Pobles amb encant

SEGUEIX LES

PREVISIONS

Pobles amb encant a l’Alta Vall del Ter: Setcases (Ripollès)

Avui ens arribem fins la part alta de la Vall del Ter, al Parc Natural de les Capçaleres del Ter i Freser. Aquest indret de paisatges verds, muntanyes emblemàtiques com Gra de Fajol o Bastiments, a l’inici de la carretera que ens porta a l’estació de Vallter 2000 trobem un poble de conte. Parlem doncs, de Setcases, un dels pobles del Ripollès més visitats arran de la seva morfologia i la seva ubicació, la capçalera del riu Ter. Descobrim aquesta indret?

Ens arribem fins al PN de les Capçaleres del Ter i Freser, un territori d’una gran riquesa paisatgística, geogràfica i cultural, ubicada a les comarques del Ripollès. Essent un dels últims parcs naturals declarats es troba ubicat a la zona més oriental del Pirineu axial català, concretament als conjunt muntanyencs dels naixements i els rius Ter i Freser. Amb una gran varietat d’ecosistemes i de paisatges, amb pobles que mantenen una bellesa amagada en aquesta bonica vall.

Així doncs, parlem del poble més conegut d’aquest indret, Setcases. Aquest petit nucli situat a 1.270 m a la confluència del Ter amb el torrent de Vall-llobre, és un dels pobles més pintoresc i turístics de la zona, encara mantenint una mica la seva personalitat rural i de muntanya. Cases de pedra tradicionals i carrers empedrats que donen al lloc, una toc històric que captiva als visitants.

Tot i això, la història de Setcases remunta l’any 965, quan es esmentat per primer cop en uns documents del monestir de Sant Pere de Camprodon pel comte Sunifred de Besalú. Però hi ha una preciosa llegenda que ens parla de Setcases i el seus orígens. Aquesta ens explica una família de ramaders formada per un pare i set fills, que no pasturaven les ovelles al Pla dels Hospitalets, però mai havien pujat a la muntanya. Quan portaven uns dies allà, va començar i els fills meravellats van explicar-ho al pare que era cec. Aquest els hi va dir que havien de seguir vall avall, ja que sinó les ovelles moririen de fam. Així doncs, van decidir desfer el camí i parar allà on trobessin un saüc florit. Amb el pas de les hores, discorrent per la Vall del Carlat, van trobar un saüc i allà els fills van construir-hi una casa cadascú. D’aquesta forma, el poble se’l coneix pel nom de Setcases, arran de créixer al voltant d’aquestes primeres cabanes.

En aquest poble, trobem una església originàriament visigòtica, dedicada a Sant Miquel Arcàngel. Originàriament del segle XII, conserva pocs elements d’aquest període, ja que va ser reformada vàries vegades -com per exemple 1729, arran d’un incendi-. Destaca una petita peça del retaule barroc, essent l’únic conservat de tota la vall durant la Guerra Civil. Així doncs, veiem la gran importància d’aquesta població respecte el seu territori.

D’altre banda, us proposem una bonica i entretinguda ruta fins al Salt del Cossí d’en Batlló, a les afores de la població. És un dels molts salts que podem trobar al curs del riu Carboner, el qual neix per sota la Roca Colom, a una altitud de 2.506 msnm, on desemboca al riu Ter. Així doncs, es tracta d’un preciós salt d’aigua, en un indret molt idíl·lic pels amants del Pirineu, amb un paisatge ple de colors durant la tardor!

Aquesta és la nostra proposta de pobles amb encant de l’Alta Vall del Ter. Ens hem deixat alguns racons, els quals sabem que us encantaria visitar! Però no us preocupeu, elaborarem molts més articles sobre pobles al Pirineu perquè pugueu triar i planejar la vostre visita! Així doncs, per estar informat dels nostres articles, podeu seguir les nostres XXSS o la newsletter de la pàgina web. Cada setmana, articles i previsions noves!

.

.

.Organitza:

Amb el suport de: 

Tradueix »