MÉTEO ARTICLE

SEGUEIX LES

PREVISIONS

Méteo-Article: resum de l’any pluviomètric 2019-2020

Seguim amb els méteo-articles parlant de diferents temàtiques relacionades amb el clima i les zones de muntanya. Avui us volem parlar sobre el resum d’aquest any pluviomètric del 2019-2020, essent un dels més plujosos de les últimes dècades i de les sèries meteorològiques recollides. Som-hi:

El any pluviomètric 2019-2020 que acabem de tancar, s’ha caracteritzat per una anomalia positiva, degut al superàvit de precipitació registrada.

Per tal de poder interpretar les reserves hídriques d’un territori, s’utilitza de forma general l’anomenat any pluviomètric o any hidrològic, que comprèn el període entre l’inici de la tardor d’un any i el final de l’època estival de l’any següent. Així doncs, quan parlem de l’any pluviomètric 2019-2020 ens referim al període comprès entre l’1 de setembre de 2019 i el 31 d’agost de 2020.

Comencem analitzant les dades de precipitació anual registrada a Catalunya, com podrem veure en el primer mapa que trobarem a continuació, els valors acumulats oscil·len entre els 400 mm a Riber d’Ebre i el Segrià. D’altre banda, destaca de forma rellevant els 1800 mm de la zona dels Ports i alguns indrets de l’alta muntanya al Pirineu, com el sector del Parc Nacional o també altres indrets com l’alta Garrotxa. Així doncs, podrem parlar que gairebé el 60% del territori català ha superat els 850 mm. Que significa aixó? Ho veiem en el segon mapa.

La major part del país, ha superat els valors de la mitjana climàtica del període 1961-1990. En indrets com l’àrea dels Ports s’ha doblat el valor de la mitjana, superat el 150% més. La resta del territori podrem observar alguns indrets la precipitació acumulada suposa un augment d’entre 130-170%, deixant de banda indrets com l’Alt Urgell, Cerdanya o el Penedès, on els valors es troben dintre la normalitat d’un any pluviomètric o lleugerament superiors. Tot i això, el superàvit més marcat se situa a l’extrem sud, sobretot del Baix Ebre, Ribera d’Ebre i Terra Alta, encara que també a zones del Priorat, Barcelonès, Maresme i Gironès no es queden enrere.

Si ens centrem en el Pirineu cal destacar, que tot i el superhabit de precipitacions, aquestes s’han concentrat en temporals concrets de tardor i especialment la primavera del confinament. En canvi, tots recordarem les poques precipitacions de neu de l’hivern abans no arribés el temporal Glòria o la manca important de ruixats i tronades generals des de la segona part de juliol i bona part d’agost. Així doncs, molta pluja/neu, però molt concentrades en espais més curts de temps.

Esperem que el meteo-article d’aquesta setmana us hagi agradat molt, i espereu amb la mateixa il·lusió que nosaltres el següent! Fins la pròxima. Salut i muntanya Meteopirinencs/ques!

No et pots perdre...
Món Pirinenc

.

Descobreix el Pirineu!

.

Glossari MeteoPirineus

.

.

.Reportatge de:

Tradueix »