MÉTEO ARTICLE

SEGUEIX LES

PREVISIONS

MeteoArticle: les glaceres rocalloses dels Estanys de la Pera

Seguim amb els nostres méteo-articles, on avui descobrirem una de les restes geològiques encara observables en un indret molt bonic de la Cerdanya, els Estanys de la Pera. Aquestes agrupacions de roques en punts concrets ens indiquen antics moviments de llengües glacials i el transport de materials a través d’aquestes. Ho descobrim, a continuació:

Tal i com hem comentat, avui ens arribem fins un espai natural força conegut i no és per menys. Els estanys de la Pera és una de les zones lacustres més rellevants i conegudes de la comarca de la Cerdanya. Situats entre els imponents cims com el Perafita (2.752 m) o el Monturull (2.761 m). És troben situats en una zona erosionada antigament per glaceres ubicades en aquest vessant de la vall, deixant morrenes, actualment, visibles. D’altre banda, hi trobem ubicat el refugi dels Estanys de la Pera, a una altitud de 2.357 msnm, al vessant sud del port de Perafita.

Respecte les restes de les glaceres rocalloses que hi podem observar són masses de roques anguloses agrupades en forma de llengua o lòbuls. Aquesta forma és conseqüència del seu moviment plàstic, que té lloc gràcies a la presència de gel en moviment sota els blocs de roca. Així doncs, és aquest gel que es troba sota les roques qui mou vessant avall tot el conjunt. Les glaceres rocalloses actives són les que encara preserven el gel al seu interior, i per tant, encara és mouen (de l’ordre de 7 a 22 cm/any), mentre que les que ja no es mouen es diu que esta inactives. Actualment només hi ha una glacera rocallosa activa al Pirineu Català: la del Bessiberri. La resta de glaceres rocalloses que trobarem -molt freqüentment- en alta muntanya seran glaceres inactives.

Aquest divendres 20 d’agost, realitzem una sortida als estanys de la Pera a càrrec de l’Albert de Gràcia per tal de descobrir aquest indret i poder interpretar el seu paisatge tan característic. Si teniu ganes de gaudir d’un dia esplèndid per les muntanyes ceretanes, envieu un correu electrònic al següent mail: meteopirineus@meteopirineuscatalans.com o entreu a la web a l’apartat Activitats.  Esperem que el méteo-article d’aquesta setmana el trobeu interessant i espereu amb la mateixa il·lusió el pròxim reportatge!  Fins la pròxima. Salut i muntanya Meteopirinencs/ques!

No et pots perdre...
Món Pirinenc

.

Descobreix el Pirineu!

.

Glossari MeteoPirineus

.

.

.Reportatge de:

Tradueix »