Pobles amb encant

SEGUEIX LES

PREVISIONS

Pobles amb encant de la Vall de la Vansa: Ossera (Alt Urgell)

Avui ens arribem fins a un dels pobles més idíl·lics de la Vall de la Vansa, la població d’Ossera. Aquest bonic poble d’artesans, va ser repoblat després del seu posterior abandonament, recuperant la vida i la il·lusió d’aquells que hi havien viscut. Així doncs, us volem transportar en aquest indret tan especial de l’Alt Urgell. Esteu preparats/des?

Ens arribem fins a la Vall de la Vansa, concretament al municipi de la Vansa-Fòrnols, per descobrir un poble amb molta història i molta vida! Conegut actualment com el “poble dels artesans”, Ossera sorprèn a tots els visitants que s’arriben fins aquest indret. Situat a 1.250 m d’altitud al massís del Port del Comte, actualment té una vintena d’habitants. Tot i això, a mitjans del segle XIX, la població tenia aproximadament un centenar de persones que hi residien, però degut als entrebancs de viure a l’alta muntanya i les dificultats del dia a dia, va quedar gairebé deshabitat. Va ser el 1978, quan un grup d’artesans provinents de diferents localitats -Suïssa, Holanda o Catalunya mateix-, van instal·lar-se a Ossera per recuperar i revifar aquest indret.

D’altra banda, aquest va ser el poble on vivia l’última trementinaire de la vall de la Vansa. Les dones de la vall tradicionalment s’havien dedicat a la venda ambulant de la trementina i l’oli d’avet, per l’Urgellet i la resta de Catalunya, essent les últimes de la regió a abandonar aquest ofici i estil de vida. Al poble de Tuixent podem visitar el Museu de les Trementinaires, un homenatge a totes les dones que van desenvolupar aquest “art”!

Actualment, trobem doncs gran varietat d’artesans i de productes que brinden diferents oportunitats als habitants i al mateix poble. Comencem parlant de la Suzette Böhringer, una de les responsables de l’Herboristeria Nogué creada el 1984. Enamorats del Pirineu català, van descobrir Ossera i van decidir quedar-se a viure treballant al camp, cultivant herbes aromàtiques i medicinals. Aquesta petita empresa familiar té una botiga al poble on poder comprar productes d’una altíssima qualitat i fets amb molt d’amor. D’altra banda, el 2004 van restaurar Cal Tomàs, creant un allotjament rural per gaudir d’una escapa de cap de setmana o d’algun dels cursos sobre plantes medicinals.

Parlem també de la Núria Rosell i les melmelades de Cal Casal. Va arribar acompanyada de l’Alfons el 1979 allunyant-se de la vida de les grans ciutats. Van veure i viure la recuperació a través dels “neorurals” que anaven arribant de tots llocs per reviure aquesta bonica població. Amb molt de treball van crear aquestes famoses melmelades d’autor, amb més de 60 varietats -amb productes de proximitat-, gelees, patés de bolets i chutneis que ens robaran el cor i el paladar!

D’altre banda, mencionar la formatgeria Serrat Gros, fins fa aproximadament un any localitzada a la població d’Ossera. Tot i haver-se desplaçat a Josa de Cadí, a la mateixa vall de la Vansa, encara podem comprar i gaudir dels seus productes de KM 0! En Raül i la Mercè elaboren un total de 10 productes, entre els formatges madurats o frescs, iogurts, mató o llet pasteuritzada, seguint sempre el cicle natural de les cabres, de raça alpina. Aquestes s’alimenten de les herbes remeieres, factor que es veu reflectit en el sabor dels seus formatges!

Finalment parlar del nostre estimat Nico de Winter, escultor i ceramista més que conegut a la vall de la Vansa i del Pirineu català. D’origen holandès, va arribar a Ossera el 1982 -anterior havia viscut al despoblat de Forn- i va establir-se allà, atrapat per la bellesa de l’indret. Una persona molt estimada per tots i que ha deixat la seva empremta a través de les escultures que van anar creant amb els anys, de les quals podem gaudir per la serralada pirinenca -PN de l’Alt Pirineu o a l’Art Espai Jaume, un indret d’exposició d’art creat per Jaume Rovira a la mateixa població d’Ossera-.

Aquesta és la nostra proposta de pobles amb encant de la Vall de la Vansa, a l’Alt Urgell! Ens hem deixat alguns racons, els quals sabem que us encantaria visitar! Però no us preocupeu, elaborarem molts més articles sobre pobles al Pirineu perquè pugueu triar i planejar la vostre visita! Així doncs, per estar informat dels nostres articles, podeu seguir les nostres XXSS o la newsletter de la pàgina web. Cada setmana, articles i previsions noves!

.

.

.Organitza:

Amb el suport de: 

Tradueix »