem visitar el Centre del Romànic de la vall per descobrir més sobre aquest art. 
 4. On s’ubica la serra de Moixeró respecte la del Cadí? Aquesta serra es troba ubicada a l’est de la Serra del Cadí, format conjuntament el PN del Cadí-Moixeró
 5. Quin d’aquests pobles no és de la Val d’Aran? Escàs és un poble situat dintre el terme municipal de Rialp, a la comarca del Pallars Sobirà. Es troba situat aproximadament a 1.003 m d’altitud, amb unes vistes espectaculars de la zona!
 6. Quin any és va declarar en PN de l’Alt Pirineu? Aquest parc va ser declarat l’any 2003, essent un dels parcs amb més extensió del territori català. Comprèn les comarques del Pallars Sobirà i l’Alt Urgell. 
 7. Com és diu la muntanya situada a l’oest de Fígols (Alt Urgell)? Roca Narieda és una de les muntanyes més rellevants de la zona. Té gran varietat de vies per realitzar escalada, a part d’algunes rutes per fer senderisme amb vistes a la zona de Coll de Nargó i Organyà, espectaculars!
 8. Quin museu trobem a la població de Coll de Nargó? Dinosfera-Dinosaures al Pirineu forma part de la xarxa Dinosaures dels Pirineus, on hi trobareu tot allò que coneixem d’aquest passat gràcies a l’excavació i estudi científic dels seus ossos, petjades i ous, de comarques com el Berguedà, l’Alt Urgell, el Pallars Jussà i La Noguera. 
 9. Quina altitud té el Pedraforca? El Pedraforca, una de les muntanyes emblemàtiques més rellevants del territori català, té una alçada de 2506 m.
 10. Quin d’aquestes cims és el més alt? Puigmal és un dels cims més alts del Ripollès, amb una altitud de 2.909 m. 

Atents, com sempre, dilluns, dijous i dissabte nou trivial del Pirineu! Fins la pròxima. Salut i muntanya Meteopirinencs/ques!

No et pots perdre...
Món Pirinenc

.

Descobreix el Pirineu!

.

Glossari MeteoPirineus

.

.

.Reportatge de:

Tradueix »