Pobles amb encant

SEGUEIX LES

PREVISIONS

Pobles amb encant a la Garrotxa: Santa Pau

Avui ens arribem fins un dels pobles amb més encant de la comarca prepirinenca de la Garrotxa. Parlem doncs, del poble de Santa Pau, ubicat dintre el Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa. Aquest fet no només l’hi dona un gran valor geològic i geogràfic, sinó que també ens sorprendrà la gran bellesa medieval que tenen els seus carrers. Ens acompanyeu a conèixer aquest especial indret?

Ens arribem fins la Garrotxa, una de les comarques del Prepirineu més boniques i amb més varietat de paisatges, des de l’abrupte Pirineu del nord, passant per les cingleres de ponent o les fèrtils terres de les valls a tocar de la emblemàtica zona volcànica, que va tenir lloc fa uns quants milers d’anys. Però no és només això, la cultura i els pobles de postal que trobarem dispersos pel territori, ens faran descobrir l’autenticitat de l’indret. Avui doncs us volem descobrir una petita vila, emblema turístic català.

Parlem de la vila de Santa Pau, situada dins d’un dels municipis més rics geològicament parlant de la comarca de la Garrotxa. Un territori ple de jaciments volcànics, dintre l’espai natural del PN de la Zona Volcànica de la Garrotxa, on destaca zones tan rellevants com la fageda d’en Jordà, o els volcans del Croscat o de Santa Margarida, amb la preciosa ermita al fons del cràter.

La vila medieval de Santa Pau es troba ubicada al sud-est de la plana d’Olot,  entre les serralades de Sant Julià del Mont i Santa Maria de Finestres. Aquesta preciosa vila conserva la part del recinte urbà vell, amb unes característiques medievals molt marcades, donant-li una personalitat molt elevada. Podem destacar-ne dos recintes en especial: la plaça majori o el Firal dels Bous:  una plaça porxada ubicada al voltant del castell, un edifici gran i robust que s’aixeca al punt més alt del poble amb unes panoràmiques de pel·lícula!

Destaca també l’església de Santa Maria i tot el grup de carrerons estrets, amb angles sobtats i descens pronunciat, que ens porten fins al Portal del Mar. Aquest brinda al visitant una de les perspectives més impressionants de la comarca de la Garrotxa. Des d’aquí podem observar-se algunes ermites romàniques com la de la Mare de Déu dels Arcs, Sant Martí Vell i -més difícil de visualitzar- la idíl·lica Sant Miquel Sacot.

Tot i això, en el present, aquesta vila també destaca per la seva DO, el Fesols de Santa Pau. Aquesta zona de Denominació d’Origen Protegida ha estat tradicionalment un lloc de cultiu de fesols, datat històricament el 1834 en un manuscrit d’un pagès de l’època. Tal com s’explica al llibre “Del volcà a la taula: els Fesols de Santa Pau”, de la Tura Soler, es va començar a conrear els fesols en èpoques passades a través de plantar-los al mig del blat de moro, ja que aquesta planta li servia per enfilar-se -era un sistema de doble avantatge-. Finalment degut a l’elevada feina de recollir i triar els fesols, van decidir plantar aquest conreu sol. Al juliol de 2015 la Comissió Europea va atorgar el certificat de Denominació d’Origen Protegida als Fesols de Santa Pau, essent el vintè producte català en aquest registre de la UE.

Aquesta és la nostra proposta de pobles amb encant de la Garrotxa, concretament de la Zona Volcànica. Ens hem deixat alguns racons, els quals sabem que us encantaria visitar! Si voleu descobrir indrets per passar un cap de setmana ben entretingut, no dubteu en entrar a la nostra proposta. Així doncs, per estar informat dels nostres articles, podeu seguir les nostres XXSS o la newsletter de la pàgina web. Cada setmana, articles i previsions noves!

.

.

.Organitza:

Amb el suport de: 

Tradueix »